15 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα πρέπει να είναι έτοιμοι οι πίνακες με τα ονόματα των 2.500 καθηγητών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης οι οποίοι θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η προθεσμία καθορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, με υπηρεσιακό έγγραφο που εστάλη την Παρασκευή προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών. Συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός θα παραβρίσκεται στη συνεδρίαση.

Ως αναγκαστικό μέτρο περιέγραψε τις απολύσεις στο Δημόσιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το μέτρο της κινητικότητας. «Πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Να χάσουν τη δουλεία τους πολίτες ή να εκτροχιαστεί συνολικά η χώρα» δήλωσε, εκτιμώντας πως το 2013 είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τους πολίτες και ότι από 2014 θα υπάρξει αλλαγή πορείας για την οικονομία. Μια γεύση για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει στο χώρο της Υγειας έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Δευτέρας. Όπως προκύπτει από τα όσα είπε, θα ανατεθεί σε ιδιώτη ο έλεγχος της αναγκαιότητας των επεμβάσεων και της ορθής αγωγής των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Επιπλέον αναφέρθηκε στην αλλαγή χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων, καθώς και στο πρόγραμμα κινητικότητας στο χώρο της Υγείας.

Για μια πολύ δύσκολη πολιτική και κοινωνική μάχη, ετοιμάζεται η δικομματική κυβέρνηση που εισέρχεται σε ένα τριήμερο «φωτιά» με τα συνδικάτα, τους εν αναμονή απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους δημάρχους να είναι επί ποδός πολέμου. Εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, την Τετάρτη, στα κόμματα της συγκυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη ψυχολογικό μασάζ στους βουλευτές, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.

Κόσμος

Από την Ουάσινγκτον θα έρθει η πρώτη υψηλού επιπέδου διπλωματική συνάντηση με τη νέα ηγεσία στην Αίγυπτο μετά την στρατιωτική ανατροπή του Μόρσι, με την άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κάιρο -ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν καλέσει και τη Δευτέρα σε διαδηλώσεις. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί και με μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων· απέρριψαν την πρόσκληση οι ισλαμιστές του κόμματος Νουρ. Αρκετοί ακτιβιστές της Greenpeace, «δεκάδες» σύμφωνα με την ίδια, εισέβαλαν στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τρικαστάν το πρωί της Δευτέρας, ζητώντας το κλείσιμό του. Παρακάμπτοντας την ασφάλεια, μπήκαν στη μονάδα και ανάρτησαν πανό εναντίον της πυρηνικής ενέργειας αλλά και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Τουλάχιστον 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο τεταμένου αγώνα πυγμαχίας στην Ινδονησία. Η έκβαση του αγώνα προκάλεσε οργή εναντίον του διαιτητή, ο οποίος θεωρήθηκε ότι ευνόησε τον νικητή, και ξέσπασαν επεισόδια γύρω από το ρινγκ· αρκετοί, κυρίως γυναίκες, που προσπάθησαν να διαφύγουν, ποδοπατήθηκαν στις εξόδους. Έκκληση για ηρεμία απεύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για το φόνο του 17χρονου Τρέιβορ Μάρτιν, την ώρα που χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης σε όλες τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν μπορεί να διωχθεί εκ νέου ο Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Δικηγόρος θέλει να γίνει ο 29χρονος Ζίμερμαν για να «προστατεύσει άλλους σαν κι αυτόν», σύμφωνα με τους οικείους του.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο Μπέλφαστ όταν προτεστάντες διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με σφαίρες καουτσούκ, αναφέρει το Reuters. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οικονομία

Ανάπτυξη 7,5% κατέγραψε η κινεζική οικονομία το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα, παρουσιάζοντας τη δεύτερη συνεχόμενη επιβράδυνση στην ανάπτυξη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική εισαγωγή των τόκων καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε πως οι τόκοι έχουν εισαχθεί στο σύστημα της ΓΓΠΣ από όλες τις τράπεζες -μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου- εκτός δύο μεγάλων και η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση.

Στις 1.800.000 ανέρχονται οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης αποκάλυψε πως ήδη έχει υποβληθεί το 30% περίπου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή 1.800.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000, ενώ βρίσκονται προσωρινά αποθηκευμένες στο Taxisnet γύρω στις 350.000.

Αθλητισμός

Ο Ντάνιελ Πράνιτς συμφώνησε να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο 31χρονος Κροάτης διεθνής μπακ πρόκειται να μείνει ελεύθερος από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και να συνεχίσει την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο Ιβάν Μπρέσεβιτς για λογαριασμό της ΑΕΚ και μάλιστα είχε συνάντηση με τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Νίκο Λυμπερόπουλο για τις τελευταίες λεπτομέρειες του συμβολαίου του. Ο 26χρονος Κροάτης επιθετικός το πρωί της Δευτέρας θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις στο «Ιατρικό Κέντρο» και στη συνέχεια θα μεταβεί στα γραφεία της ομάδας στο ΟΑΚΑ για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την ΑΕΚ.

Μια ανάσα από τον Ολυμπιακό βρίσκεται ο Καρλ Μεντζανί, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο! Ο κεντρικός αμυντικός της Μονακό έχει ήδη επιβεβαιώσει τις επαφές του με τους Πειραιώτες και οι Γάλλοι θεωρούν τη μεταγραφή «κλεισμένη», καθώς ο 28χρονος Αλγερινός δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στο σημερινό (14/7) φιλικό των Μονεγάσκων με την Φορτούνα, που έγινε στο Ντίσελντορφ, αν και αρχικά ο Κλαούντιο Ρανιέρι τον είχε στα πλάνα για τις αλλαγές του δευτέρου ημιχρόνου. Στο μεταξύ, πέρα από τα δημοσιεύματα που στέλνουν τον Τζαμέλ Αμπντούν εκτός Ολυμπιακού, το ίδιο μαρτυρά και η στάση του ίδιου του παίκτη. Χωρίς Κάρολ, αλλά σούπερ Ντε Βινσέντι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: