22 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Δεν σταματάμε τον αγώνα αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αρνούμενοι να εκκενώσουν το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Προβάδισμα της ΝΔ κατά 1,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δείχνει δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής». Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,7%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται να βρίσκονται οριακά εντός Βουλής.

Η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που ενισχύουν την ύφεση φαίνεται ότι θα είναι ο βασικός στόχος της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την οποία επεξεργάζονται τα κομματικά επιτελεία. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το νέο σχήμα. Χωρίς νερό κινδυνεύουν να μείνουν τις επόμενες ημέρες οι Μικρές Κυκλάδες και κάποια μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπλοκάρει τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης της τροφοδοσίας τους για τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων δόθηκε την Παρασκευή, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών που έλαβαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου μέχρι τις 12 Ιουλίου. Τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κόσμος

Kατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), απήγγειλαν οι ΗΠΑ. Η απαγγελία των κατηγοριών είναι το πρώτο βήμα της Ουάσινγκτον σε μια μακρά νομική μάχη με τελικό στόχο να καθήσει ο Σνόουντεν στο εδώλιο αμερικανικού δικαστηρίου. Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που πλήττουν το Κάλγκαρι του Καναδά, τις χειρότερες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 100 χιλιάδες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπου 1.300 στρατιώτες και δέκα ελικόπτερα του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Μεταρρυθμίσεις και περισσότερα κονδύλια σε παιδεία και υγεία υποσχέθηκε η πρόεδρος της Βραζιλίας σε μια προσπάθεια να σβήσει η φωτιά των διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, η Ρουσέφ έτεινε χείρα φιλίας στους διαδηλωτές, αλλά προειδοποίησε ότι η τάξη θα τηρηθεί. «Είμαι πρόεδρος και αυτών που διαδηλώνουν, αλλά και αυτών που δεν διαδηλώνουν» είπε χαρακτηριστικά. Έναν πρώην αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα υπό την διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, τον Τζέιμς Κόμεϊ, όρισε ο Μπαράκ Ομπάμα νέο διευθυντή του FBI. Ο Κόμεϊ αντικαθιστά τον Ρίτσαρντ Μίλερ III και, αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, θα υπηρετήσει για 10 χρόνια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέλυσαν τελικά τις διαφορές τους και θα εγκαινιάσουν έκθεση έργων τέχνης στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται χρυσά αντικείμενα που είχαν κατασχέσει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οικονομία

Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2012, ο οποίος ξεκινά την 25η Ιουνίου 2013, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Οι νέες ημερομηνίες.Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών. «Είμαστε κοντά, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Β.Σόιμπλε έπειτα από 19 ώρες συνομιλιών.

Νέα συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Την πρόθεσή του να εξαιρέσει τις υποδομές ύδρευσης από το σχέδιο οδηγίας για την Ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης εξέφρασε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί και τις διαμαρτυρίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί «από την πίσω πόρτα» να σπρώξει τα κράτη-μέλη προς την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού.

Αθλητισμός

Πανέτοιμη είναι η Εθνική Νέων (U20) για την πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας το Σάββατο (22/6, 18:00) με αντίπαλο το Μεξικό. Η ψυχολογία των Ελλήνων διεθνών είναι σε άριστη κατάσταση κάτι που φάνηκε και στην τελευταία προπόνηση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (21/6) και είχε διάρκεια περίπου 75 λεπτών στο προπονητικό κέντρο GASKi. Σε οριστική συμφωνία με τον Κάρλο Αντσελότι ήρθε η Ρεάλ Μαδρίτης, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται μόλις λυθεί και τυπικά η συνεργασία του Ιταλού προπονητή με την Παρί Σεν Ζερμέν. Από τη στιγμή που η Παρί συμφώνησε με τον Λοράν Μπλαν για να αναλάβει ο Γάλλος την τεχνική ηγεσία της, ήταν δεδομένο πως θα και άνοιγε ο δρόμος της συμφωνίας του Αντσελότι με τη «Βασίλισσα».

Οι εξελίξεις στην ΑΕΚ για το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια τρέχουν και ήδη μετά την πρωινή συνάντηση εκπροσώπων του Δημήτρη Μελισσανίδη με την Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας, Ευτυχία Αποστολάκη και τους τέσσερις αντιδημάρχους (Καραβιάς, Παπανικολάου, Χατζηδάκη και Παϊδας), τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε σειρά. Μία σημαντική είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση έχει να κάνει με το όραμα του Μελισσανίδη, ώστε το μεγαλύτερο μουσείο για τους Έλληνες πρόσφυγες να στεγαστεί εντός του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Δύο νέα πρόσωπα υπάρχουν στην διοικούσα επιτροπή της ΑΕΚ. Πρόκειται για τον Φώτη Παπαγεωργίου και τον Ηλία Λιβάνη. Και η Αυστρία «παίζει» για την προετοιμασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: