22 Ιουνίου, 2013

ΡΙΟ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

Τι κι αν η Ντίλμα Ρούσεφ δεν βάδισε στο «μονοπάτι των επιλογών» που βάδισε - και συνεχίζει να βαδίζει - ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, επιλέγοντας να υιοθετήσει μία «πιο ήπια στάση απέναντι στο τσουνάμι της λαϊκής οργής που εξαπλώθηκε τις τελευταίες ημέρες και στη Βραζιλία», όπως σημείωναν χθες οι αναλυτές· μια στάση πιο ήπια, τουλάχιστον πολιτικά, σε επίπεδο δηλώσεων, καθώς η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν και χθες στη χώρα του καφέ έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στον διεθνή Τύπο.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας -το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο- ανακάλεσαν την αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία πυροδότησε αρχικά τις κινητοποιήσεις, τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποίησαν ξανά οι αστυνομικοί... περίσσευαν χθες, όταν ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον πληθωρισμό και τις σοβαρές ελλείψεις στην παροχή κοινωνικών παροχών.

Τις διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο ακολούθησαν επεισόδια που διήρκεσαν σχεδόν ολόκληρη την νύχτα, στο πλαίσιο των οποίων σημειώθηκαν πολλοί βανδαλισμοί και λεηλασίες. Η αστυνομία προέβη στην σύλληψη 63 ατόμων, έπειτα από την πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ το πλήθος αποπειράθηκε να επιτεθεί στο δημαρχιακό μέγαρο και έσπασε τις βιτρίνες δεκάδων καταστημάτων - τα οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκαν. «Ο κόσμος σαφώς και έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει» δήλωνε αργότερα ο δήμαρχος της πόλης Φερνάντου Χαντάντ, επικρίνοντας ωστόσο την αναταραχή που προκάλεσαν τα έκτροπα «στο δικαίωμα των ανθρώπων που θέλουν ειρηνικά να πάνε στις δουλειές και στα σπίτια τους».

Απίστευτες ήταν οι σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν όμως και στο Ρίο της Βραζιλίας, όπου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων «ομάδα εξαγριωμένων πολιτών κινήθηκε εναντίον μονάδας της αστυνομίας, απομόνωσε στη συνέχεια έναν αστυνομικό και ακολούθως τον χτύπησε με πρωτοφανή μανία, μέχρι το θύμα να πέσει κάτω αναίσθητο»! Τις συγκλονιστικές εικόνες μετέδιδαν χθες όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με το σχόλιο ότι «η ζωή του ανθρώπου αυτού σώθηκε σαν από θαύμα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στην παρέμβαση συναδέλφων του, που τον απομάκρυναν».

Αγνωστο παραμένει πάντως τι στάση θα επιλέξει να κρατήσει κατά το επόμενο διάστημα η πρόεδρος της χώρας, τη στιγμή που η Βραζιλία ήδη βρίσκεται στην παγκόσμια προσοχή -και- εν όψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια: