04 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Για 25 εκατομμύρια ευρώ πωλείται το υπερπολυτελές γιοτ «Χριστίνα» που στο παρελθόν ανήκε στον διάσημο εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά. Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα και ανακαίνισε το σκάφος. Σήμερα οι κληρονόμοι του το βγάζουν σε πλειστηριασμό. Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των διαβουλεύσεων κρίνεται η συνάντηση, το πρωί της Πέμπτης, της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αναμένονται αποφάσεις για το ζήτημα-«αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις -την κινητικότητα στο Δημόσιο. Το υπουργείο ζητεί να δοθεί πίστωση χρόνου ώς τον Σεπτέμβριο, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιπροτείνουν αύξηση του αριθμού των απολύσεων που απαιτούνται στη διετία 2013-2014. Συνάντηση της τρόικας και με τον ΥΠΕΣ Γιάννη Μιχελάκη για τις αποχωρήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ανάγκης συνέχισης των μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα. «Για πρώτη φορά βλέπουμε αχτίδα φωτός στον ορίζοντα για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το κλίμα ο γερμανός ΥΠΕΞ συναντάται στις 11:00 με τον Αντώνη Σαμαρά.Την εκτίμηση ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκφράζει η κυβέρνηση και κάνει αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή. «Η αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να μην τα βρούμε· βρίσκουμε λύσεις» δήλωσε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός, που σήμερα, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το θέμα - «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων -οι απολύσεις και η κινητικότητα στο Δημόσιο- θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον Κυρ.Μητσοτάκη το πρωί της Πέμπτης.

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των υπολοίπων δραπετών των φυλακών Τρικάλων. Παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας στις περιοχές της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, οι υπόλοιποι δραπέτες παραμένουν άφαντοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., δύο δραπέτες έχουν «χαθεί» στη δυτική Ελλάδα, δύο πιθανόν έχουν επιστρέψει στην Αλβανία και τα ίχνη άλλων δύο έχουν εντελώς εξαφανιστεί.

Κόσμος

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, η οποία είχε βάλει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο στόχαστρό της και ευρωπαϊκούς στόχους, θα εξεταστεί από κοινού σε συναντήσεις αξιωματούχων για θέματα ασφάλειας, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος. Οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης το «ισχυρό τους ενδιαφέρον» για την υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ο αιγυπτιακός στρατός έθεσε «υπό προληπτική κράτηση» τον μέχρι χθες πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την αναστολή του Συντάγματος και ενώ μπαίνουν σε κίνηση οι διαδικασίες για τη διάδοχη, μεταβατική όπως αναφέρει ο στρατός, κατάσταση. Μεταβατικός πρόεδρος ορίστηκε ο Αντλί Μανσούρ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά τα ηνία κρατά ουσιαστικά ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αναφορές για συγκρούσεις και επιθέσεις σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ανατραπέντα πρόεδρο, ενώ τη νύχτα οι δρόμοι είχαν γεμίσει με οπαδούς της αντιπολίτευσης που πανηγύριζαν.

H εκτόπιση του αιγύπτιου προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, η αναστολή του Συντάγματος και η διακήρυξη προθέσεων για νέες εκλογές προκαλούν διπλωματικό «πονοκέφαλο» στη διεθνή κοινότητα, που προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας και προτιμά να αποφύγει τον όρο «πραξικόπημα». Η Ουάσινγκτον, σε μία εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση, καλεί τον αιγυπτιακό στρατό να «επιστρέψει άμεσα την εξουσία σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» ενώ ο ΟΗΕ ζητά «ενίσχυση των πολιτικών κανόνων στη βάση των δημοκρατικών αρχών». Τουρκικό διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία είχαν γίνει αφορμή για εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις αρχές Ιουνίου σε όλη την Τουρκία. Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας -κατά δήλωσή του- ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης. O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχτούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Άγνωστο το πού ακριβώς βρίσκεται ο Μόρσι, ενθουσιώδης υποδοχή από το τεράστιο πλήθος στην Ταχρίρ.

Οικονομία

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα βλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε στις 02:00 την Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Κυριακή θα είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαβουλεύσεων. «Προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας· η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Βρείτε τα πριν από τη Δευτέρα» το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα. Η σχετική έκθεση αξιολόγησης προς το Eurogroup θα κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ληφθεί και η απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Νέες περικοπές στις δαπάνες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017 που θα καταρτισθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού έτους 2014. Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρας για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θέτει οροφές δαπανών σε υπουργεία, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το σενάριο βάσης που θα εκπονήσουν οι φορείς θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό, μελετημένο και συνεπές, και να αποτυπώνει τις καλύτερες δυνατές προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των φορέων σε όλη την περίοδο.

Αθλητισμός

Στη Βόρεια Ιρλανδία θα ταξιδεύσει, πιθανότατα, η Ξάνθη για τον β' προκριματικό του Europa League, αποφεύγοντας τα Νησιά Φερόε και μια αντίπαλο με πολύ... δύσκολο όνομα. Κι αυτό γιατί η Λίνφιλντ νίκησε 2-0 την Φουγκλαφιόρντουρ στο Τόρσαβν και βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση καθώς η ρεβάνς θα γίνει την επόμενη Τρίτη στην έδρα της. Το ματς κρίθηκε μέσα σε ένα επτάλεπτο στο β΄ ημίχρονο, με γκολ των Γουότεργουερθ (68΄) και του αντικαταστάτη του, Λόουρι στο 74΄.

Και το όνομα αυτού... Νταβίντ Μιγκέλ Μέντες Ντα Σίλβα Γκονσάλβες, ή «σκέτο» Μέντες Ντα Σίλβα! Αυτός είναι ο αμυντικός χαφ που εδώ και δύο ημέρες βρίσκεται κάτω από πλήρη μυστικότητα στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό και μάλιστα πέρασε επιτυχώς τις ιατρικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να αναμένεται ίσως και την Πέμπτη η υπογραφή συμβολαίου και η ανακοίνωση της μεταγραφής. Ο 31χρονος Ολλανδός με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι μέχρι και πέρυσι αγωνιζόταν στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ, ωστόσο, λόγω ενός κακού ιστορικού τραυματισμών που είχε, τελικά από τον περασμένο Φεβρουάριο έμεινε ελεύθερος.

Επί αυστριακού εδάφους συνεχίζεται από το απόγευμα της Τετάρτης η προετοιμασία του ΠΑΟΚ, καθώς οι Θεσσαλονικείς έπειτα από περίπου 1,5 ώρα ταξιδιού έφτασαν στη Βιέννη, η ομάδα γευμάτισε σε κοντινό εστιατόριο και από εκεί πήρε τον δρόμο για το Λέομπεν, όπου και θα γίνει το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Από εκεί και πέρα, όμως, τα μεταγραφικά σενάρια που «φουντώνουν» προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και αναφέρουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ισπανό Λούκας Πέρεθ της Καρπάτι, ενώ άλλες πληροφορίες λένε ότι στον «Δικέφαλο» έχουν διαπραγματευτεί και με τον Ραφίκ Τζιμπούρ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: