22 Ιουλίου, 2013

ΓΙΑΤΙ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ - ΣΟΙΜΠΛΕ


Έντονο παρασκήνιο και αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου προηγήθηκαν μέχρι να ανακοινωθεί η ματαίωση της επίσκεψης του Β. Σόιμπλε στην Αρχιεπισκοπή. Η επιθυμία του Γερμανού υπουργού οικονομικών να συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση καθώς δεν ήθελε  με κανένα τρόπο να πάει κάτι στραβά στην πρώτη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα. Κύκλοι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο υποστηρίζουν ότι πίσω από την ματαίωση της συνάντησης βρίσκονται ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι οποίοι θέλουν την εκκλησία να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και να είναι το «αντίβαρο» στις επαφές του Β. Σόιμπλε με την πολιτική ηγεσία . 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο κ. Ιερώνυμος ήταν έτοιμος να θέσει μία σειρά από ζητήματα που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, όπως τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το γεγονός αυτό φέρεται να πληροφορήθηκαν κυβερνητικά στελέχη τα οποία φρόντισαν να διαρρεύσουν και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό στο Βερολίνο, προκειμένου να αποτρέψουν τον Β. Σόιμπλε και τους συνεργάτες του για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ραντεβού. Τελικά λίγα 24ωρα πριν την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα η Γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στην Αρχιεπισκοπή λόγω φορτωμένου προγράμματος.

Στην Αρχιεπισκοπή, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν όλες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν, επισήμως δεν γίνεται κανένα απολύτως σχόλιο για την ματαίωση της συνάντηση. Ωστόσο εκκλησιαστικές πηγές κάνουν λόγο για κυβερνητικά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, φωτογραφίζοντας τον Γ. Στουρνάρα, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά στον Α. Σαμαρά και διαρρέουν συχνά στην δημοσιότητα πληροφορίες περί διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου από την πολιτεία, κάτι που το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα συνομιλητές του κ. Ιερώνυμου, υπογραμμίζουν τις άριστες σχέσεις που έχει ο Αρχιεπίσκοπος με τον Α. Σαμαρά αλλά και την πολύ καλή συνεργασία που έχουν. Το Γερμανικό αίτημα για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο έφτασε στα χέρια του κ. Ιερώνυμου στις αρχές Ιουλίου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό παρά το γεγονός ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία ο κ. Ιερώνυμος θα απουσίαζε. Αρχικά οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Β. Σόιμπλε θα έφτανε στην Ελλάδα αργά το βράδυ της Τετάρτης στην χώρα μας, προκειμένου να ξεκινήσει από νωρίς το πρωί τις επαφές του.

Στην Αρχιεπισκοπή έγιναν αρκετές συσκέψεις προκειμένου να προετοιμαστούν γι’ αυτή την σημαντική συνάντηση, ενώ έλεγξαν μέχρι και τον τρόπο πρόσβασης του Γερμανού υπουργού οικονομικών στην Αρχιεπισκοπή. Οι εισηγήσεις που είχε δεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος ήταν να εκφράσει στον Β. Σόιμπλε την πλήρη αντίθεση του για την πολιτική που εφαρμόζει η Γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα.

Γιατί ο Σόιμπλε ήθελε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο

Μέχρι να ματαιωθεί η συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή έπεφταν «βροχή» τα δημοσιογραφικά ερωτήματα για το ποιος ήταν ο λόγος που ήθελε ο Β. Σόιμπλε να δει τον Αρχιεπίσκοπο. «Νομιμοποίηση» ήταν η απάντηση που έδιναν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την επιρροή που έχει η Εκκλησία απέναντι στους Έλληνες πολίτες και μια συνάντηση με τον ηγέτη της θα έδινε μια διαφορετική εικόνα στην επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Ελλάδα.

Παράλληλα στο Βερολίνο είχαν την πληροφόρηση ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι ήπιων τόνων και αποφεύγει τις συγκρουσιακές καταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι από τους υποστηρικτές του μνημονίου. Οι επικοινωνιολόγοι του Γερμανού υπουργού οικονομικών πίστευαν πως με μια τέτοια κίνηση θα περιόριζαν το εχθρικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα εναντίον του Β. Σόιμπλε, ο οποίος θα αναφέρονταν και στο σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει η εκκλησία στους πολίτες που πλήττονται όλο αυτό το διάστημα από την οικονομική κρίση.

Πάντως ορισμένες πληροφορίες ήθελαν πίσω από την επιθυμία του Γερμανού υπουργού οικονομικών να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο βρίσκεται το σημαντικό ποσοστό μετοχών που έχει η εκκλησία στην Εθνική τράπεζα την οποία έχουν βάλει στο «μάτι» οι Γερμανοί.

Σωτήρης Σταθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: