18 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο να υπερψηφίσει την τροπολογία, ενώ απόφαση επί του θέματος αναμένεται να λάβουν σε λίγες ώρες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ. Εάν η τροπολογία υπερψηφιστεί, τότε ακυρώνεται η Πράξη και κατά συνέπεια παύουν να ισχύουν τα όσα δέχεται στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν και η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, είναι καταδικαστική για το «μαύρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης εξακολουθεί να μην εκπέμπεται πρόγραμμα. Κάθε πλευρά της τρικομματικής κυβέρνησης ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν και όπως φαίνεται όλα παραπέμπονται στη νέα σύσκεψη των «3» την Τετάρτη, κατά την οποία θα αναζητηθεί η συμβιβαστική φόρμουλα. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο ραδιομέγαρο.

Στον «αέρα» βρίσκεται δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογέννητων για ασθένειες οι οποίες, αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, οδηγούν σε νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με υπαλλήλους του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, του φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί το πρόγραμμα, οι εξετάσεις αναμένεται να σταματήσουν από 1ης Ιουλίου, καθώς δεν έχουν χορηγηθεί κονδύλια για την αγορά αντιδραστηρίων. Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπαίνει την Παρασκευή, καθώς εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Στη συνέχεια, από τις αρχές του επόμενου μήνα και μέχρι τις 12 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού. Δύο εβδομάδες προθεσμία έδωσε η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση για την αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ. Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οι παροχές του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας.

Κόσμος

Υπό κράτηση τέθηκαν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, αρκετοί άτομα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκία που ήταν «στόχος» εφόδων της αστυνομίας σε σπίτια και γραφεία για εμπλοκή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Γίνεται λόγος για τουλάχιστον 25 προσαχθέντες στην Άγκυρα και «αρκετούς άλλους» στην Κωνσταντινούπολη. Η αντιτρομοκρατική της Άγκυρας είπε αρχικά πως δεν έχει πληροφορίες για τις αναφορές. Η σύνοδος των G8 αναζητά κοινό έδαφος για τη συριακή κρίση, προσπαθώντας να παρακάμψει την απόσταση που χωρίζει τα δύο ισχυρότερα μέλη της, την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Η Ρωσία δεν υποχωρεί από την πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όπως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς. «Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας και η επίλυση με διαπραγματεύσεις» είπε ο Πούτιν, ενώ αναμένεται το ανακοινωθέν της συνόδου για το ζήτημα.

Μετά τα δακρυγόνα, τις αντλίες νερού και τις άγριες αστυνομικές επεμβάσεις, μερικοί διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη έχουν αρχίσει να διαδίδουν έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης: Τη σιωπηλή διαμαρτυρία του «Σταματημένου Ανθρώπου», με το να στέκονται απλά ακίνητοι και αμίλητοι σε κεντρικά σημεία. Ο Ερντογάν δεν δείχνει ανάλογη στωικότητα, με την τουρκική κυβέρνηση να σκληραίνει την στάση της και να απειλεί πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και τον στρατό για την επιβολή της τάξης. Για μίζες συνολικού ύψους 315.000 ευρώ στην Ελλάδα από τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους (Deutsche Bahn), μαζί με ανάλογες πρακτικές για δουλειές σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, μιλά δικαστική έρευνα στη Φρανκφούρτη που οδήγησε, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, σε επιβολή προστίμων σε στελέχη της εταιρείας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως αποσύρεται από χώρες «με εγνωσμένο υψηλό ρίσκο διαφθοράς», ανάμεσά τους και την Ελλάδα.Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Καμπούλ το πρωί της Τρίτης, με πιθανό στόχο την οχηματοπομπή του δεύτερου αντιπροέδρου της χώρας. Η έκρηξη έγινε την ώρα που εκατοντάδες αξιωματικοί των αφγανικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων βρίσκονταν σε προάστιο της πρωτεύουσας για να πάρουν μέρος σε τελετή που θα σηματοδοτούσε την έναρξη της τελευταίας φάσης της παράδοσης καθηκόντων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις.

Οικονομία

Στην επισήμανση ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε μέγεθος και ανάπτυξη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος μιλώντας στο 6ο Ασφαλιστικό Συνέδριο Insurance Money Conference, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές που καλείται να διαχειριστεί η ασφαλιστική αγορά στα επόμενα χρόνια. Στα 307 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Eurobank το κεφαλαιακό όφελος (σε επίπεδο Core Tier 1) από την επαναγορά τίτλων.

Στο χαμηλότερο σημείο από το 1993 υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάιο, καθώς η αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από την οικονομική ύφεση συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA) οι πωλήσεις στις 27 χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,9% σε 1,04 εκατομμύρια οχήματα, από 1,11 εκατομμύρια αυτοκίνητα πριν από ένα χρόνο.

Αθλητισμός

Tην απόκτηση του Μαχαμαντού Ντιαρά προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός, με τον Γιάννη Αναστασίου να έχει αναλάβει το έργο να πείσει τον 32χρονο πρώην άσο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 32χρονος άσος από το Μάλι αναμφίβολα πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση κι αν το θέμα με το «τριφύλλι» προχωρήσει αρκετά, τότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, καθώς τη σεζόν 1998-1999 αγωνίστηκε στον ΟΦΗ, όντας ανακάλυψη του Ευγένιου Γκέραρντ.Στη Γουέστ Χαμ επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του Αντι Κάρολ. Ο 24χρoνος διεθνής Αγγλος στράικερ δεν υπολογίζεται από τον Μπρένταν Ρότζερς στο ρόστερ της Λίβερπουλ και αποφάσισε να παραμείνει στα «σφυριά», στα οποία αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός.

Την Πέμπτη είναι η κρίσιμη ημέρα για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός αφού τότε θα εξεταστεί ο φάκελος για την αδειοδότηση της ομάδας. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Αλαφούζος θα ταξιδέψει στα γραφεία της UEFA προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία αλλά και για να δώσει εξηγήσεις σε τυχών απορίες που θα έχει η επιτροπή που θα κάνει τον έλεγχο. Στις τάξεις των Πρασίνων επικρατεί αισιοδοξία, ενώ αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε η ελληνική ομάδα θα κάνει προσφυγή στο CAS.


Δεν υπάρχουν σχόλια: