18 Ιουνίου, 2013

Η ΒΙΑΙΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ!

Στο άκρο της Κωνσταντινούπολης, στην περιφέρεια του Καζλίτσεσμε, προετοιμαζόταν χθες η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το απόγευμα της Κυριακής, όμως, το κέντρο της πόλης φαινόταν να προετοιμάζεται για μια αναπαράσταση των εμφυλιακών συγκρούσεων, οι οποίες παρατηρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, καθώς στην πλατεία Ταξίμ τα δακρυγόνα και οι αντλίες νερού στόχευαν ακόμη μια φορά τους διαδηλωτές, τους οποίους οι ακτιβιστές παρακινούσαν να βρεθούν ξανά στον χώρο, από τον οποίον απομακρύνθηκαν ελάχιστες ώρες πριν. Το BBC σχολιάζει ότι στην Αγκυρα τα ίδια μέσα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

«Και το λέω ξεκάθαρα: Η πλατεία Ταξίμ πρέπει να αδειάσει, ειδάλλως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν πώς να την αδειάσουν». Το σχόλιο του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε το Σάββατο σε οπαδούς του στο Σιντζάν, δεν ήταν ένα απλό σχόλιο, αλλά η παρουσίαση ενός τελεσιγράφου. Σε ελάχιστες ώρες μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί, όπου με δακρυγόνα και αντλίες νερού οργάνωσαν την απομάκρυνση των διαδηλωτών. Μόλις μισή ώρα φαίνεται ότι χρειάστηκε για την εκκένωση του πάρκου Γκεζί, καθώς δίπλα από τις σκηνές, όπου προηγουμένως βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι πολέμιοι των κυβερνητικών σχεδίων, βρίσκονταν πλέον αποκλειστικώς αστυνομικές δυνάμεις. Το BBC μετέδωσε ότι, όπως σχολιάζουν αυτόπτες μάρτυρες, το βράδυ του Σαββάτου ήταν ένα από τα περισσότερο μαχητικά βράδια στο πλαίσιο της κατάληψης του πάρκου Γκεζί, η οποία ξεκίνησε πριν από 18 ημέρες. Μετά τις 20.00, γραμμές αστυνομικών τεθωρακισμένων αστυνομικών οχημάτων απέκλεισαν την πλατεία Ταξίμ και, συγχρόνως, αστυνομικοί προχωρούσαν σε έφοδο εναντίον των διαδηλωτών και καταληψιών του πάρκου Γκεζί με δακρυγόνα. 

Το Reuters σχολιάζει ότι κάποιοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το πάρκο πάνω σε φορεία και ότι πολλοί κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Κάποια από τα ξενοδοχεία φαίνεται ότι στεγάζουν ακόμη και αυτοσχέδια ιατρεία, όπως εκείνο όπου νοσηλεύθηκε η επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, η οποία βρισκόταν το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στους Τούρκους διαδηλωτές. Η Ροτ, όπως και άλλοι από το συγκεντρωμένο πλήθος, εγκατέλειψε την πλατεία και αναζήτησε πρώτες βοήθειες σε κάποιο ξενοδοχείο. «Ηταν σαν να γίνεται πόλεμος. Κυνηγούν τους ανθρώπους στα στενά και βάλλουν στοχευμένα εναντίον τους με δακρυγόνα» σχολίασε. Ιατρικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από την έναρξη των ταραχών έχουν τραυματιστεί 5.000 άνθρωποι και έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερις. Το CNN σχολιάζει ότι το Σάββατο τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στο οποίο, όπως εκτιμά η τουρκική εφημερίδα «Yurt», σκοτώθηκε ένα άτομο.


Η γιαγιά-σύμβολο με τη σφεντόνα

Εγινε τις τελευταίες μέρες σύμβολο της τουρκικής αντίστασης στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία συμμετείχε στης διαμαρτυρίες στη γειτονική χώρα και μάλιστα κρατώντας ένα συμβολικό παιδικό όπλο: μία σφεντόνα. Η συγκεκριμένη κυρία, σύμβολο πλέον της αντίστασης κατά της αστυνομικής βίας στην Τουρκία, διακρίνεται σε φωτογραφίες να επιτίθεται κατά ανδρών των ΜΑΤ με σφεντόνα, ενώ στο δεξί της χέρι έχει γράψει την ομάδα αίματός της για την περίπτωση που θα κινδυνέψει η σωματική της ακεραιότητα. Πράγματι, η ηλικιωμένη γυναίκα λίγο αργότερα μεταφέρθηκε με φορείο για να της προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς, ωστόσο, να έχει κάτι σοβαρό, αλλά μικρά αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.


Οι οπαδοί του Ερντογάν περνούν στην αντεπίθεση

Μετά την εκκένωση της πλατείας Ταξίμ από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αναμένεται να κορυφωθούν η ένταση και η πόλωση στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο από τους οπαδούς όσο και από τους αντιπάλους του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις των δύο «στρατοπέδων» θα γίνουν σχεδόν παράλληλα στην Κωνσταντινούπολη. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης για την υπεράσπιση του πάρκου Γκεζί καλούν όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν και πάλι στο πάρκο για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών θυμάτων της αστυνομικής βίας από την αρχή της εξέγερσης, ενώ ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης έχει δηλώσει ότι όποιος βρεθεί στην περιοχή του πάρκου θα θεωρείται από εδώ και στο εξής τρομοκράτης.

Σχεδόν την ίδια στιγμή σε άλλες πλατείες της Κωνσταντινούπολης οι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζουν αντίστοιχα συγκεντρώσεις συμπαράστασης. Εστίες αντίστασης υπάρχουν ακόμη στην Αγκυρα, στη Σμύρνη κι άλλες πόλεις. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μεταφέρονται οδικώς και με πλοία σε αυτές τις πόλεις για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις κι ο Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά σε μια γενικευμένη αντίδραση με αίτημα την απομάκρυνσή του, που μπορεί να τον εξωθήσει σε σκληρότερα μέτρα καταστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: