31 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και το ταξίδι του Αντ.Σαμαρά στην Ουάσινγκτον βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αμυνας Δ.Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο.Την Πέμπτη οριστικοποιείται η απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.290 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβάδισμα στην αξιολόγηση εξασφαλίζουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου που διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα.

Τα πρόσωπα που θα κρατήσουν τα κλειδιά των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια εισηγείται την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου. Για πρώτη φορά στο ύπατο εισαγγελικό αξίωμα φαίνεται ότι θα βρεθεί μια γυναίκα εισαγγελέας, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Διατηρούνται και την Τετάρτη οι υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ τα πρώτα δείγματα υποχώρησης του καύσωνα θα εκδηλωθούν στα βόρεια της χώρας. Η ουσιαστική ανάσα δροσιάς θα έρθει την Πέμπτη. Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση... Τι πρέπει να προσέχετε...Έκρηξη σημειώθηκε στις 5:28 το πρωί της Τετάρτης σε κατάστημα εστίασης στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας διερχόμενος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επίσης σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε γύρω κτίρια.

Κόσμος

Τις τελευταίες στιγμές πριν την τραγωδία περιγράφει στο διάλογό του με τον εισαγγελέα ο μηχανοδηγός του τρένου που εκτροχιάστηκε στο Σαντιάγο ντε Κοσμποστέλα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 79 ανθρώπους μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο Φρανσίσκο Γκαρθόν υποστηρίζει ότι φρέναρε την ύστατη στιγμή, ενεργοποιώντας όλα τα συστήματα του τρένου, όταν κατάλαβε πως δεν θα περνούσε την στροφή αλλά ήταν πια πολύ αργά Παράλληλα, τα μαύρα κουτιά έδειξαν πως ο μηχανοδηγός μιλούσε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο και, όπως φαίνεται, συμβουλευόταν χάρτη. Απόρρητα έγγραφα για το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που αφορούν και τη δικαστική διαδικασία γύρω από αυτές, πρόκειται να αποχαρακτηρίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Η δημοσιοποίηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, πριν τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση στη Γερουσία.

«Εξτρεμισμό εθνικής ασφάλειας» επέρριψε στον Λευκό Οίκο ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά τη καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ. Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 130 ετών. Το στρατοδικείο αθώωσε τον 25χρονο στρατιώτη για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες.Σε μία «εύκολη» ψηφοφορία, που στόχο είχε να δείξει ακριβώς ότι το ενδοκυβερνητικό ρήγμα για την τήρηση του μνημονίου έχει ξεπεραστεί, η πορτογαλική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα σημάδια της ανάκαμψης είναι κοντά, η αντιπολίτευση απέρριψε την «αισιοδοξία» του πρωθυπουργού και διαδηλωτές στα θεωρεία είχαν φορέσει μύτες κλόουν καταγγέλλοντας την διαδικασία ως σόου. Ένας λαοφιλής ηγέτης και η σύζυγός του συναντούν ενθουσιώδεις και χαρούμενους οπαδούς τους: ποιος ηγέτης δεν θα ήθελε να προβάλλει αυτήν την εικόνα; Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και η σύζυγός του Άσμα απεικονίζονται ατσαλάκωτοι στις πιο πολλές φωτογραφίες του λογαριασμού της συριακής προεδρίας στο Instagram, ενώ σε όλη τη χώρα μαίνεται ένας πολύ σκληρός εμφύλιος.

Οικονομία

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται» ξεκαθαρίζει με μήνυμά του στο Τwitter o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό». Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις των κυπριακών Αρχών με την τρόικα επί των συμπερασμάτων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Εάν υπάρξει θετική αξιολόγηση, στις 13 Σεπτεμβρίου το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φαίνεται ότι προχωρά το αρμόδιο υπουργείο υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου. Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 με σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Αθλητισμός

Με τα... δύο πόδια στα πλέι οφ του Champions League βρίσκεται η Βικτόρια Πλζεν που επικράτησε με 4-0 της Νόμε Καλιού εκτός έδρας. Προβάδισμα πρόκρισης πήρε και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που πέρασε με 1-0 από την Δανία επί της Νόρτσελαντ, η Σαχτάρ Καραγκάντι που νίκησε εντός έδρας 3-0 την Σκεντερμπέου, αλλά και η Αϊντχόφεν που επιβλήθηκε με 2-0 της Ζούλτε Βάρεγκεμ. Πιο δύσκολο το έργο της Λιόν που νίκησε μόλις με 1-0 εντός έδρας την Γκρασχόπερς. Οι χαμένες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ στο πρώτο 40λεπτο έκριναν τον αγώνα με την Μέταλιστ σύμφωνα με τον προπονητή του «δικέφαλου» του Βορρά, Χουμπ Στέφενς.

Ο Ολλανδός τεχνικός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στα πρώτα 40 λεπτά χάσαμε ουσιαστικά το παιχνίδι, γιατί αν και κάναμε πολλές φάσεις, δεν καταφέραμε να σκοράρουμε». «Δεν μας άξιζε τέτοιο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Τζιόλης. Ο Μίρον Μάρκεβιτς, τεχνικός της Μέταλιστ παρέμεινε προσγειωμένος παρά τη νίκη της ομάδας του με 2-0 στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ. Ο έμπειρος τεχνικός προειδοποίησε ότι «και στο δεύτερο παιχνίδι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ», ενώ αναφερόμενος στον ΠΑΟΚ είπα ότι είναι μια πολύ σοβαρή και πειθαρχημένη ομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: