09 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Τρίτη, για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, μετά την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης σε συμφωνία με την τρόικα, την οποία μετέφεραν στους εκπροσώπους των υπαλλήλων οι υπουργοί Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κ.Μητσοτάκης. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης ατόμων που επιβαίνουν σε ιστιοφόρο το οποίο κινδυνεύει λόγω εισροής υδάτων 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Κουφονήσι Κρήτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο 35 μέτρων σκάφος επιβαίνουν 130 μετανάστες.

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο, εκπληρώνοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από την Πολωνία. «Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πραγματοποιείται με εκπτώσεις» τόνισε και έκανε αναφορά στην επίλυση του Κυπριακού. Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η νέα συνάντηση του Π.Καψή με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν επιτεύχθηκε επί της ουσίας πρόοδος για το μεταβατικό στάδιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης δόθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις και οι διευκρινίσεις για θέματα αποζημιώσεων και αναγνώρισης προϋπηρεσίας των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Κόσμος

Η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας SREL έχει ενισχύσει την πίεση στην ηγεσία της χώρας και δεν αποκλείεται ακόμη και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές: Η κυβέρνηση έχασε την στήριξη ενός από τα κόμματα στη Βουλή ενώ μία αμφίσημη δήλωση του ίδιου του Γιούνκερ εντείνει τις εκτιμήσεις πως η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά με την ομιλία του Γιούνκερ στη Βουλή για το ζήτημα. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στον τομέα διέλευσης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, περιμένοντας μια πιθανή αναχώρηση του για κάποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προτίθενται να του προσφέρουν πολιτικό άσυλο με την υποστήριξη της Κούβας.

Ο άνθρωπος που έκανε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το μυστικό αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων, θα μπορούσε να μεταβεί στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα ή τη Νικαράγουα, τις τρεις χώρες που εμφανίζονται διατεθειμένες να τον υποδεχτούν. Την ώρα που η σφαγή 51 οπαδών του Μόρσι έχει γίνει σπίρτο στο φορτίο δυναμίτη που λέγεται Αίγυπτος, η νέα ηγεσία της χώρας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές με στόχο την εκτόνωση της έντασης -και να επαναφέρει στις πολιτικές διαβουλεύσεις το κόμμα αλ Νουρ. Η αποκλιμάκωση φαντάζει προς το παρόν ευσεβής πόθος: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν πλέον ανοικτά σε εξέγερση και διοργανώνουν νέες διαδηλώσεις την Τρίτη.

Η τουρκική αστυνομία επενέβη εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι προσπαθούσαν να μπουν στο πάρκο Γκεζί. Οι αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των οποίων είχαν αποκλείσει το πάρκο από νωρίς το απόγευμα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στο Ταξίμ και κοντινούς δρόμους. Ένας βαριά τραυματισμένος, δεκάδες οι προσαχθέντες... Την πρώτη πολιτική δημόσια εμφάνιση, αφότου έχασε τις εκλογές, έκανε την Δευτέρα ο Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τα στελέχη του UMP και ιδίως τους βουλευτές να συνδράμουν οικονομικά, ώστε το κόμμα να αποφύγει την πτώχευση. «Όταν επιστρέψω στο βήμα, θα το πράξω για να μιλήσω στο γαλλικό λαό για τη Γαλλία» υπογράμμισε, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές το 2017.

Οικονομία

Η κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από το Eurogroup για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η οριστική απόφαση αναμένεται εντός 10ημέρου, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως προς τον τρόπο που θα καλυφθεί η «τρύπα» περίπου 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή παράταση. Σήμερα, Τρίτη, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες έχουν καταθέσεις προσφορές η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν έχει καταθέσει ή όχι προσφορά και η Τράπεζα Πειραιώς.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξέφρασε ο Γ.Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, αν βεβαίως εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. ευρώ από τον EFSF, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. Μίλησε ακόμη για «δύσκολη» συμφωνία με την τρόικα, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι θα μάθουμε αν συμφωνεί η τρόικα τις επόμενες 10 ημέρες.

Αθλητισμός

Συνεχίζει να «κλέβει τις εντυπώσεις» ο Απόλλων Σμύρνης στο μεταγραφικό παζάρι. Η «ελαφρά ταξιαρχία» αυτή τη φορά ανακοίνωσε την απόκτηση του Αλέξανδρου Τζόρβα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 31χρονος τερματοφύλακας έμεινε ελεύθερος από τη Τζένοα και επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των παικτών που θα πάρει μαζί του στην προετοιμασία στο Ζέεφελντ, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα στου Ρέντη προπονήθηκαν για πρώτη φορά οι Βάις και Σαλίνο, μαζί με το δεύτερο γκρουπ των Ερυθρολεύκων που πέρασαν το πρωί από εργομετρικά. Την ήττα με 2-0 γνώρισε ο Παναθηναϊκός από την Ανόρθωση στο πλαίσιο του δεύτερου φιλικού που έδωσε επί ολλανδικού εδάφους. Οι Κύπριοι προηγήθηκαν στο 49' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Αντιτς, ενώ στο 75' ο Θεοδώρου - δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο - διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα με σουτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: