19 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Π.Κουκουλόπουλου να καταψηφίσει το άρθρο 81 για τη Δημοτική Αστυνομία. Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν ακόμα και τη διαγραφή του, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο Ευ.Βενιζέλος, πάντως, δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής Κοζάνης επέμεινε στην απόφασή του να καταψηφίσει το άρθρο, σχολιάζοντας μέσω Twitter ότι «η κρατικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι μεταρρύθμιση... Τουρκομπαρόκ».Την Άγκυρα επισκέπτεται, αυθημερόν, σήμερα, Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ακόμη μια δύσκολη συνεδρίαση αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς στις 10:00 σήμερα, Παρασκευή, αρχίζει η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στη σκιά της αντιπαράθεσης για το μέλλον των εργαζομένων της ΕΡΤ και των αντιδράσεων για τη λειτουργία της ΔΤ. «Σημάδι στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα» αποτελεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, τονίζει ο διευθυντής του ιδρύματος «Brookings» Ουίλιαμ Ανθόλις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Φωνή της Αμερικής, λίγο μετά την αναχώρηση του Β.Σόιμπλε από την Αθήνα και εν όψει και της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ την Κυριακή, ο κ. Ανθόλις σημείωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο και σύμμαχο χώρα», ενώ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν τόνισε ότι στο επίκεντρο τίθεται η ανάπτυξη.

Θέμα πολιτικής βούλησης και όχι διαδικασίας είναι η επίλυση του προβλήματος που αναφέρεται στην ονομασία της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε επιστολή του ομολόγου του Νίκολα Γκρούεφσκι, στις 27 Ιουνίου, με την οποία υποβάλλεται πρόταση σύστασης ενός νέου μηχανισμού αναζήτησης της λύσης.

Κόσμος

Ελεύθερος αφέθηκε μία ημέρα μετά την καταδίκη του ο πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε την εισήγηση της εισαγγελίας να τον αφήσει μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του. Την καταδίκη του σε φυλάκιση με την κατηγορία της υπεξαιρέσης είχαν επικρίνει δριμύτατα ξένες κυβερνήσεις. Το κύμα καύσωνα που κρατά σχεδόν μία εβδομάδα στη Βρετανία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων, σε όλη την επικράτεια. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ουαλία, όπου τις περασμένες ημέρες καταγράφεται ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ιατρικών περιστατικών. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Φωτογραφίες που δεν είχαν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα από την αιματηρή καταδίωξη των αδερφών Τσαρνάεφ έδωσε αστυνομικός της Βοστώνης σε περιοδικό της πόλης, λέγοντας πως κίνητρό του ήταν η αγανάκτηση για το εξώφυλλο του Rolling Stone με τον βομβιστή. Ο αστυνομικός φέρεται να απαλλάχθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του μετά τη δημοσίευση των φωτογραφίων. Το Ντιτρόιτ, σύμβολο κάποτε της αμερικανικής οικονομικής ισχύος, έγινε ο μεγαλύτερος δήμος στην ιστορία των ΗΠΑ που κηρύσσει πτώχευση υπό το βάρος του τεράστιου χρέους του στα κόκκινα ταμεία του. Το «κανόνι» ήταν η τελευταία λύση μετά την αποτυχία των δημοτικών αρχών να καταλήξουν σε συμφωνία με τους πιστωτές του δήμου για εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους του, και η κίνηση αποσκοπεί στο να τους πιέσει να αποδεχθούν να αποπληρωθούν απομειωμένες οι απαιτήσεις τους.

Με την πίεση από το σκάνδαλο των ταμείων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος να ενισχύεται, στο σκηνικό της πολιτικής αναταραχής έρχονται να προστεθούν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σε συγκέντρωση μπροστά από την έδρα του κόμματος του Ραχόι για την υπόθεση Μπάρθενας. Ανάλογη διαδήλωση και στη Βαρκελώνη, μικρότερες συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις ενώ η πρόκληση της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις ο Ραχόι ή να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής παραμένει στο τραπέζι.

Οικονομία

Πρόταση για συγχώνευση μεγάλου αριθμού Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, επεξεργάζονται η κυπριακή κυβέρνηση, η τρόικα και η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα. Η τρόικα φέρεται να δείχνει εμπιστοσύνη στον Συνεργατισμό, θεωρώντας την ως δύναμη που μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία της Κύπρου. Μιλώντας στη δημόσια κυπριακή τηλεόραση ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας, Ανδρέας Μουσκάλης είπε ότι συζητείται πρόταση για μείωση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε 18, από τα 93 που λειτουργούν σήμερα.

Το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Sparkassen εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Όμιλος Sparkassen θα μπορεί χορηγεί δάνεια με επιτόκιο πολύ πιο ανταγωνιστικό από αυτό των ελληνικών εμπορικών τραπεζών (ύψους περίπου 3,5%) υπό την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνει ως ενέχυρο μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ τα οποία θα υπερκαλύπτουν έως και κατά 150% περίπου την αξία του κάθε δανείου. Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και ειδικά οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και στην Κίνα θα βρεθούν σήμερα Παρασκευή στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Μόσχα.

Αθλητισμός

Σαφές προβάδισμα πρόκρισης πήρε η Ανόρθωση που επικράτησε εύκολα με 3-0 της Γκέλφε στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για το δεύτερο γύρο των προκριματικών του Europa League. Η κυπριακή ομάδα προηγήθηκε των Σουηδών στο 12' με πέναλτι του Γκαρσία, στο 32' ο Κολαούτι έκανε το 2-0, ενώ το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο ίδιος παίκτης στο 84'. Η Ομόνοια πήρε το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση αφού απέσπασε ισοπαλία με 1-1 από την Άστρα Γκιόργκιου στη Ρουμανία, με τον Ζοάο Πάουλο να απαντά στο 66' στο γκολ του Τεμπό από το 8'.

Τελευταία ημέρα παραμονής στην Αυστρία για την αποστολή του ΠΑΟΚ που ολοκλήρωσε μετά από 16 ημέρες το πρώτο μέρος της προετοιμασίας, με τον Κώστα Κατσουράνη να παίρνει το μικρόφωνο και να κάνει το δικό του σόου μπροστά στην κάμερα του «PAOK TV».Η Ξάνθη ηττήθηκε εντός έδρας από την Βορειοϊρλανδική Λίνφιλντ με 1-0 στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τον Β΄ προκριματικό γύρο του Europa League. Η Ελληνική ομάδα πλέον χρειάζεται ένα «θαύμα» στην ρεβάνς που θα διεξαχθεί στο Μπέλφαστ στις 25/7 για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Μπερνς στο 25'.



Δεν υπάρχουν σχόλια: