20 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά, επαναφέρει σήμερα, Πέμπτη, το ΚΚΕ την τροπολογία για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον «ξαφνικό θάνατο» σε φορείς του δημοσίου, που πρωτοεφαρμόστηκε στην ΕΡΤ. Το ΚΚΕ είχε καταθέσει την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, αλλά δεν συζητήθηκε, διότι ο Ανδρέας Λυκουρέτζος επικαλέστηκε την απουσία έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.  Η ίδια τροπολογία είχε απορριφθεί και την Παρασκευή, καθώς θεωρήθηκε εκπρόθεσμη. Τον κύκλο των μετατάξεων για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επιχειρεί να «κλείσει» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. Ήδη εκδόθηκαν οι αποφάσεις μετάταξης για 1089 από τους 1882 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Φαινόμενα που χρήζουν εξυγίανσης υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) ο Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο τη θέση του προέδρου του Κέντρου, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε κρυφές αμοιβές - με τη μορφή εφάπαξ - και λειτουργία παρατράπεζας. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε δασική έκταση στην περιοχή Κάμπος Αργυρού του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια, καθώς η πυρκαγιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ανασταλτικός παράγοντας για την κατάσβεσή της οι ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Μεγάλης κλίμακας ισραηλινή άσκηση βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε εξέλιξη εντός του FIR Λευκωσίας με άδεια των κυπριακών αρχών. Στο πλαίσιο της άσκησης είχε προγραμματισθεί να υπάρξουν πτήσεις περίπου 40 ισραηλινών F-16 και F-15 πάνω από τα θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα πέντε Gulfstream της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας θα πετούν εντός του FIR Λευκωσίας για συντονισμό της άσκησης.

Κόσμος

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποίησαν οι ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας σε ταραχές στο περιθώριο διαδήλωσης γύρω από το στάδιο της πόλης Φορταλέζα στη Βραζιλία, πριν ξεκινήσει αγώνας για το Confederations Cup· πορείες και στο Σάο Πάολο, επεισόδια στο Νιτερόι του Ρίο ντε Ζανέιρο. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή το κόστος των συγκοινωνιών αλλά τροφοδοτούνται από τη γενικότερη δυσφορία, δεν έχουν ξεφουσκώσει παρά την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με φθηνότερα εισιτήρια για τις συγκοινωνίες. Νέες μεγάλες πορείες αναμένονται την Πέμπτη. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στις 2 Ιουλίου το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, εξαιτίας ρατσιστικών δηλώσεων κατά των μουσουλμάνων το 2010.

Το Ευρωκοινοβούλιο υλοποιεί κατά παράδοση τις προτάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Σώματος, η οποία και υιοθέτησε την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία έκθεση που εισηγείται την άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν. Μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακόμα και κατά ένα τρίτο ζήτησε, όπως αναμενόταν, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο χρέος των ισχυρών χωρών έναντι των υπολοίπων, καθώς και στο δικαίωμα των πολιτών στην εργασία «Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας» είπε. Η μεταρρύθμιση στο τομέα της υγείας στην Ισπανία, η οποία αφαιρεί από 900.000 ξένους που ζουν στην Ισπανία το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής φροντίδας, έχει φέρει «αξιοθρήνητη και λυπηρή κατάσταση» καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου. Αυτή η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης «έχει προκαλέσει στις πιο ακραίες περιπτώσεις τον θάνατο ανθρώπων», διαβεβαιώνει η οργάνωση. Οι κινεζικές αρχές εκτέλεσαν ένα άλλοτε σημαίνον τοπικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος που κρίθηκε ένοχο για τον βιασμό 11 ανηλίκων κοριτσιών, σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα. Οι αποδιδόμενες σ’ αυτόν πράξεις είχαν προκαλέσει οργή στην κινεζική κοινωνία, η οποία συχνά εξεγείρεται όταν αποκαλύπτονται εγκλήματα που προσάπτονται σε στελέχη του ΚΚ.

Οικονομία

Νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμενη απροθυμία των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους, τα λεγόμενα ANFA's, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2013. Αρχίζει την Πέμπτη η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση και εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις.

Ποιες οφειλές υπάγονται, ποιοι μπορούν να υπαχθούν και ποιοι εξαιρούνται, ποια είναι τα αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία που πρέπει να προσκομιστούν, ο αριθμός και το ύψος των δόσεων ανά περίπτωση. Πιέσεις στις βασικές αγορές στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν την Τετάρτη οδηγώντας τους δείκτες σε απώλειες. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να περιορίσει και να διακόψει στα μέσα του 2014 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αθλητισμός

Κάτοικος Περιστερίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα παραμείνει ο Σωκράτης Φυτανίδης. Ο βασικός κεντρικός αμυντικός του Ατρόμητου, ανανέωσε έως το τέλος του 2017 το συμβόλαιό του σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ και στη συνέχεια δήλωσε στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου: «Είμαι ευτυχισμένος που συνεχίζω την καριέρα μου στον Ατρόμητο», ήταν τα πρώτα λόγια του έμπειρου άσου. Μόλις μία σεζόν διήρκεσε το «πέρασμα» του Παναιτωλικού από τη Β' Εθνική. Η ομάδα του Μάκη Χάβου νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό Βόλου στο «Πανθεσσαλικό Στάδιο» και πανηγύρισε την επιστροφή της στη Σούπερ Λιγκ μετά από τον περσινό υποβιβασμό. Στο άλλο χθεσινό ματς, ο Ηρακλής επικράτησε εύκολα στο «Καυτανζόγλειο» της Νίκης Βόλου με 4-0 (Κιρόφσκι 36'', 59' πεν., Παληγιώργος 40', +90' Αλεξίου).

Το όνομα και το βιογραφικό του Χουμπ Στέφενς βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, μαζί με την πρώτη κοινή φωτογραφία του Ολλανδού προπονητή, δίπλα στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Μπορεί λοιπόν η ΠΑΕ να μην έχει ανακοινώσει επισήμως ότι νέος τεχνικός της ομάδας θα είναι ο Στέφενς, ωστόσο, μέρα με τη μέρα, ο «Δικέφαλος» δείχνει ότι απομένει μόνο η παρουσίαση για να το επισημοποιήσει. Ο Στέφενς αναμένεται να παρουσιαστεί από τον ΠΑΟΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο εξοχικό του στη Μαγιόρκα για διακοπές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: