19 Μαΐου, 2013

ΛΑΜΠΡΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

"Αγαπούμε την Ελλάδα που είναι έξω από την Ελλάδα και περισσότερο τους ανθρώπους που την απαρτίζουν, εσάς, οι οποίοι αναδεικνύετε πολιτισμό με βαθιές ρίζες και επηρεάζετε καταστάσεις, άλλωστε η συνέχεια μας, εξαρτάται από τις ρίζες μας" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την επίσκεψη του τονίζοντας πως "πρόκειται για ένα ιστορικό δεδομένο, αφού είναι η πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος Αθηνών λειτουργεί στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Νέας Υόρκης".

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για την τιμή να τον ανακηρύξουν επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, αναφέρθηκε στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, ενώ πρόσθεσε πως "ο Θεός έχει δώσει σε όλους χαρίσματα και ζητάει να τα πολλαπλασιάσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Με την προϋπόθεση, όμως να μην χρησιμοποιούνται για την προσωπική μας ευτυχία, γιατί αυτό γίνεται αίρεση. Τα τάλαντα που έχουμε καλούμαστε να τα τοποθετήσουμε στην Αγία Τράπεζα, να εκκλησιοποιηθούν και από αυτόν τον αγιασμό να λάβουμε όλοι μας, γιατί τότε είμαστε σώμα Χριστού, λειτουργούμε σωστά και είμαστε στον σωστό δρόμο. 

Η Ελλάδα έχει ανθρώπους ταλαντούχους, επιτυχημένους, αλλά έχει πλειοψηφία στον εγωισμό. Ο Εγωισμός είναι πολύς και η απληστία ακόμη περισσότερη. Από αυτό υποφέρει η Ελλάδα. Και αναρωτιόμαστε τι θα μας βγάλει από την δύσκολη θέση. Τι λείπει; Λείπει το όραμα. Λείπει η αναζήτηση της ευτυχίας όλων των ανθρώπων και όχι η επιδίωξη του ενός και του άλλου, αλλά όλων μαζί για το καλύτερο".

Ο Κύριος μας δίδαξε πως κάθε πρόσωπο είναι ιερό. Ο εγωισμός και η απληστία όμως αποιεροποίησε το πρόσωπο και οτιδήποτε ιερό. Και ό,τι αποιεροποιείται, ευτελίζεται και ό,τι ευτελίζεται γίνεται εμπορεύσιμο και πολλές φορές περιφρονητέο. Ο άνθρωπος, λοιπόν, που χάνει την αξιοπρέπειά του και τη σιγουριά του είναι ένα αντικείμενο που ζητάει το όραμα και την ελπίδα. Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό πρέπει να τονίσουμε".

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πρόσθεσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος επιταγή 100.000 δολαρίων για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και για την φροντίδα παιδιών που έχουν ανάγκη.

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε απευθείας δορυφορική μετάδοση, στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: