01 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την ελληνική πρεσβεία αλλά και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian πως παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρό του και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές. Με τέσσερις περίπου ώρες καθυστέρηση αναμένεται να φτάσει το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Αριάδνη που μεταφέρει 964 επιβάτες από Μυτιλήνη και Χίο. Το πλοίο πλέει με μειωμένη ταχύτητα λόγω μηχανικής βλάβης στη δεξιά κύρια μηχανή και εκτιμάται πως θα φτάσει στον Πειραιά μεταξύ 11:00 και 12:00. Το ίδιο πλοίο είχε παρουσιάσει άλλο πρόβλημα την Παρασκευή, κατά την αναχώρηση από τον Πειραιά.

Μόνο από την μπροστινή πόρτα θα μπαίνουν σε λεωφορεία από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου οι επιβάτες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μεταφοράς. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών τονίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής επιβίβασης των επιβατών από την μπροστινή πόρτα με επίδειξη εισιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό θα εφαρμοστεί αρχικά σε επιλεγμένες γραμμές. Αντιδρούν οι οδηγοί. Σε ποιες γραμμές θα εφαρμοστεί το μέτρο. Από σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των Δημόσιων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Αττικής, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησής τους και προμήθειας των απαραίτητων μηχανημάτων, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.

Σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε η ΝΔ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή όσα υποστήριξε για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Μάκης Βορίδης. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός αντεπιτίθεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ευθύνες για την κρίση πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που προηγήθηκε της δικής του. Παράλληλα, υπερασπίζεται τη μνήμη και την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου και σημειώνει ότι αντίθετα με τις «διχαστικές διαθέσεις που φανερώθηκαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο, «η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο».

Κόσμος

Μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel πως η αμερικανική NSA παρακολουθούσε τη διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ, ο Guardian επιστρέφει για να αναφέρει πως η υπηρεσία είχε βάλει στο στόχαστρο και πρεσβείες μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών -ανάμεσά τους και η ελληνική, μαζί με τη γαλλική και την ιταλική. Όσον αφορά τη Γερμανία, ναι μεν η πρεσβεία φαίνεται να απουσιάζει από τη λίστα, αλλά σύμφωνα με το Spiegel παρακολουθούνταν εκατομμύρια τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες γερμανικών «στόχων» αλλά και «ενδεχομένως και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ».

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τις συγκεντρώσεις στους δρόμους της Αιγύπτου υπέρ και κατά του προέδρου Μόρσι, με τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις των δύο «στρατοπέδων» στους δρόμους να καταλήγουν στον θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και των τραυματισμό εκατοντάδων. Δύο από τους νεκρούς πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο. Ολόκληρο το κλιμάκιο 19 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών που επιχειρούσε για την κατάσβεση ενός από τα πύρινα μέτωπα στην Αριζόνα βρήκε τραγικό θάνατο, όταν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες και αναγκάστηκε να στήσει καταφύγιο επί τόπου.

Με τις αποκαλύψεις του για τη δράση της NSA να καθιστούν υπόλογη τη διακυβέρνηση Ομπάμα πλέον και έναντι της Ευρώπης, ο Έντουαρντ Σνόουντεν κλείνει μία εβδομάδα «παγιδευμένος» στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας εν μέσω διπλωματικής διελκυστίνδας. Η μεν Ρωσία νίπτει τας χείρας λέγοντας ότι επίσημα δεν βρίσκεται στο έδαφός της, ο δε Ισημερινός λέει πως η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την τύχη του και η χορήγηση ασύλου δεν μπορεί να εξεταστεί εάν ο 30χρονος Σνόουντεν δεν φθάσει πρώτα στην ίδια τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ή σε πρεσβεία της.

Υψώνοντας τις αιγυπτιακές σημαίες εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, «έδρα» της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου, τον οποίο κατηγορούν ότι βάζει την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπεράνω των συμφερόντων της χώρας. Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Μόρσι ορκίζονται σε μαζική αντι-διαδήλωση πίστη στον Αιγύπτιο πρόεδρο ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οικονομία

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, Γιάννη Αβραντίνη, αναμένεται να έχει το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να δοθεί λύση στην κάλυψη της γραμμής Θεσσαλονίκη-Καβάλα -Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο-Σάμο-Ικαρία, που παραμένει ακάλυπτη επί μία εβδομάδα.

Αντιδράσεις και ανησυχία στους εργαζόμενους έχει προκαλέσει γραπτή απάντηση υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, με την οποία -αναφερόμενος στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού- διευκρινίζει ότι μετά τη λήξη μιας κλαδικής σύμβασης και της μετενέργειάς της η πενθήμερη εργασία μπορεί να μετατραπεί σε εξαήμερη με ατομικές συμβάσεις. Η άποψη αυτή δεν απηχεί τις θέσεις του υπουργείου διευκρίνισε η γγ του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη. Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από την τρόικα για τα θέματα των απολύσεων και του κατώτατου μισθού.

Αρχίζει εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, με την κυβέρνηση να επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Ωστόσο, έως τότε, υπάρχει δύσκολος δρόμος, καθώς πολλά είναι τα αγκάθια, με σημαντικότερα το δημοσιονομικό κενό που προέρχεται κυρίως από τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, το χαράτσι στα ακίνητα, τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Κυβερνητική σύσκεψη στις 12:00 πριν από την έναρξη των επαφών με την τρόικα.

Αθλητισμός

Η Ιταλία κατέλαβε την 3η θέση στο κύπελλο Συνομοσπονδιών, που διεξάγεται στην Βραζιλία, καθώς στον «μικρό τελικό», επικράτησε της Ουρουγουάης με 3-2 στην διαδικασία των πέναλτι, όπου κυριάρχησε ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν με τρεις αποκρούσεις!Τα ξημερώματα (01:00) θα διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όπου ένα χρόνο πριν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στο Μαρακανά του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μάλαγα βρίσκεται ο «Τσόρι» Ντομίνγκες, με τους Αργεντινούς να γράφουν ότι o 32άχρονος μεσοεπιθετικός θα επιλέξει την Ελλάδα για να παίξει στο Champions League! Ο Αργεντινός έχει πρόταση από τους «ερυθρόλευκους», αλλά και από τη Μάλαγα, ωστόσο κυριακάτικο δημοσίευμα αναφέρει ότι προτιμά να παίξει στους Πειραιώτες. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως την Δευτέρα θα δοθεί και η οριστική απάντηση του Αμαλφιτανό, με τον Γάλλο να είναι πολύ κοντά στον Ολυμπιακό. Την ώρα που στον Ολυμπιακό ετοιμάζονται για διπλό μεταγραφικό χτύπημα, το μέλλον του Ράφικ Τζιμπούρ τίθεται σε αμφιβολία με τους Αλγερινούς να γράφουν, πως έχει συμβόλαιο εν ισχύ, αλλά πιθανότατα θα αποχωρήσει.

Ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ Άρης ο Μιχάλης Μανιάς με συμβόλαιο για τρία χρόνια, αφού έμεινε ελεύθερος από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο 23χρονοςεπιθετικός, πρώτος σκόρερ στην περσινή Football League, θα τεθεί άμεσα στη διάθεση του τεχνικού του Άρη Γιάννη Χατζηνικολάου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: