28 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την πρόθεση του Βερολίνου να υποστηρίξει τη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμμετέχοντας ακόμη και στο μετοχικό του κεφάλαιο, μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW, διαμήνυσε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση. «Η Ελλάδα σήμερα περνά μια σημαντική στιγμή. Πρέπει να ενημερώσει όλους για το μέγα επίτευγμα το οποίο έχει επιτύχει, να μπορέσει δηλαδή να σταθεί ξανά στα πόδια της και να δείξει ότι έχει δημιουργήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να οδηγήσει στην ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τον Καναδά.

Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, θα έχουν στις 12 το μεσημέρι τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα του ίδιου του υπουργού και στο επίκεντρο θα τεθεί το θέμα των μικρών διαδηλώσεων. Ο υπουργός έχει τονίσει ότι οι ολιγομελείς συγκεντρώσεις των 100 ατόμων δεν θα πρέπει να κλείνουν κεντρικούς δρόμους. Μετά την ένταση που επικράτησε για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος το πρωί της Τρίτης, πρόκειται για σοβαρή διαφωνία με τη ΝΔ, αλλά -όπως επισημανε- δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής.

Τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα έχει χαραγμένα στο σώμα του ο Αφγανός που τα ξημερώματα της Κυριακής επιτέθηκε σε 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα και την πέταξε σε γκρεμό οκτώ μέτρων, αφού πρώτα της άρπαξε την τσάντα. Ο δράστης επέδειξε χαρτιά που τον παρουσίαζαν να έχει υποβάλει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, τα οποία εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι γνήσια ή πλαστά.

Κόσμος

Πρόσβαση σε πάνω από είκοσι σχέδια αμερικανικών οπλικών συστημάτων απέκτησαν κινέζοι χάκερ, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση για το Πεντάγωνο γνώση της οποίας επικαλείται η Washington Post. Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν την αντιπυραυλική άμυνα, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία και οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως η διαρροή έχει δώσει στο Πεκίνο τεχνογνωσία που αποδυναμώνει το αμερικανικό πλεονέκτημα. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Γερμανίας με τους γάλλους ομολόγους τους, με στόχο την κατάρτιση σχεδίου για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη. Την Πέμπτη, υπενθυμίζεται, και η γερμανίδα καγκελάριος θα βρεθεί στο Παρίσι και θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ.

Φέρι μπόουτ που μετέφερε πολύ περισσότερους επιβάτες από το όριο ανατράπηκε σε ποτάμι στο Βόρνεο, στο τμήμα της Μαλαισίας, όπως ανέφερε η αστυνομία της χώρας. Aριθμός επιβατών αγνοείται, ορισμένοι επιβάτες σώθηκαν κολυμπώντας στην όχθη του ποταμού. Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικού φυλακίου στον ανατολικό τομέα της κοιλάδας Μπεκάα στον Λίβανο, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες πριν διαφύγουν διασχίζοντας τα σύνορα προς τη Συρία, ανέφερε λιβανική στρατιωτική πηγή. Η απειλή του συριακού εμφυλίου για τις ισορροπίες στον «ευαίσθητο» Λίβανο έχει γίνει ξανά εμφανής τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την συμμετοχή της Χεζμπολάχ στις μάχες στη Συρία με το πλευρό του καθεστωτικού στρατού. 

Σε άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία οδηγείται ουσιαστικά η ΕΕ, καθώς οι «27» ανανέωσαν μόνο τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας αλλά όχι την απαγόρευση για παράδοση οπλισμού και στρατιωτικού υλικού. Ο διχασμός των «27» κράτησε μέχρι το τέλος και δεν επέτρεψε στην ΕΕ να κρατήσει κοινή γραμμή, αφήνοντας σε κάθε ξεχωριστή κυβέρνηση το περιθώριο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς -όπως ήθελαν Βρετανία και Γαλλία. Τα κράτη μέλη, πάντως, «δεν θα προχωρήσουν σε αυτό το στάδιο στην παράδοση» στρατιωτικού εξοπλισμού, σημειώνει το ανακοινωθέν.

Οικονομία

Το διορισμό του κ. Χρήστου Σορώτου ως Ενδιάμεσου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ο διορισμός του κ. Σορώτου θα έχει ισχύει από αύριο, Τετάρτη 29 Μαΐου 2013. Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόϊερ. Θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τον οποίο θα υπογράψουν συμφωνία για πρόσθετο δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 100 εκατ. ευρώ.Πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων θα εξεταστούν σήμερα, Τρίτη, σε σύσκεψη των υπουργών Εργασίας Γ. Βρούτση, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας.

Αθλητισμός

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς υποστήριξε σε συνεντευξή του ότι του χρεώθηκαν πολλές αποτυχημένες επιλογές άδικα, επειδή δεν είχε καλές δημόσιες σχέσεις, ιδιαίτερα με τα ΜΜΕ, ωστόσο τονίζει ότι αποχώρησε από τον Ολυμπιακό σαν φίλος. Ο παλαίμαχος άσος μίλησε για το έργο του την τριετία που βρέθηκε στους νταμπλούχους Ελλάδας μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας... Στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος θα συμμετέχει και τη νέα σεζόν η Χοφενχάιμ. Μετά το εντός έδρας 3-1 της περασμένης εβδομάδας επί της Καϊζερσλάουτερν η ομάδα του Μάρκους Γκίσντολ επικράτησε με 2-1 και στο «Φριτζ-Βάλντερ Στάντιουμ», «τσεκάροντας» με πανηγυρικό τρόπο το εισιτήριο της παραμονής στη μπουντεσλίγκα.

Οι γηπεδούχοι, αντίθετα, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στη β' κατηγορία και την περίοδο 2013/2014. Στο Μόντε Κάρλο βρίσκονται ο Ρανταμέλ Φαλκάο και ο Βίκτορ Βαλντές, για να διαπραγματευθούν το ενδεχόμενο μεταγραφής τους στη Μονακό. Ο Ρώσος μεγιστάνας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ - που απέκτησε την ομάδα του πριγκιπάτου και την επανέφερε στην Α' κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος - έχει μπει γερά στο μετραγραφικό παιχνίδι αυτής της σεζόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: