21 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στον θάνατο ενός από τους δραπέτες των Τρικάλων, σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες του Μαριάν Κόλα, κατέληξε συμπλοκή με την αστυνομία έξω από το χωριό Βροσύνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο. Μαζί του ήταν και δεύτερος δραπέτης, για τον εντοπισμό του οποίου η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην ευρύτερη περιοχή. Τραυματίας και ένας άνδρας των ΕΚΑΜ που συμμετείχε στη συμπλοκή. Ένας 39χρονος από την Καλαμάτα που διαμένει στην Αθήνα και ο οποίος είχε συλληφθεί παλαιότερα για αντίσταση κατά της αρχής, ανακρίνεται από την Αστυνομία μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν για την βομβιστική επίθεση που αναστάτωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου τη Λάρισα.

Πανελλαδική αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Καλαμάτας το βράδυ του Σαββάτου, στον απόηχο της ακύρωσης του «φεστιβάλ μίσους» στην πόλη. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα τρία κόμματα που φαίνεται ότι ενισχύονται μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα για το Βήμα της Κυριακής. Πτώση εμφανίζει η δημοτικότητα των Κουβέλη και Μιχαλολιάκου, ενώ θετικά κρίνονται οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης. Το 60,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Δικαιούνται σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης (μέχρι 5 χρόνια) ή κάθειρξης (5 χρόνια και πάνω), όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δικαίωσε εφοριακό που είχε καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία με αναστολή.

Κόσμος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών ταρακούνησε τη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας σχετικά μικρές ζημιές σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.Τουλάχιστον 30 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός νέου μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ το Σάββατο. Έξι παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στη Βαγδάτη σε συντονισμένες επιθέσεις, όλες σε εμπορικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Κούρδοι μαχητές από τη Συρία εκδίωξαν το Σάββατο Σύρους τζιχαντιστές από στρατηγικής σημασίας σημείου ελέγχου στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατάσχοντας όπλα και πυρομαχικά, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Εντός της εβδομάδας Κούρδοι μαχητές είχαν επίσης επικρατήσει έναντι οργανώσεων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα έπειτα από μάχες στην κοινότητα Ρας αλ-Άιν στα σύνορα με την Τουρκία.

Περισσότερες από 100 πορείες ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες με κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον» πραγματοποιούνται το Σάββατο, με αίτημα τη δίωξη του Τζορτζ Ζίμερμαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης πολιτικών δικαιωμάτων, μία εβδομάδα μετά την αθώωση του 29χρονου για το φόνο του 17χρονου Αφροαμερικανού το 2012 στη Φλόριντα.

«Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη» τονίζει η υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Αναγνωρίζει ότι Ευρώπη σημαίνει ισότιμη συνύπαρξη των κρατών της και θεωρεί ότι η Γερμανία υιοθετεί αυτή την άποψη, ωστόσο επισημαίνει πως έχει μία «ειδική ευθύνη» έναντι της αμοιβαία συμφωνηθείσας στρατηγικής για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Οικονομία

Περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα πλήξει και τους πολίτες της Γερμανίας, προειδοποίησε ο υποψήφιος καγκελάριος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ και κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους φορολογούμενους τους κινδύνους της κρίσης στην Ευρωζώνη.Το ενδεχόμενο επέκτασής τους στην Ελλάδα εξετάζουν τα γερμανικά ταμιευτήρια, με επαφές που έχουν ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (DSGV) Γκέοργκ Φάρενσον και ο προκάτοχός του και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων Χάινριχ Χάασις και επικεφαλής του Ιδρύματος των ταμιευτηρίων για τη διεθνή συνεργασία.

Προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων όχι μόνο στους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά και σε όσους εμφανίζουν αδυναμία στην ομαλή εξόφληση των υποχρεώσεων τους, κάνουν οι τράπεζες. Ανεπίσημα, μάλιστα, στην καταναλωτική πίστη υπάρχουν περιπτώσεις όπου δέχονται να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, ώστε να εισπράξουν έστω και ένα μειωμένο ποσό σε σχέση με τη συνολική οφειλή.

Αθλητισμός

Επιστροφή στη... βάση για τον Αστέρα που επέστρεψε το απόγευμα του Σαββάτου στην Τρίπολη μετά από δύο εβδομάδες σκληρής δουλειάς στο Καρπενήσι. Την Κυριακή, ο προπονητής της ομάδας Σάκης Τσιώλης έχει δώσει ρεπό για όλους τους ποδοσφαιριστές, ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί τους για την Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να συνεχιστεί το προπονητικό πρόγραμμα προετοιμασίας. Στην Τρίπολη, όμως, βρίσκεται και ο Ντορίν Γκοϊάν για να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να υπογράψει συμβόλαιο με τον Αστέρα. Ισοπαλία της Ραπίντ Βιέννης στην πρεμιέρα.

Ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τίτο Βιλανόβα, μέσω ανοικτής επιστολής ευχαρίστησε την ομάδα και όλους όσοι τον στήριξαν, ενώ ευχήθηκε καλή τύχη σε αυτόν που θα τον διαδεχτεί στον πάγκο των «μπλαουγκράνα». Ο Τίτο Βιλανόβα εξέδωσε ανοικτή επιστολή στην οποία ευχαριστεί την Μπαρτσελόνα και τους πάντες για την στήριξη στο πρόβλημα της υγείας του. Στο μεταξύ, ο Λιονέλ Μέσι και σχεδόν όλοι οι παίκτες των «μπλαουγκράνα», αλλά και άλλων ομάδων, όπως και αρκετοί προπονητές, όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο, έστειλαν μηνύματα συμπαράστσης στον Βιλανόβα.

Φτάνοντας στην ανατροπή, η Μέταλιστ έφυγε με νίκη 2-1 από το Κίεβο επί της Άρσεναλ με τους Σόσα και Κριστάλντο να πετυχαίνουν τα γκολ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του Champions League μέσα σε 3 λεπτά! Οι παίκτες του Μάρκεβιτς έκαναν μόνοι τους τη ζωή τους δύσκολη, όμως τελικά με ανατροπή κατάφεραν να πάρουν τους 3 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: