06 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πρόεδρος της Νέας Μέρας εξελέγη ομόφωνα ο Χρήστος Ζώης στο συνέδριο του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Ζώης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και μετά από πρόταση του βουλευτή Γιάννη Κουράκου, δεν στήθηκε κάλπη, αλλά η εκλογή έγινε δι' ανατάσεως των χειρών. Πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία. Κλειστές οι οδοί Σταδίου και Αιόλου.

«Με τις πιθανότητες για συμφωνία να έχουν αυξηθεί σημαντικά», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο Γ.Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται αυτή την ώρα, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Στην συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Κυρ.Μητσοτάκης, ο οποίος, κατά πληροφορίες, δεν δέχεται να μπουν εκπαιδευτικοί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Χωρίς αποτελέσματα εξελίσσεται η γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας στην περιοχή της Παραμυθιάς, τις ηπειρωτικές ακτές και την ελληνοαλβανική μεθόριο για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων που γάζωσαν περιπολικό σε μπλόκο στην Άρτα.

Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 διοργανώνουν το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ και το Εργασιακό Πρωτάθλημα «Μπάσκετ Νίκος Γκάλης» του Εργατικού Κέντρου Αθήνας αύριο, Κυριακή στις 11:30 π.μ. στο κλειστό γήπεδο «Παναγιώτης Σαλπέας» Τέρμα Ακτής Ξαβερίου, Πειραιάς. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση επιχειρήσεων και εργοδοτικών φορέων, ώστε να υποστηρίξουν την ένταξη των μελών του θεραπευτικού προγράμματος στην αγορά εργασίας.

Κόσμος

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο ανοικτά της Σουμάτρας, στην Ινδονησία. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 23 χιλιομέτρων και σε απόσταση 154 χλμ νοτιοδυτικά της Σουανγκαϊπενούχ. «Συμμάχους» φαίνεται πως βρίσκει ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από την Ουάσινγκτον ως υπεύθυνος για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA). Τόσο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο όσο και ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δήλωσαν πως προτίθενται να προσφέρουν άσυλο στον 30χρονο, ο οποίος παραμένει στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας.

Τέσσερις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τουλάχιστον 10 πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού, λόγω των εκπομπών τέφρας από το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ. Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας για την επαναλειτουργία της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ που διαχειρίζονται από κοινού οι δύο χώρες, η οποία έκλεισε τον Απρίλιο όταν είχε κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ. Τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την έναρξη των συνομιλιών οι οποίες διεξάγονται στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ.

Στη δίνη της βίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Αίγυπτος στον απόηχο της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια και άλλοι τρεις στο Κάιρο σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι. Συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για υποκίνηση βίας. Να αποφύγουν την πολιτική των αντιποίνων ζητά από τους Αιγύπτιους ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οικονομία

Προσχέδιο του νέου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα το sansimera.gr. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Μνημονίου αναφέρεται στα μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για τις τράπεζες. Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επεκτείνει την αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή από το 2014 ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί. Τέλος η κρατική ενίσχυση σε τράπεζες χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Κομισιόν. Με κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Το πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος 2013 εισπράχθηκαν από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές 723 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,140 δισ. ευρώ το εξάμηνο και 1,9 δισ. ευρώ για όλο το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών ελέγχων και τις εισπράξεις από αυτούς, που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στην κατηγορία των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου το πεντάμηνο έγιναν 211 έλεγχοι, έναντι στόχου εξαμήνου 280. Το ποσοστό είσπραξης των καταλογισθέντων φόρων ανήλθε σε 37,4% έναντι στόχου εξαμήνου 40% και ετήσιου στόχου 65%.

Αθλητισμός

Το κεφάλαιο Αριέλ Ιμπαγάσα στον Ολυμπιακό φαίνεται πως δεν έκλεισε. Ο εκπρόσωπος του Αργεντινού μεσοεπιθετικού, ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την διοίκηση των «ερυθρολεύκων», με τις δύο πλευρές να είναι τελικά θετικές στην ανανέωση του συμβολαίου για ένα ακόμη χρόνο.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στον πρόεδρο της Ξάνθης, Χρήστο Πανόπουλο, τονίζοντας πως η ομάδα του μόνο στα... χαρτιά θα μπορούσε να κερδίσει την έξοδο στην Ευρώπη, ενώ χαρακτηρίζει την έβδομη θέση, που κατέκτησε η ακριτική ομάδα, ως θέση του πουθενά. Ο Ολυμπιακός έκανε επίσημα γνωστό με ανακοίνωσή του πως το δεύτερο σκέλος της προετοιμασίας του θα πραγματοποιηθεί οριστικά στην Γερμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: