28 Ιουνίου, 2013

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ


Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.  Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, Βουλευτές, Πολιτευτές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Φορέων και Αρχών, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, κληρικοί της Μητρόπολης και πιστοί από όλο τον Νομό.

Στην προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Κορίνθου, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην Κόρινθο, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, ενώ συνέδεσε την Πανηγυρική Εορτή του Απ. Παύλου με την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής η οποία εφέτος συνέπεσε να αποδίδεται κατ’ αυτήν την ημέρα, κάλεσε τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στον Θεό και στην Θεία Πρόνοια και να αγωνίζονται στην ζωή με το ήθος, τον φωτισμό και την πνευματικότητα που αρμόζει σε Χριστιανούς, όχι μόνο όσο διαρκεί η περίφημη κρίση που διερχόμαστε αλλά και πάντοτε.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορίνθου για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αποστόλου Παύλου. Στη συνέχεια απαντώντας στην ερώτηση του Μητροπολίτη Κορίνθου "τι ποιήσομεν", ώστε να εξέλθουμε από την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "είμαστε σε δύσκολους καιρούς, αλλά ως Εκκλησίας δε θα ψάξουμε τι φταίει, αλλά τι θα κάνουμε. Η απληστία, ο εγωισμός, ο ευτελισμός του ανθρώπου έχουν ως βάση τις ξένες επιρροές.

Καλούμαστε να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό, συμπεριφορά, τρόπο ζωής και όταν αυτό γίνει πράξη από όλους τότε υπάρχει ελπίδα. Άλλωστε αυτός ο τόπος έχει αποδείξει ότι μπορεί με ενότητα να ξεπεράσει κάθε δυσκολία. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας μακριά από κομματισμούς και προσωπικές σκοπιμότητες", ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως "δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός, με τη βοήθεια του Θεού και ενωμένοι θα προχωρήσουμε και θα ξεπεράσουμε την κρίση". Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, καθώς και η επί των χειρών των μοναστικών αδελφοτήτων Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων.

Ο Απόστολος Παύλος στη δεύτερη περιοδεία του (49-52 μ.Χ.) κατέληξε στην Κόρινθο όπου και έγινε φωτιστής της, αφήνοντας παρακαταθήκη στην τοπική Εκκλησία και δύο επιστολές. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν είτε στη ρωμαϊκή είτε στη μεσαιωνική Κόρινθο υπήρξε ναός αφιερωμένος στον απόστολο Παύλο. Ο πρώτος τέτοιος ναός είναι συνδεδεμένος με τη νέα πόλη της Κορίνθου, η οποία δημιουργήθηκε όταν τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης - ένα μικρό χωριό εκείνη την εποχή - καταστράφηκαν, από τον σεισμό το 1858.

Η πόλη μεταφέρθηκε στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη πόλη της Κορίνθου, με βασιλικό διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. Ο τότε Μητροπολίτης Κορίνθου Αμφιλόχιος Γαρδέλλης (1854 - 1875) έκτισε Καθεδρικό ναό στη νέα πόλη και τον αφιέρωσε στον απόστολο Παύλο. Με τον τρόπο αυτό ξεκινά η ιστορία του Καθεδρικού ναού του αποστόλου Παύλου. Ο ναός εκείνος, βασιλική με τρούλο και δύο πύργους για τις καμπάνες στη δυτική πρόσοψή του, υπέστη σοβαρές ζημιές, από τον σεισμό του 1928.

Με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτου Κορίνθου Δαμασκηνού (1922 - 1938) - μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και αντιβασιλέα - κτίστηκε σημερινός Καθεδρικός Ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1936 από τον Κορίνθου Δαμασκηνό, ενώ το δεξιό κλίτος - του Αγίου Τιμοθέου - καθιέρωσε ο τότε Μητροπολίτης Καρυστίας Παντελεήμων και το αριστερό κλίτος - του Αγίου Τίτου – καθιέρωσε ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Ιάκωβος, μετέπειτα Αρχιεπισκόπος Αθηνών, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Φλωρίνης Βασιλείου και Ναυπακτίας Γερμανού.

Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός θέλησε τη δημιουργία ενός μνημειώδους και εντυπωσιακού Καθεδρικού ναού, ισχυρού και αντισεισμικού και ανέθεσε το έργο στον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο. Ο Ζάχος προσπάθησε να συζεύξει την Ελληνορθόδοξη παράδοση με το μοντερνισμό του Μεσοπολέμου, και το έκανε το 1930 αφού βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τον Κορίνθιο αρχιτέκτονα Νίκο Κοτσερώνη, ο οποίος συνέβαλλε στη διαμόρφωση των σχεδίων και στην προώθηση των εργασιών ιδιαίτερα από το 1935 και έπειτα. Ο ναός βασισμένος στον παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό με σύγχρονα στοιχεία, και παχείς τοίχους, ικανούς να αντισταθούν στους σεισμούς που είχαν καταστρέψει τους προ αυτού ναούς.

Οι εσωτερικές επιφάνειες του Μητροπολιτικού ναού καλύφθηκαν από βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες από τον αγιογράφο Δημήτριο Σουκαρά, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Παντελεήμονος (1965 - 2006) και ολοκληρώνονται από τον γιο του Παναγιώτη, με πρωτοβουλία του νυν Μητροπολίτου Διονυσίου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού. Το τέμπλο του Ναού είναι μαρμάρινο και η Ωραία Πύλη με τον αρχιερατικό Θρόνο είναι ξυλόγλυπτα έργα Τέχνης. Στο σύμπλεγμα του Ναού εντάχθηκαν Βαπτιστήριο, Εξομολογητήριο, Διακονικό, γραφεία για τους ιερείς και την επιτροπή του Ναού, όπως και ένα ψηλό καμπαναριό, το ψηλότερο κτήριο της πόλης ακόμη και σήμερα.

Αργότερα προστέθηκαν δύο εξωτερικά παρεκκλήσια που συγκροτούν μαζί με τους υπόγειους χώρους ένα τόπο λατρείας ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακονίας για τους απογόνους εκείνων που άκουσαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Αρχαία Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: