19 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ Κ.Μενουδάκου προκάλεσαν οι «εξηγήσεις» και οι «ερμηνείες» επί της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ, που κυκλοφόρησαν την Τρίτη. Ο πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του και πως αυτές ενδεχομένως προέρχονται από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους. Γνωμοδότηση επί της δημοσιευμένης απόφασης του ΣτΕ εξέδωσε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ και υποστηρίζει πως η ΕΡΤ ΑΕ παραμένει σε ισχύ αφού δεν υπάρχει ρητή κατάργηση της εταιρείας.«Από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει ρητή κατάργηση της παραπάνω διάταξης» σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές που μεταδίδονται μέσω της EBU, καθώς στις επίσημες συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ οργανώνουν στις 6 το απόγευμα έξω από το Ραδιομέγαρο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΣΠΕΡΤ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απαιτούν την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και προειδοποιούν ότι θα κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους όσο συνεχίζονται οι βάρβαρες κυβερνητικές αποφάσεις. 

Τα μέτρα που θα ληφθούν για να μειωθεί το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, στρέφοντας συγχρόνως τα βέλη του κατά της διοίκησης του οργανισμού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών» υπογράμμισε.

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων που φάνηκε να επιτυγχάνεται στη σύσκεψη της Δευτέρας, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε προσωρινή. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου με διαφορετικές γραμμές για το ζήτημα της ΕΡΤ και εκτιμήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια για ένα μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κάθετα.

Κόσμος

Οι Ταλιμπάλ ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση στο Αφγανιστάν που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις αμερικανούς στρατιώτες, ούτε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση πως θα ξεκινήσουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Κατάρ. Η επίθεση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα συναντήσουν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ταλιμπάν για τη λήξη του 12ετούς αντάρτικου στο Αφγανιστάν. Τον στόχο της Ουάσινγκτον για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών, κατά ένα τρίτο, πρόκειται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πολυαναμενόμενη ομιλία του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Στους έκτακτους ρυθμούς της προεδρικής επίσκεψης κινείται η γερμανική πρωτεύουσα, υποδεχόμενη έναν Ομπάμα που έχει μεν - αναπόφευκτα - απομυθοποιηθεί μετά την πρώτη θητεία του αλλά διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Ευρώπη. Οι συρράξεις και οι διωγμοί εκτόπισαν πέρυσι 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αριθμός που αυξήθηκε υπέρογκα ιδιαίτερα της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Το μισό των εκτοπισμένων, εντός και εκτός συνόρων των χωρών τους, αφορά μόνο πέντε χώρες: Το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία. 

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντιούλμα Ρούσεφ χαιρέτισε τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα ως «σημάδι της ενέργειας της δημοκρατίας», ενώ ορισμένοι δήμοι προσπάθησαν να εκτονώσουν την πίεση φθηναίνοντας τα εισιτήρια των λεωφορείων - η τιμή τους ήταν η αφορμή για τις αντιδράσεις, οι οποίες τροφοδούνται από τη δυσφορία για τα φορολογικά βάρη και το κόστος των αθλητικών διοργανώσεων.

Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν ωστόσο και τη νύχτα προς Τετάρτη σε μεγάλες πόλεις που ακόμη δεν έχουν ακυρώσει την αύξηση στα κόμιστρα, χωρίς να λείπουν επεισόδια. Τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που παίρνουν πολλές εταιρείες, οι οποίες προωθούν μεγάλο μέρος των υπολογιστικών τους υπηρεσιών στο υπολογιστικό νέφος (cloud), ακολούθησε η CIA η οποία, σύμφωνα με σειρά εγγράφων κρατικών υπηρεσιών, φτιάχνει το δικό της, ιδιωτικό νέφος με τη βοήθεια της Amazon.

Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης«Τροποποίηση του ν.2830/2000 «Κώδικας Συμβολαιογραφών» και άλλες διατάξεις». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 και, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ολοκλήρωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τη ταχυδρομική αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών συντάξεων για το έτος 2012 και οι συνταξιούχοι του οργανισμού θα τις λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Την ελπίδα η αποψινή δεύτερη συνάντησή των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη να εκτονώσει την πίεση, να διώξει την αβεβαιότητα και να διαψεύσει το δίλημμα των πρόωρων εκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Αθλητισμός

Με μηνύσεις θα απαντήσει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα στο δημοσίευμα που την εμφανίζει ως εμπλεκόμενη σε υπόθεση διαφθοράς. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος της Ηπείρου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά γίνεται "στόχος" κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων». Συνελήφθη από τις Αστυνομικές Αρχές ο Λάμπρος Σκόρδας, για χρέη της ΠΑΕ Άρης προς το Δημόσιο ύψους 400.000 ευρώ. Το χρέος προέρχεται από μη καταβολή ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΠΑΕ. Ωστόσο, από τον Άρη υποστηρίζουν ότι κακώς συνελήφθη αφού πρόκειται για χρήση που είναι σε αναστολή και ακλύπτονται από το άρθρο 99.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία Ελπίδων (Κάτω των 21 ετών) αναδείχθηκε η Ισπανία. Στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στην Ιερουσαλήμ, οι νεαροί "Ρόχας" του Ζουλέν Λοπετέγκι νίκησαν 4-2 την Ιταλία κατακτώντας για 4η φορά το τρόπαιο, ενώ οι "Ατζούρι" είναι οι πολυνίκεις του θεσμού με πέντε κύπελλα. Μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού ήταν ο Τιάγκο Αλκαντάρα της Μπαρτσελόνα με χατ τρικ (6',31',38'πεν.), ενώ το άλλο ισπανικό γκολ σημείωσε ο Ισκο της Μάλαγα στο 66΄ με πέναλτι. Οι Ιμόμπιλε (10') και Μπορίνι (80') πέτυχαν τα γκολ των Ιταλών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: