21 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. «Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά το πλασάρισμά της στον λαό» λέει το ΚΚΕ. «Καμία κυβερνητική μεταμφίεση, καμία κυβερνητική αλλαγή "εντός των τειχών" του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ δεν αποτελεί λύση για τον λαό» υπογραμμίζει. Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, καθώς στην Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από αυτή του Φώτη Κουβέλη. Ο Δ. Χατζησωκράτης δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί «Παραλογισμός» η απόφαση Κουβέλη, λέει ο Νίκος Μπίστης. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση, τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου.

Αιχμές κατά της ΔΗΜΑΡ άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι είχε υπάρξει άτυπη συμφωνία μεταξύ των εταίρων για το πλαίσιο του μεταβατικού φορέα της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά τελευταία στιγμή-όπως είπε-ο Φώτης Κουβέλης προσήλθε με άλλες θέσεις. «Περιμένουμε αποσαφήνιση των θέσεων της ΔΗΜΑΡ» τόνισε. Την ύπαρξη non paper με τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αποκάλυψε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ. Στους 153 βουλευτές ανέρχεται η κοινοβουλευτική δύναμη ΝΔ (125) - ΠΑΣΟΚ (28), ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές, μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου, μπροστά στο σενάριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή εάν η αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση μομφής.

Μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνουν γνωστές οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας, αλλά θα είναι προσβάσιμες και μέσω διαδικτύου.

Κόσμος

H αποτυχία σύγκλισης στην τρίτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για την ΕΡΤ έχει επαναφέρει τους τίτλους ανησυχίας στα ξένα ΜΜΕ, που στέκονται τόσο στην ορατή απειλή διάσπασης της τρικομματικής όσο και στην παράλληλη πίεση της τρόικας.Τριώροφη πολυκατοικία στα περίχωρα του Μουμπάι στην Ινδία κατέρρευσε την νύχτα με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άτομα -ανάμεσά τους πέντε παιδιά- να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί ένοικοι να παγιδευτούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα αίτια της κατάρρευσης δεν είναι γνωστά, αλλά δεν αποκλείεται το περιστατικό να οφείλεται στις ισχυρές βροχές που χτυπούν τη χώρα.

Έναν εβραίο προσκυνητή πυροβόλησε φρουρός στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, το ιερότερο μέρος για τους εβραίους, νομίζοντας πως ήταν Παλαιστίνιος βομβιστής. Ο φρουρός υποστήριξε πως άκουσε τον Ισραηλινό να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά) και τον είδε να προσπαθεί να βγάλει κάτι από την τσέπη του. Ο άνδρας υπέκυψε επί τόπου στα τραύματά του. Η διαχείριση του κύματος διαδηλώσεων στην Τουρκία, οι οποίες έχουν απαντηθεί με ισχυρή καταστολή, θα καθορίσει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επισήμανε ανοικτά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών -άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και το Βερολίνο. Το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μάλλον δεν θα είναι εφικτό» στο αμέσως επόμενο διάστημα, ανέφεραν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, αν και σημείωσαν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας στις μέχρι τώρα μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τεταμένων τελευταίων εβδομάδων, καθώς το κύμα οργής δεν έχει καταλαγιάσει παρά τους ελιγμούς των περιφερειακών αρχών. Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, πετροπόλεμος και φλεγόμενοι κάδοι σε σφοδρές συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Νεκρός ένας νεαρός διαδηλωτής στο Σάο Πάολο, που κατέληξε όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο που οδήγησε πάνω στο πλήθος. Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε η Ντιούλμα Ρούσεφ.

Οικονομία

Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2000 διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις στην αλβανική οικονομία το 2012. Οι επενδύσεις το 2012 αντιστοιχούσαν στο 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2000 το ποσοστό τους κυμάνθηκε από 28% έως και 30% του ΑΕΠ. «Η κατάργηση ολόκληρων κρατικών Οργανισμών αντί για τον αναγκαίο εξορθολογισμό της οργανωτικής τους δομής και της αποτελεσματικής διαχείρισης του προσωπικού τους εν λειτουργία, προβάλλει ενδεχομένως ως αναγκαστική επιλογή, δεδομένου του ισχύοντος αρτηριοσκληρωτικού θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας αυτών» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας. Οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2013 παρείχε το ΙΚΑ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του μηχανογραφικού ελέγχου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και τις μεταβολές που επήλθαν στο αρχείο δικαιούχων του ΕΚΑΣ του έτους 2012.

Αθλητισμός

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία, διέλυσε 10-0 την Ταϊτή για τη 2η αγωνιστική στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξάγεται στην Βραζιλία. Η ομάδα από την Καραϊβική που συνετρίβη 6-1 από τη Νιγηρία στο πρώτο ματς, είναι μακράν η πιο αδύναμη που έχει εμφανιστεί στη διοργάνωση. Εκτός Ευρώπης μένει και ο ΠΑΣ Γιάννινα αφού η επιτροπή της UEFA δεν άναψε «πράσινο φως» για την αδειοδότηση. Μάλιστα, όπως και ο Παναθηναϊκός που πήρε αρνητική απάντηση, έτσι και οι Γιαννιώτες, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο CAS κατά της απόφασης της UEFA. Πάντως, η ομάδα που... ετοιμάζεται να πάρει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο από την Ελλάδα είναι η Ξάνθη.

Οι Ακρίτες αναμένεται (αν δεν δικαιωθούν στο CAS ΠΑΟ και ΠΑΣ) να πάρουν μέρος στον β' προκριματικό γύρο του Europa League και τη Δευτέρα θα μάθουν τον αντίπαλό τους. Η ΕΠΟ απάντησε άμεσα στις αιχμές που άφησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη μη αδειοδότηση των Πρασίνων από την UEFA (σ.σ. αναφέρει ότι αποδέχθηκε τις θέσεις και τις εισηγήσεις της ΕΠΟ) και με ανακοίνωσή της καλεί όποια ομάδα πιστεύει ότι θίγεται, να δημοσιεύσει τα στοιχεία του φακέλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: