29 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η οποία έχει αποτεφρώσει περί τα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Η εικόνα, πάντως, από τα πύρινα μέτωπα είναι καλύτερη και οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι είναι πιθανόν μέχρι το βράδυ να έχει τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μεσαρά Ηρακλείου. Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, καθώς μοναχοί της Νέας Αδελφότητας που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να μπουν στη Μονή, όπου βρίσκονται οι μοναχοί της Παλαιάς Αδελφότητας. «Κόκκινο» χτυπάει η θερμοκρασία με τον υδράργυρο να φτάνει ως και τους 40 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη Τρίτη. Οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις, που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Υποχώρηση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Δεύτερη νύχτα αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στη νότια Ρόδο και τη Μεσαρά Ηρακλείου, από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται το βράδυ της Κυριακής. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δημοτικές ενότητες Ν.Ρόδου και Λίνδου· αναζυπυρώθηκαν οι εστίες φωτιάς στην Μεσαρά Ηρακλείου. Μικρές εστίες φωτιάς στη Σέριφο, όπου οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο. Την παύση του αντιδημάρχου που συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, κατηγορούμενος για απόπειρα εκβίασης και παθητική δωροδοκία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δ.Μαραβέλιας.

Κόσμος

Τη ζωή σε τουλάχιστον 36 άτομα στοίχισε νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, με στόχο κυρίως σιιτικές περιοχές. Η σεκταριστική βία έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 500 ανθρώπων στη χώρα μόνο τον Ιούλιο. Νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα δημιούργησαν οι «βουλευτικές εκλογές», από τις οποίες αναδείχθηκε πρώτο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς. Μεγάλος χαμένος είναι το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που ήταν στην «κυβέρνηση» του παράνομου καθεστώτος τα τελευταία χρόνια.

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ξεκινούν στην Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε και επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -επανέναρξη που συνοδεύεται μεν από ισχυρές επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά που αποτελεί σε κάθε περίπτωση κινητικότητα μετά το πάγωμα. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα απελευθερώσει 104 Παλαιστίνιους «παλιούς» φυλακισμένους και προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα την όποια συμφωνία καταρτιστεί· πιθανολογείται επίσης πως η Ουάσινγκτον πρόκειται να διορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή ήδη τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν, όταν οδηγός λεωφορείου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε αρκετά οχήματα και έπεσε σε χαράδρα από ύψος περίπου 30 μέτρων. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Αβελίνο της νότιας Ιταλίας. Αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας, εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έκαναν πορεία με «στόχο» το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών. Τη Δευτέρα, στο Κάιρο φτάνει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κομίζοντας -ξανά- μήνυμα για πολιτική μετάβαση που δεν θα αποκλείει του Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οικονομία

Με μεγάλη πτώση 3,3% έκλεισε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας της ενίσχυσης της ισοτιμίας του γεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η ανατίμηση του γεν αποδίδεται στα σενάρια για αύξηση του φόρου στο τζίρο των ιαπωνικών επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση Άμπε. Διευκρινίσεις για το καθεστώς που ισχύει για την ανανέωση των αδειών πωλητών σε λαΐκές αγορές έδωσε η γενική γραμματεία εμπορίου, σε εφαρμογή του νέου νόμου.

Αθλητισμός

Πολύ κοντά στο να αποκτήσει την ελευθερία του από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με τον Παναθηναϊκό το ενδεχόμενο συνεργασίας βρίσκεται ο Ντάνιελ Πράνιτς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πορτογαλία, μετά την τρίτη συνάντηση του μάνατζερ του Κροάτη αμυντικού, Σόρεν Λέρμπι, με την διοίκηση της ομάδας, όλα δείχνουν ότι ο παίκτης θα μείνει ελεύθερος. Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του Νίκου Καρέλη βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και απομένουν μόνο οι υπογραφές και η ανακοίνωση.

Το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με τα τροφεία του 21χρονου διεθνή επιθετικού ξεπεράστηκε και πλέον η επιστροφή του νεαρού επιθετικού στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού είναι πολύ κοντά. Στο στόχαστρο της Λίβερπουλ βρίσκεται ο Πάουλο Μασάντο, όπως αποκαλύπτει η πορτογαλική «Record»! Ο Πορτογάλος μέσος του Ολυμπιακού, για τον οποίο έχει καταθέσει επίσημη πρόταση η Ρούμπιν Καζάν, φέρεται να είναι στους μεταγραφικούς στόχους των Κόκκινων, οι οποίοι έχουν σχηματίσει πολύ καλή γνώμη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο φιλικό ματς των δύο ομάδων στις 3 Αυγούστου, να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές!


Δεν υπάρχουν σχόλια: