13 Ιουνίου, 2013

ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΚΑΘΑΡΗ» ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι θύλακες αδιαφάνειας, η σπατάλη, η μικρή τηλεθέαση, τα 300.000.000 ευρώ τον χρόνο για ανταποδοτικό τέλος, το οποίο ονομάτισε «χαράτσι», η τεράστια περιουσία που παραμένει αδρανής, οι σκανδαλώδεις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής, τα προνόμια των υπαλλήλων ήταν η αιτία για να αποφασίσει η κυβέρνηση να βάλει τελικά, και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Γκίκα Μάναλη, λουκέτο στην ΕΡΤ! Αποδεικνύοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το σχέδιο - «γροθιά» για «καθαρή» δημόσια τηλεόραση.

Και έτσι ξαφνικά χθες το απόγευμα, στα 47 χρόνια ζωής της κρατικής τηλεόρασης, επήλθε ο αιφνίδιος θάνατός της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ ΗD, ERT WORLD, 26 ραδιοφώνων και της Ορχήστρας των «Μουσικών Σύνολων»), φέρνοντας τους 2.800 εργαζομένους της κρατικής τηλεόρασης σε απόγνωση, τη στιγμή βέβαια που τους διαβεβαίωνε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά, ενώ οι άξιοι και ικανοί δημοσιογράφοι, τεχνικοί κ.λπ. θα προσληφθούν ξανά με διαφανείς διαδικασίες και με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Στη θέση της ΕΡΤ, κατά τα λεγόμενά του, θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα ένας νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης με λιγότερο προσωπικό. Φήμες θέλουν τον Σεπτέμβριο να έχει συσταθεί μια νέα δημόσια τηλεόραση, ενώ το διάστημα αυτό δεν θα εκπέμπεται πρόγραμμα. Πάντως, χθες η ΕΡΤ πέρασε στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι αντέδρασαν με κάθε τρόπο στο λουκέτο. Το πέσιμο του σήματος πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από το προκαθορισμένο πρόγραμμα της ΕΡΤ (ενημέρωση-ψυχαγωγία) μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως αγώνες μπάσκετ, προκριματικά Μουντιάλ, Champions League, είναι όλα στον αέρα, με όποιες ρήτρες αυτό συνεπάγεται.

Η ανακοίνωση, ωστόσο, του Σίμου Κεδίκογλου ήταν σαφής:

«Σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και δισταγμούς. Οπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για “ιερές αγελάδες” που παραμένουν άθικτες. Οταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Η ΕΡΤ έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων...

Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος δημόσιος, αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός ελεγχόμενος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως... Το αρχείο της ΕΡΤ, που αποτελεί αληθινό εθνικό θησαυρό, θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως».



Δεν υπάρχουν σχόλια: