31 Ιουλίου, 2013

ΚΑΙ ΝΕΟ «ΚΥΜΑ ΦΩΤΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ!


Όλοι πίστευαν ότι η Αραβική Άνοιξη θα διώξει τον «πολιτικό χειμώνα» της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ και θα ενώσει τον αιγυπτιακό λαό που διψούσε για δημοκρατία. Οι εξελίξεις όμως διέψευσαν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους παρατηρητές των γεγονότων, καθώς σήμερα η χώρα του Νείλου συνεχίζει να μετρά τις πληγές της μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής αστάθειας, στην οποία συντέλεσε και η ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου καλούν σήμερα σε πορεία 1.000.000 διαδηλωτές, προκειμένου να ζητήσουν την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία, θέλοντας να δείξουν με τον πιο εμφατικό τρόπο στον αιγυπτιακό στρατό «το θέλημα του λαού της χώρας».

«Καλούμε αύριο (σήμερα) σε πορεία 1.000.000 ανθρώπους υπό το σύνθημα “οι μάρτυρες του πραξικοπήματος”» ανακοίνωνε χθες συνασπισμός ισλαμιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον Μόρσι. Ενώ ταυτόχρονα καλούσαν τους ομοϊδεάτες τους και στην πορεία η οποία αναμένονταν να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ «σε όλη την Αίγυπτο, προς τα διοικητικά κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας, για να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες και τη χρήση πραγματικών πυρών από το υπουργείο Εσωτερικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». 

Η ανακοίνωση βέβαια αναφερόταν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου και της αστυνομίας κατά τις οποίες, το περασμένο Σάββατο, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα δύο στρατόπεδα ωστόσο επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για τις ταραχές, που ήταν οι πλέον αιματηρές έπειτα από την ανατροπή Μόρσι στις 3 Ιουλίου 2013. Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών σχολίαζε ότι η αστυνομία έκανε «μόνο χρήση δακρυγόνων».

Στην πορεία διαμαρτυρίας πάντως που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το βράδυ της Κυριακής, με τους οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι να κινούνται προς το στρατιωτικό αρχηγείο πληροφοριών, δεν σημειώθηκαν επεισόδια, αν και νωρίτερα -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters - υπήρξαν προειδοποιήσεις από την πλευρά του στρατού να μην πλησιάσει κανείς τις εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις. Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου, μάλιστα, μετέδιδε ότι «στην πορεία συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα όπως το “το αίμα και την ψυχή μας θυσιάζουμε για τον Μόρσι”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: