29 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τον φάκελο των ελληνικών καταθέσεων στο Λουξεμβούργου ανοίγει η κυβέρνηση αξιοποιώντας την προθυμία των Αρχών του Δουκάτου να παράσχουν τα σχετικά στοιχεία. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ζήτησε προ ημερών μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις καταθέσεις ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, στο Λουξεμβούργο. «Καθαρές λύσεις, εκλογές τώρα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του. Αναφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αποτελείται από το υπηρετικό προσωπικό της τρόικας και τους βουλιμικούς της εξουσίας», για τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ.Βενιζέλο σημειώνει ότι «σφιχταγκαλιάζονται για να κρατηθούν στην σάπια καρέκλα της εξουσίας», και υποστηρίζει: «οι μέρες της εξουσίας τους είναι μετρημένες».

Σχέδιο για άμεσες απολύσεις καταστρώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συντονισμό με το Μαξίμου, την ίδια ώρα που αναζητείται το «πράσινο φως» από την τρόικα για παράταση στο πρόγραμμα κινητικότητας. Ήδη χτυπά η καμπάνα για χιλιάδες εργαζομένους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο στόχαστρο είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στους ΟΤΑ, οι οποίοι μέσω της δικαστικής οδού παραμένουν στις θέσεις τους. Τη Δευτέρα κρίσιμο ραντεβού του Κυρ.Μητσοτάκη με την τρόικα. Το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί η ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση καλείται να καθορίσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συνεδριάζει το πρωί του Σαββάτου. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10.00 με εισήγηση του Φώτη Κουβέλη.

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «συγκυβέρνηση της παράγκας και του δικομματικού καρτέλ» εξαπέλυσε την Παρασκευή από τα Χανιά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση του κόμματος του με «11 δέσμες ριζοσπαστικών αλλαγών» όπως τις χαρακτήρισε, ώστε όπως είπε, «να φέρουμε πάλι στο προσκήνιο τους πολίτες και την πολιτική».

Κόσμος

Δικαστήριο της Νότιας Καλιφόρνια καταδίκασε γυναίκα σε ισόβια κάθειρξη με τη δυνατότητα αναστολής, επειδή το πέος του εν διαστάσει συζύγου της και το πέταξε στον κάδο απορριμμάτων. Η Κάθριν Κιου, 50 ετών, καταδικάστηκε για βασανισμό και επίθεση στον πρώην σύζυγό της. Η Κιου νάρκωσε τον άνδρα, τον έδεσε και αφαίρεσε το πέος του με ένα μαχαίρι. Ύστερα το πέταξε στον κάδο απορριμμάτων.Επιβεβαίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το θάνατο του αμερικανού πολίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη διάρκεια ταραχών μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει η διεθνής κοινότητα, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για νέες αιματηρές συμπλοκές στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Οι γαλλικές αρχές απήγγειλαν την κατηγορία της απάτης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί για ένα τεράστιο ποσό που έλαβε από το κράτος το 2008, όταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ο Ταπί είναι ο τέταρτος άνθρωπος στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες για την υπόθεση. Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε αλλά δεν της απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αμερικανός φωτορεπόρτερ φέρεται να σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές από ιατρικές πηγές και αξιωματούχους ασφαλείας. Ο άνδρας φέρεται να υπέκυψε από μαχαιριά στο στήθος.

Η πόλωση οξύνεται επικίνδυνα και η Αίγυπτος διολισθαίνει στη βία εν όψει της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης της Κυριακής με αφορμή την πρώτη επέτειο ανάληψης της προεδρίας από τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι. Στη Νότιο Αφρική, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, έφτασε αργά την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Πρετόρια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Νέλσον Μαντέλα που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Εν τω μεταξύ, η Γουίνι Μαντέλα, πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα είπε ότι τον βρήκε σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με προηγούμενες ημέρες.

Οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος, μετά από αρκετές ημέρες ανόδου, βρέθηκαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, με αποτέλεσμα να αποτελεί την πρώτη τράπεζα που καταφέρνει να ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καλύφθηκε στο 100% τόσο η έκδοση νέων μετοχών, όσο και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Στο 19,68% ανήλθε η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, συνολικά αντλήθηκαν 8.428.999.999,80 ευρώ, το δε ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται σε 1.487.470.588,20 ευρώ. Το αντληθέν ποσό από ιδιώτες επενδυτές ανέρχεται σε 1.443.631.721 ευρώ.

Αθλητισμός

Στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου U20 εξασφάλισαν η Κολομβία και η Τουρκία με τους πρώτους να επικρατούν με 3-0 του Ελ Σαλβαδόρ και να κατακτούν την πρώτη θέση του Γ' ομίλου. Οι οικοδεσπότες από τον πλευρά τους επικράτησαν με 2-1 της Αυστραλίας.Παίκτης του Αστέρα Τρίπολης είναι από την Παρασκευή και τυπικά ο Χουάν Μανουέλ Μουνάφο. Οι Αρκάδες ανακοίνωσαν την απόκτηση του Αργεντινού, ο οποίος από το 2009 αγωνίζεται στην Ελλάδα με τις φανέλες των Πλατανιά Χανίων και Πανθρακικού.

Περίπου 13.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Τούμπας, όπου το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η πρώτη προπόνηση της ομάδας για τη νέα σεζόν. Την αποθέωση γνώρισε, όπως ήταν αναμενόμενο ο Πάμπλο Γκαρσία που επέστρεψε στην ομάδα, ο Άλβες Λίνο και ο νέος τεχνικός Χουμπ Στέφενς. Ο τελευταίος μάλιστα, μετά το τέλος της προπόνησης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στον Γκαρσία και στην κλήρωση των προκριματικών του Champions League.



Δεν υπάρχουν σχόλια: