30 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών σημειώθηκε στις 8:33 το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης. Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Σταδιακή αύξηση παρατηρείται στα περιστατικά μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στην ανατολική Αττική (4) και τη Θεσσαλονίκη (2). Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο μοριακός έλεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, στο αίμα που προέρχεται από αιμοδότες ή επισκέπτες περιοχών που πλήττονται και οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί από την αιμοδοσία για λόγους ασφαλείας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στο δημόσιο, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους υπαλλήλους που θα μπουν στη «δεξαμενή» της κινητικότητας. «Κόκκινο» χτυπάει η θερμοκρασία την Τρίτη, με τον υδράργυρο να φτάνει ως και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις, που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Υποχώρηση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη. Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες στον Δήμο Αθηναίων αλλά και στον Δήμο Πειραιά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της Τρίτης. Ήδη λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού που θα μπορούν να καταφεύγουν για να δροσιστούν σε κλιματιζόμενες αίθουσες.

Κόσμος

Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός ενός από δύο τρένα που συγκρούστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Γκρανζ-πρε-Μαρνάν, στο καντόνι του Βο της Ελβετίας, στο οποίο τραυματίστηκαν 35 άτομα. Πέντε από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.Επτά εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε μονάδα προπανίου στη Φλόριντα μετά από ισχυρότατες εκρήξεις που σημειώθηκαν και κράτησαν για σχεδόν μία ώρα, ανατινάζοντας ακόμη και την οροφή. Οι μαρτυρίες μιλούν για πολλαπλές εκρήξεις που προκάλεσαν φλόγες που φαίνονταν από μεγάλη απόσταση ενώ εκκενώθηκε η περιοχή σε ακτίνα 1,6 χιλιομέτρου. Οι αρχικοί φόβοι για νεκρούς δεν επιβεβαιώθηκαν, μετά τον εντοπισμό όλων των εργαζομένων.

Τον ανατραπέντα Μοχάμεντ Μόρσι, που κρατείται σε άγνωστο σημείο, συνάντησε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον στη μοναδική, μέχρι στιγμής, επαφή ξένου αξιωματούχου με τον ισλαμιστή τέως πρόεδρο. Η Άστον πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κάιρο μετά την επέμβαση του στρατού, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμετέχουν στο διάλογο για δημοκρατική μετάβαση στην επόμενη ημέρα -έκκληση που δεν πέφτει σε γόνιμο έδαφος. Σε νέα μεγάλη πορεία «κάτω από τη σημαία των μαρτύρων του πραξικοπήματος» καλούν οι ισλαμιστές.Η κυβέρνηση της Τυνησίας επιμένει πως δεν θα απομακρυνθεί από τον οδικό χάρτη για εκλογές το Δεκέμβριο, μετά την κατάρτιση νέου Συντάγματος τον Αύγουστο, με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει σε υψηλούς τόνους τα αιτήματα για παραίτηση και να κατακεραυνώνει τους διαδηλωτές ως «αναρχικούς και οπορτουνιστές». Στην ένταση προστίθεται η ένοπλη επίθεση με εννέα στρατιώτες νεκρούς στα σύνορα, την ώρα που η κρίση διαβρώνει τις συμμαχίες στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ τους δεκάδες ισλαμιστές μαχητές, απέδρασαν από φυλακή του βορειοδυτικού Πακιστάν μετά από έφοδο των ταλιμπάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αρχών, οι αντάρτες παγίδευσαν τη φυλακή με δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς, από τους οποίους 14 εξουδετερώθηκαν. Οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Οικονομία

Προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έχουν οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2013. Για τα νομικά πρόσωπα η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.Την Τρίτη αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για τα Κρατικά Λαχεία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η Scientific Games. Η σύμβαση για την παραχώρηση της 12ετούς άδειας των Κρατικών Λαχείων στην κοινοπραξία των ΟΠΑΠ-Intralot-SGI ανοίγει τον δρόμο για τη μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, κάτι που χρονικά τοποθετείται για τις αρχές του φθινοπώρου.

Παράταση στην υποβολή της έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογικών πιστοποιητικών της χρήσης 2012 έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν. 3693/2008 και διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε οικονομικές οντότητες, υποχρεούνται στην έκδοση ετήσιας έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης.

Αθλητισμός

Ήττα με 3-1 και... γλυκόπικρη γεύση από την Γουέστ Μπρόγουιτς γνώρισε ο Ατρόμητος σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας στο στάδιο «Σριούσμπερι». Το γκολ της ελληνικής ομάδας που προηγήθηκε σημείωσε ο Καραγκούνης στο 14ο λεπτό, ενώ για τους Άγγλους σκόραραν οι Ανελκά (54'), Μπεραίνο (72') και Ρόζενμπεργκ (87'). Ο Μπεραίνο είχε και σουτ στο δοκάρι στο 66ο λεπτό, όμως, σε γενικές γραμμές η ομάδα του Περιστερίου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Για ένα ακόμα χρόνο δανεικός με την φανέλα του Αρη θα αγωνιστεί ο Ανδρέας Τάτος, που δεν επελέγη για το ρόστερ του Ολυμπιακού στην καινούργια σεζόν.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρης Ηλιάδης είχε συνάντηση στον Πειραιά με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού και προσπάθησε να αποκτήσει τον Ανδρέα Τάτο με ελεύθερη μεταγραφή, παρουσία και του ίδιου του παίκτη αλλά ο Ολυμπιακός δεν συναίνεσε παρά μόνο στον δανεισμό του παίκτη για την ερχόμενη περίοδο.Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να έχει την πρόθεση να «σπάσει» κάθε ρεκόρ με την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ, όμως η Τότεναμ φαίνεται να είναι αποφασισμένην α κρατήσει τον Ουαλό, κοιτάζοντας περισσότερο το αγωνιστικό κομμάτι και όχι το οικονομικό. Έτσι πληροφορίες από την Ισπανία αναφέρουν ότι η ομάδα του Λονδίνου αρνήθηκε πρόταση 98,5 εκατ. ευρώ τον Μαδριλένων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: