15 Ιουλίου, 2013

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΛΩΝΩΝ κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ


13/7/2013
Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) Επίσκοπος Σαλώνων, κ. Αντώνιος Αβραμιώτης αναφέρει ότι η Εκκλησία πιέζει μέσω επιστολών αλλά και λεκτικά όσους από τους μισθωτές της καθυστερούν την αποπληρωμή των μισθωμάτων, είτε πρόκειται για επαγγελματικές στέγες είτε για κατοικίες. «Εάν δούμε πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πληρώνουν τότε τους στέλνουμε εξώδικα. Ωστόσο, με τους περισσοτέρους ενοικιαστές μας έχουμε καλή σχέση.

Οι περισσότεροι έχουν ζητήσει μείωση και έχουμε ανταποκριθεί» λέει ο π. Αντώνιος και συμπληρώνει ότι «γίνονται ελάχιστες εξώσεις. Φεύγουν από μόνοι τους όταν αποφασίσουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων τα εκκλησιαστικά ακίνητα συνήθως ενοικιάζονται αμέσως.

Είναι κέρδος να έχεις έναν μισθωτή ακόμα και με μικρό μίσθωμα παρά να μην έχεις κανέναν». «Άμα κάποιος δεν πληρώνει πρέπει να γίνει αγωγή εξώσεως. Είναι σαφής ο νόμος. Άμα δεν πληρώνει κάποιος ένα, δυο και τρεις μήνες δεν μπορεί να κάνει ιδιοκτησία του το ακίνητο.

Μείωση εσόδων

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους «η Εκκλησία σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Τα έσοδά της τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά επειδή αρκετά ακίνητά της δεν ενοικιάζονται αλλά και επειδή οι μισθωτές ζητούν συνεχώς μειώσεις». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας από μισθώματα μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια μειώθηκαν κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ενώ το 2008, πριν εκδηλωθεί η κρίση, στο εκκλησιαστικό ταμείο μπήκαν δώδεκα εκατομμύρια η περσινή χρονιά… έκλεισε μόλις με επτά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Κ.Υ.Ο οι μειώσεις των μισθωμάτων ξεκινούν από 25% και φτάνουν μέχρι 40%, ενώ μηνιαίως η «χασούρα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολογίζεται σε 80.000 ευρώ περίπου.

«Πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και άλλες ζήτησαν μείωση ενοικίων. Εάν προσθέσουμε και το γεγονός ότι από το 2008 και μετά έπαψε να υπάρχει μια βασική πηγή χρηματοδότησης της Εκκλησίας, τα μερίσματα μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναλογιζόμαστε όλοι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα που προορίζονται για το φιλανθρωπικό μας έργο» προσθέτει ο π. Αντώνιος Αβραμιώτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: