07 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το sansimera.gr, Το Βήμα και Τα Νέα ανοίγουν σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δημόσιο διάλογο για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, μια συζήτηση με σκοπό την αποτίμηση της πορείας του θεσμού, των πεπραγμένων των τοπικών αρχόντων, αλλά και τον ρόλο του στην εποχή της κρίσης.Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ υπάρχει κατ' αρχήν σε συμφωνία σε όλα τα θέματα, έπειτα και από διέξοδο που βρέθηκε σχετικά με το «αγκάθι» της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Σε συμφωνία για την κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων με την τρόικα κατέληξε η κυβέρνηση, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμσης θα προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου σε τρεις φάσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και η πρώτη λίστα με 5.000 υπαλλήλους θα πρέπει να είναι έτοιμη ώς τις 31 Ιουλίου. Σε 8 από 12 μήνες περιορίζεται η περίοδος της διαθεσιμότητας. Αισιόδοξος ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια και ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο μήνυμά του για την ημερίδα που διοργανώθηκε, το Σάββατο, για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κοιλάδα του Αχελώου με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας προτάσσει με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ επιμένει ότι συνδέεται η σημερινή κρίση με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς τη δεκαετία του '80.

Κόσμος

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους της Asiana Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Οι δύο νεκροί είναι κινέζοι πολίτες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για δύο γυναίκες.Αεροσκάφος Boeing 777 της νοτιοκορεατικής αεροπορικής εταιρείας Asiana Airlines συνετρίβη κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και έως 30 τραυματίες. Eικόνες και βίντεο δείχνουν επιβάτες να πηδούν από τις τσουλήδρες στις εξόδους κινδύνου. Στον διάδρομο προσγείωσης έσπευσαν πυροσβέστες και διασώστες, ενόσω καπνοί αναδύονταν από το αεροσκάφος.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε κωμόπολη του Καναδά μετά τον εκτροχιασμό και τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που μετέτραψαν σε «μπάλα φωτιάς» εμπορευματικό συρμό που μετέφερε πετρελαιοειδή. Περίπου 1.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο έως και για 60 αγνοούμενους. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε δεκάδες κτίρια, ανάμεσά τους καφέ και εστιατόρια γεμάτα πελάτες, στη μικρή πόλη Λακ-Μεγκαντίκ, περίπου 250 χλμ ανατολικά του Μόντρεαλ.Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ο Πάουλο Πόρτας, ο υπουργός Εξωτερικών που παραιτήθηκε αυτήν την εβδομάδα, κλιμακώνοντας τη σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα.

Στην κόψη του ξυραφιού η Αίγυπτος μετρώντας 37 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο στη σκιά της πραξικοπηματικής ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. Μεταβατικός πρωθυπουργός διορίστηκε ο φιλελεύθερος αντιπολιτευόμενος ηγέτης και πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι. Αντιδρούν στο διορισμό του οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλώντας σε νέα μαζική διαδήλωση την Κυριακή. Πρώτη έκφανση σεκταριστικής βίας ο θάνατος κόπτη χριστιανού ιερέα. Φετφά υπέρ του Μόρσι εκδίδει σουνίτης θρησκευτικός ηγέτης...

Οικονομία

Φόρο για την ακίνητη περιουσία τους από το 2014 και μετά θα πληρώνουν περίπου 5,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων, με βάση τη νέα διευρυμένη κλίμακα με 33 συντελεστές που θα διαμορφώνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης κάθε περιοχής. Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια, από 1 έως 3 ευρώ για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και διπλάσια ποσά για τους υπολοίπους. Η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Η «πολιτική απόφαση» θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων δράσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς μέχρι την Τρίτη οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Αθλητισμός

Διπλό μεταγραφικό χτύπημα για τον ΠΑΟΚ. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Λούκας Πέρεθ από την την Καρπάτι, ο «δικέφαλος» του Βορρά ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία και με τον πρώην αριστερό μπακ του Παναθηναικού, Νίκο Σπυρόπουλο. Ο Έλληνας διεθνής αναμένεται τη Δεύτερα στην Αυστρία για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ομάδας. Εν τω μεταξύ, σε χαλαρούς ρυθμούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η προπόνηση του ΠΑΟΚ, αφού σήμερα Κυριακή υπάρχει το φιλικό με την Ανζί.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επισήμως την παραμονή του Άριελ Ιμπαγάσα στο Λιμάνι για ακόμη έναν χρόνο, με τον Αργεντινό άσο να δηλώνει χαρούμενος που θα κλείσει την σπουδαία καριέρα του στους Ερυθρόλευκους. «Είμαι χαρούμενος που θα μείνω έναν ακόμα χρόνο στον Ολυμπιακό και ουσιαστικά θα τελειώσω την καριέρα μου σε μια ομάδα που αγαπώ πολύ και νιώθω και ότι με αγαπούν πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπαγάσα. Εν τω μεταξύ, στην Άουγκσμπουργκ, με τη μορφή του δανεισμού θα συνεχίσει τον επόμενο χρόνο την καριέρα του ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος.

Ο Ίκερ Κασίγιας έμεινε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς εκτός ενδεκάδας στη Ρεάλ Μαδρίτης, λόγο της κόντρας του με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Το γεγονός αυτό, μάλλον έδωσε στον Ισπανό τερματοφύλακα χρόνο να εξασκήσει τις... εξωγηπεδικές  δραστηριότητες του κι έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ισπανία η κοπέλα του, ΣάραΚαρμπονέρο περιμένει το πρώτο παιδί τους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: