22 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δικάζονται το μεσημέρι της Τετάρτης από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου οι τρεις γυναίκες που κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο δάσος των Σκουριών. Η δίκη αναβλήθηκε ήδη δύο φορές, την πρώτη μετά από αίτημα των τριών κατηγορουμένων και τη δεύτερη λόγω κωλύματος στο πρόσωπο κάποιων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη οργανώνει πορεία στη μνήμη του αγωνιστή στη Θεσσαλονίκη. Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η πορεία με αφετηρία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και θα φτάσει μέχρι το σημείο της δολοφονίας του στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο του.

Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που εξετάζονται στο μάθημα της Φυσικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια εξεταστικά κέντρα η εκτύπωση των θεμάτων δεν ήταν καθαρή, οπότε στάλθηκαν από την αρχή. Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.  Κραδασμούς στην τρικομματική κυβέρνηση προκαλεί η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μπει στο ψυγείο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που κατήρτισε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Αγρινίου από τη δολοφονία μιας 51χρονης γυναίκας από τον ανήλικο γιο της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο μαθητής της Γ' Λυκείου μαχαίρωσε τρεις φορές με κουζινομάχαιρο τη μητέρα του, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, η οποία πέθανε ακαριαία. Ο μαθητής συνελήφθη και κατά την ομολογία του φέρεται να είπε ότι τη σκότωσε επειδή του είπε να κλείσει την τηλεόραση.

Κόσμος

Πετροπόλεμος με την αστυνομία και πυρπόληση αυτοκινήτων τάραξε, για δεύτερη ημέρα, προάστιο της Στοκχόλμης. Τα επεισόδια επικεντρώνονται στο Χούσμπου, στα βορειοδυτικά της πόλης, προάστιο όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς. Θεωρείται πως τα επεισόδια συνδέονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς ενός 69χρονου οπλισμένου με μαχαίρι που είχε κλειδωθεί σε διαμέρισμα. Η αστυνομία έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει την εθνικότητα του 69χρονου.

Το τελευταίο εμπόδιο για να φτάσει στην Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας πέρασε η μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό, παίρνοντας το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή του Σώματος. Το νέο πλαίσιο, που αναμένεται να συζητηθεί στο Κογκρέσο τον επόμενο μήνα, δημιουργεί διαδικασίες για τη νομιμοποιήση μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ και κίνητρα με στόχο να προσελκυθούν περισσότεροι ξένοι υψηλών προσόντων -περιλαμβάνοντας επίσης μέτρα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Αρκετούς ξένους ηγέτες και δεκάδες υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο υποδέχονται στη Λειψία οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για την ιδρυτική διάσκεψη της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με την οποία κορυφώνονται οι εορτασμοί για τα 150 χρόνια του γερμανικού κόμματος. Στις εκδηλώσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης θα παραστεί και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.Ελεύθεροι και καθ' οδόν προς το Κάιρο είναι οι επτά αιγύπτιοι αστυνομικοί που είχαν απαχθεί στη χερσόνησο του Σινά από ένοπλες ομάδες ισλαμιστών, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας. Η απελευθέρωση οδηγεί σε λήξη την πολυήμερη ένταση στην περιοχή για την απελευθέρωση των απαχθέντων, στην προσπάθεια για την οποία το Κάιρο είχε στείλει τανκ και ενισχύσεις.

Τελειώνουν οι έρευνες στα συντρίμμια του Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι, με τον επίσημο απολογισμό να παραμένει στους 24 νεκρούς και τις αρχές να δηλώνουν «κατά 98% σίγουρες» πως δεν θα εντοπιστούν νέες σοροί. Στον ισχυρότερο τύπο ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε ο «γίγαντας» που σάρωσε την πόλη· τα συνεργεία επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση επιζώντων, παραβλέποντας προς το παρόν την έκταση των ζημιών -το ύψος των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα τρία δισ. δολάρια. «Πιο δυνατός κι από τη βόμβα της Χιροσίμα» ο ανεμοστρόβιλος, υποστηρίζουν μετεωρολόγοι.

Οικονομία

Διευρυμένη συνάντηση με θέμα το κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΕΤ, του ΕΤΕΑΝ, του υπουργείου Ανάπτυξης, φορέων της αγοράς, αλλά και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάσθηκε η αύξηση της συμμετοχής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στις εγγυήσεις δανείων και η βελτίωση των όρων εγγυήσεων.Η hellas online πέτυχε στο πρώτο τρίμηνο 2013 οριακή κερδοφορία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από καταβολής της αγοράς των εναλλακτικών παρόχων.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο 2013 μειώθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφτασαν τα 56,5 εκατ. ευρώ από 62,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Να καταργήσει τα κέρματα του ενός και δύο σεντ του ευρώ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η παραγωγή τους είναι ακριβότερη από την ονομαστική τους αξία και τη διάθεσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φιλανδία και την Ολλανδία δεν κυκλοφορούν πλέον αυτά τα μικρά νομίσματα, αφού οι τιμές στρογγυλοποιούνται στα πέντε σεντ.

Αθλητισμός

Την πρώτη τους επαφή είχαν Νίκος Νταμπίζας και Γιώργος Καραγκούνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιστροφής του δεύτερου στον Παναθηναϊκό. Διακοπή της δίκης Ψωμιάδη με την ΑΕΚ και συνέχεια αυτής στις 30 Μαϊου, με την ίδια σύνθεση αποφάσισε η έδρα του δικαστηρίου στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

Η πλευρά Ψωμιάδη, όπως ήταν βέβαιο, ζήτησε πάλι αναβολή με την αιτιολογία πως απουσιάζουν κάποιοι από τους δικηγόρους τους. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αλλάξει το αγωνιστικό «πρόσωπό» του, ενώ παρουσιάστηκε αισιόδοξος εν όψει των αγώνων που έχουν απομείνει στα πλέι οφ για την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.


Δεν υπάρχουν σχόλια: