01 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα, που έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα. Το Μαξίμου έχει καταλήξει στο βασικό σενάριο για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, καθώς και στις πρώτες απολύσεις. Τα υπόλοιπα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η πορεία των εσόδων και ο φόρος ακινήτων, ενώ σημαντικό χαρακτηρίζεται και το θέμα της επέκτασης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Έκρηξη σημειώθηκε στις 8 το πρωί του Σαββάτου στην είσοδο του κέντρου διασκέδασης Μούσες, στην οδό Πραξιτέλους 67 στην Καλλιθέα.

Την απόφαση του κόμματος «να κάνουμε μια νέα αρχή, ως συνέχεια της μεγάλης θετικής αλλά και αρνητικής πείρας που έχουμε συσσωρεύσει όλα τα τελευταία χρόνια» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη Λαμία, κάνοντας λόγο για «ένα κόμμα ισχυρό, ικανό να αντέχει σε όλες τις συνθήκες, να ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους για τον λαό, τη νεολαία». Την αντίθεσή τους στο μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών εξέφρασαν οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων, σε συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΟΛΜΕ το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος. Διευκρινιστική δήλωση έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης έπειτα από «σύγχυση», όπως αναφέρει, που προκάλεσε προηγούμενη δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής με αφορμή το θέμα της οπλοφορίας των βουλευτών, η οποία πυροδότησε αντίδραση της ΝΔ, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη φρασεολογία της.

Κόσμος

Νέες βολές κατά του Πεκίνου εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον, διά του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Κατά την ομιλία του σε φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατηγόρησε την Κίνα ότι επιδίδεται σε ηλεκτρονική κατασκοπεία, ενώ κατέστησε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκοπεύουν να διαθέσουν περισσότερα στρατεύματα, όπλα υψηλής τεχνολογίας και εναέριες δυνάμεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αντιμέτωπη με γενικευμένη εξέγερση βρίσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία στο Ταξίμ. Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους νέους ανεμοστρόβιλους που πλήττουν την Οκλαχόμα, εκεί όπου βρίσκεται η πόλη Μουρ, την οποία σάρωσε στις 20 Μαΐου ένας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων, μεταξύ τους δύο παιδιά. Μορφή γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν λαμβάνουν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τουρκία. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τη βίαιη επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στην κατάληψη του μητροπολιτικού πάρκου στην πλατεία Ταξίμ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία νεκρή. Σκληρές οδομαχίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Επεισόδια ξέσπασαν και στην Αγκυρα και σύντομα επεκτάθηκαν στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις. Παρέμβαση ΕΕ, ζητά σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης. Το κόστος των προεκλογικών υποσχέσεων της Άνγκελας Μέρκελ υπολογίζεται από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε πάνω από 28 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού της εταίρου, των Ελεύθερων Δημοκρατών. Στο ποσό περιλαμβάνονται οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά, την αύξηση των επιδομάτων και των συντάξεων για τις μητέρες, τους περιορισμοί στα ενοίκια, αλλά και τα έργα οδοποιίας τα οποία εξήγγειλε η καγκελάριος.

Οικονομία

Την καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας (ιδιωτικών και δημοσίων) εντός 10ετίας από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίο, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση. Με αύξηση του μεριδίου αγοράς στο κανάλι του φαρμακείου στην Ελλάδα, ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας και ενδυνάμωση της παρουσίας του στις αγορές προτεραιότητας του εξωτερικού, έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για τον όμιλο Κορρές. Οι πωλήσεις εμφάνισαν οριακή πτώση στα 12 εκατ. ευρώ. Αμετάβλητη αποφάσισε την Παρασκευή να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ, καταδεικνύοντας ότι οι χώρες του καρτέλ είναι ικανοποιημένες με μία τιμή κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η διεθνής οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς θα παραταχθεί ο ΠΑΟΚ στον εκτός έδρας αγώνα, και τελευταίο των πλέι οφ, με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο επιθετικός του «Δικεφάλου» ένιωσε ενοχλήσεις στην γάμπα και έτσι ακολούθησε θεραπεία. Εκτός αποστολής έμειναν ακόμα οι τιμωρημένοι Λάζαρ, Σταφυλίδης και οι Ετό,Αποστολόπουλος. Ότι δεν είναι έμπορος ναρκωτικών προσπαθεί να αποδείξει ο Μάριο Μπαλοτέλι μετά όσα κατήγγειλε εναντίον του μαφιόζος πληροφοριοδότης. Μπορεί ο Λουίς Σουάρες να προανήγγειλε με δηλώσεις του την αποχώρησή του από τη Λίβερπουλ, όμως οι «κόκκινοι» ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Ουρουγουανού επιθετικού και τον καλούν να τιμήσει το συμβόλαιό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: