21 Ιουνίου, 2013

ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΠΟΚΕΡ(Τ)!

Τρίτη και... φαρμακερή θα είναι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα περάσουν την πόρτα του Μαξίμου στις 8.30 μ.μ., ενώ ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει βιαστικά από τη Βιένη, όπου θα βρεθεί για λίγες ώρες ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από τη χθεσινή σύσκεψη, που κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες, τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι κυρίως τρία:

1. Η ΕΡΤ «τελείωσε» και με τη βούλα των άλλων δύο αρχηγών. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης στις δηλώσεις τους αντικατέστησαν στο λεξιλόγιό τους τη λέξη ΕΡΤ με αυτή της «δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» ο πρώτος και της «εθνικής ραδιοτηλεόρασης» ο δεύτερος.

2. Κανείς εκ των δυο αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν έθεσαν το θέμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, αποδεχόμενοι προφανώς την κυβερνητική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ.

3. Ο καβγάς πλέον γίνεται για το «πάπλωμα» της εξουσίας, καθώς οι Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να «συγκυβερνήσουν» ως ισότιμοι εταίροι, παρότι η εκλογική τους δύναμη (σύμφωνα τουλάχιστον με τις μετρήσεις) φτάνει δεν φτάνει για να μπουν στη Βουλή. Αυτός ο τρίτος λόγος είναι και εκείνος που δίνει τις διαστάσεις θρίλερ στη σημερινή συνάντηση, αφού, εάν οι απαιτήσεις των δύο ξεπεράσουν τα όρια, μπορεί να προκληθεί «ατύχημα».  Χθες πάντως έπεσαν και τα φύλλα συκής του διδύμου Βενιζέλου  Κουβέλης, που λησμόνησαν όσα έλεγε ο ένας για τον άλλον και εμφανίζονται πλέον ως «μέτωπο» πάσχον από μεγαλοϊδεατισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις τους ήταν τόσο πανομοιότυπες, που θα έλεγε κανείς ότι είχαν γραφτεί προτού καν φτάσουν στο Μαξίμου!

Όλα αυτά προβληματίζουν βεβαίως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους στενούς συνεργάτες του, που θεωρούν ότι οι δύο εταίροι χρησιμοποίησαν την ιστορία της ΕΡΤ προσχηματικά για να δείξουν ότι μπορούν να γίνουν ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κατά τη διάρκεια του παζαριού «θυσίασαν» την ΕΡΤ, που ήταν το παρασύνθημα, για να περάσουν στο σύνθημα, που είναι ο ανασχηματισμός, η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και η διοίκηση κρατικών φορέων (παρόλο που έναν χρόνο μετά εξακολουθούν να έχουν δυσανάλογα του εκλογικού αποτελέσματος ποσοστά), αλλά και η δημιουργία «συντονιστικού» οργάνου υπεράνω του υπουργικού συμβουλίου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο όλο αυτό το «σύστημα» μπορεί να αντέξει στις κοινοβουλευτικές δοκιμασίες εν όψει νομοσχεδίων που έρχονται, όπως είναι το αντιρατσιστικό, το φορολογικό κ.ά. Την ίδια ώρα, η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα παρακολουθεί παγωμένη τις εξελίξεις (χωρίς μάλιστα τη σύγκλησή της, μια και υπάρχει σε λίγες μέρες το συνέδριο), ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι «σκληροπυρηνικοί» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. στην προσπάθεια που θα καταβάλλουν οι αρχηγοί τους να τους... χρυσώσουν το χάπι στη σημερινή έκτακτη σύγκληση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Το «μνημόνιο» συνεργασίας άρχισαν να ετοιμάζουν ήδη οι στενοί συνεργάτες των τριών αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής συνάντησης, με στόχο ο «βασικός κορμός» να είναι έτοιμος, εάν χρειαστεί και πριν από τον ανασχηματισμό που θα γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: