20 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή του σχεδίου για την κινητικότητα 8.000 εκπαιδευτικών. Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τίθενται και επισήμως από τη Δευτέρα 2.000 εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές. Μέχρι τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα. Ποια είναι τα κριτήρια για τις μετατάξεις...Με ένα πρωτότυπο βίντεο επέλεξε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να διαφημίσει φέτος το νησί της Νάξου. Το διάρκειας τριών λεπτών βίντεο «Όλος ο κόσμος σε ένα Νησί» (Naxos: A World to Experience) με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου, παρουσιάζει έναν ζωντανό κόσμο εμπειριών. Μια φανταστική ξενάγηση ξεκινά με αναφορές και εικόνες της Νάξου: από τα αρχαιολογικά μνημεία, τα βυζαντινά μοναστήρια, την γαστρονομία και την τοπική βιομηχανία προϊόντων καταλήγει στα Διονυσιακά μυστήρια, το παραδοσιακό Καρναβάλι και την πειρατική ιστορία του Αιγαίου.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, με θέματα την εκλογή γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας. Οι εργασίες θα ανοίξουν στις 11 το πρωί με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα θα βρεθεί εντός του προσεχούς Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως ανακοινώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αγκυρα. Σύγκληση του τρίτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, το επόμενο έτος. Ανακαλείται τελικώς η άδεια που είχε δοθεί στη νεολαία της Χρυσής Αυγής για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ που διοργανώνει το κόμμα στο χώρο του πάρκου του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, από 2 εώς 5 Αυγούστου.

Κόσμος

Στη Μόσχα επέστρεψε ο πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μετά την αποφυλάκισή του από τη φυλακή του Κίροφ. Ο 37χρονος δικηγόρος και η σύζυγός του έφτασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου τον περίμεναν εκατοντάδες υποστηρικτές του με λουλούδια, τραγούδια και συνθήματα. Ο Ναβάλνι επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος για δήμαρχος της Μόσχας στις εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου. «Θα νικήσουμε σε αυτές τις εκλογές» είπε. Η πραγματική λίστα του Σίντλερ, οι 14 σελίδες με τα ονόματα των 801 Εβραίων που σώθηκαν από τον γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ, βγαίνει προς πώληση στο eBay με τιμή εκκίνησης τα τρία εκατομμύρια δολάρια. Η λίστα με ημερομηνία 18 Απριλίου 1945, ήταν δακτυλογραφημένη σε χαρτί από τον Ιτζακ Στερν, λογιστή και δεξί χέρι του Σίντλερ.

Παγιδευμένους στο γκαράζ ενός σπιτιού στο βόρειο Χιούστον εντόπισε η αστυνομία τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, οι οποίοι κρατούντο εκεί παρά την θέλησή τους από άτομο που συνελήφθη. Οι Αρχές εικάζουν ότι ο δράστης κρατούσε ομήρους τα επτά άτομα, για να λαμβάνει τις συντάξεις τους. Εκατοντάδες πρόσφυγες που είχαν ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία δραπέτευσαν από το κέντρο κράτησης όπου φιλοξενούνταν στο νησί Ναούρου του Ειρηνικού, όπου ξέσπασαν ταραχές μετά την ανακοίνωση των αυστραλιανών αρχών ότι θα σκληρύνουν τη μεταναστευτική πολιτική τους.

Oι μετανάστες, οπλισμένοι με μαχαίρια και μεταλλικές ράβδους, κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο κράτησης. Περίπου οι μισοί από τους 500 που φιλοξενούνταν στο χώρο δραπέτευσαν, ενώ πολλά κτίρια πυρπολήθηκαν. Χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία επί του «συμβιβασμού εθνικής σωτηρίας» που ζητά ο Πορτογάλος πρόεδρος για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση έληξαν πρόωρα το βράδυ της Παρασκευής οι διαπραγματεύσεις της συντηρητικής κυβέρνησης Κοέλιου και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών. Ο λόγος «επιστρέφει» στον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα για τα επόμενα βήματα προς τερματισμό της κρίσης που απειλεί την «έξοδο» της Λισαβόνας από το μνημόνιο δανεισμού.

Οικονομία

Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Επείγουσα προειδοποίηση για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στα κράτη της G20, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), εν όψει της συνόδου της G20 που ξεκίνησε στην Μόσχα. «Έχουμε κάνει πισωγύρισμα. Είναι άκρως ανησυχητικό να βλέπει κανείς ότι η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει, στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί» δήλωσε ο γενικός διευθυντής. Ήδη 93 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι στα κράτη της G20, με το 30% εξ’ αυτών να είναι άνεργοι για πάνω από ένα έτος.

Επείγουσα προειδοποίηση για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στα κράτη της G20, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), εν όψει της συνόδου της G20 που ξεκίνησε στην Μόσχα. «Έχουμε κάνει πισωγύρισμα. Είναι άκρως ανησυχητικό να βλέπει κανείς ότι η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει, στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί» δήλωσε ο γενικός διευθυντής. Ήδη 93 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι στα κράτη της G20, με το 30% εξ’ αυτών να είναι άνεργοι για πάνω από ένα έτος.

Αθλητισμός

Σοκ στη Μπαρτσελόνα. Ο Τίτο Βιλανόβα είχε νέα υποτροπή στην υγεία του και σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα θα σταματήσει εκ νέου την προπονητική. Ετσι η ισπανική ομάδα μένει χωρίς προπονητή. Σε φορτισμένο κλίμα δόθηκε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε και επίσημα το «αντίο» του Βιλανόβα από τον πρόεδρο των «μπλαουγκράνα», Σάντρο Ροσέλ... Με παρουσία οπαδών θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (22/7) στα Σπάτα η απογευματινή «πρώτη» της ΑΕΚ, όπως ανακοίνωσαν οι «κιτρινόμαυροι».

Στη βάση του, μετά από προετοιμασία δύο εβδομάδων στο Λέομπεν της Αυστρίας, έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΠΑΟΚ. Η αποστολή αφίχθη στη Θεσσαλονίκη με απουσίες, καθώς δόθηκε άδεια σε παίκτες, αλλά και στον προπονητή, για ξεκούραση ως την Κυριακή, οπότε και η ομάδα θα επανακάμψει για προπόνηση στο γήπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: