03 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 17χρονης που είχε εξαφανιστεί στις 18 Ιουνίου από την Αργυρούπολη. Η ανήλικη βρέθηκε, είναι καλά στην υγεία της και βρίσκεται πλέον σε ασφαλές περιβάλλον. Το θέμα του ύψους των συντάξεων στην Ελλάδα φέρεται να έθεσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. «Μήπως θα έπρεπε να δείτε ξανά το θέμα των συντάξεων» φέρεται να ρώτησε τον υπουργό, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι στη Γερμανία οι συντάξεις είναι χαμηλότερες. Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνεργασίας και τις βολές που δέχθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του αυτή. Ο Φ.Κουβέλης υπογραμμίζει ότι η κρίση που προκλήθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να προκαλέσει εκλογές, αλλά ανέκρουσε πρύμναν μετά τις πιέσεις από την Ευρώπη. Αιχμές και κατά Βενιζέλου.

Έναν ύποπτο φάκελο, στο οποίο σημειώθηκε ανάφλεξη, εντόπισαν οι υπάλληλοι στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση της αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραλήπτης θα ήταν πρώην γνωστός ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε αυτοκίνητο του υπουργείου Πολιτισμού που βρισκόταν στο προαύλιο του κτιρίου στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια. Από την έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά που επεκτάθηκε και σε διπλανό όχημα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο συλλήψεις.

Κόσμος

Τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την αναστολή ισχύος του συντάγματος της χώρας για χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί μέχρι και ένα χρόνο προβλέπει το σχέδιο που επιχειρεί να εφαρμόσει ο αιγυπτιακός στρατός εάν ο πρόεδρος Μόρσι δεν συμμορφωθεί με το στρατιωτικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Al-Ahram. Οι βασικοί άξονες του στρατιωτικού σχεδίου...Στους 16 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και δυνάμεων ασφαλείας. Με διάγγελμά του ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του. «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου» απαντά το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνάντηση κορυφής έχει μετεξελιχθεί το συνέδριο για την απασχόληση των νέων στην Ευρώπη που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη η γερμανική καγκελαρία στην πρωτεύουσα, με αρχηγούς κρατών -ανάμεσά τους και ο έλληνας πρωθυπουργός- να δίνουν το «παρών» μεταξύ υπουργών Εργασίας. Διακηρυγμένος στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή «βέλτιστων πρακτικών» από τις εμπειρίες στις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων.Καθώς η Αίγυπτος σείεται από διαδηλώσεις ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοινώνει ότι δεν παραιτείται, διαμηνύει ότι «δεν εκτελεί εντολές» ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό, και ζητά να αποσυρθεί το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων. Επτά νεκροί σε νέες συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου τη νύχτα της Τρίτης.

Πρόωρες εκλογές φέρεται να «δείχνουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ισλαμιστή πρόεδρο. Υπό το φόβο να βυθιστεί στο χάος ο πιο σημαντικός τους σύμμαχος στον αραβικό κόσμο, οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την αποστασιοποιημένη προσέγγιση απευθύνοντας στοχευμένες προειδοποιήσεις προς τους τρεις βασικούς «παίκτες» της κρίσης: Τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι, τους διαδηλωτές και τις Ένοπλες Δυνάμεις που κινούνται προς πραξικόπημα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον «παροτρύνει» τον Μοχάμεντ Μόρσι να προκηρύξει εκλογές, γεγονός το οποίο πάντως επισήμως διαψεύδεται. Επτά νεκροί σε συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου.

Οικονομία

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ώστε να κλείσει όλα τα προς διαβούλευση ζητήματα με την τρόικα μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Ιουλίου. Το μόνο θέμα που θα μπορούσε να παραμείνει ανοιχτό είναι αυτό της κινητικότητας στο Δημόσιο, το οποίο θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον Κυρ.Μητσοτάκη το πρωί της Τετάρτης. Την Τρίτη, στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, επήλθε προκαταρκτική συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (1,2 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-2014 που προέρχεται από τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.

Στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες ύψους 3,4 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει το Δημόσιο στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Ιουνίου 2013. Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας καταδεικνύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ήτοι έχει ικανοποιηθεί περίπου το 85% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 800 εκατ. ευρώ. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίζει με ρητό και συγκεκριμένο τρόπο τις επιχειρηματικές δαπάνες που δεν θα αναγνωρίζει η εφορία από το 2014.

Αθλητισμός

Η μεταγραφική ενίσχυση της Ανόρθωσης εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου θα συνεχιστεί με την απόκτηση του Γρηγόρη Μάκου. Η επιστροφή του Γιώργου Καραγκούνη από τις διακοπές του βάζει στην τελική ευθεία τις διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον τεχνικό διευθυντή των «πρασίνων», Νίκο Νταμπίζα. Παράλληλα θετική είναι η εξέλιξη στην υπόθεση του Μάρκους Μπεργκ καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημέρωσε το «τριφύλλι» πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η μεταγραφή στα χαφ, ενώ η Σάντερλαντ σύμφωνα με τους Αγγλους θέλει να εντάξει στο δυναμικό της τον Μαυρία...


Δεν υπάρχουν σχόλια: