30 Μαΐου, 2013

Η ΘΕΩΡΙΑ «ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;»

Από το Βερολίνο, η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Όποιος βλέπει τι γίνεται στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που περικλείει το «ακροδεξιό φαινόμενο». Αυτά για τους α λα καρτ ευρωπαϊστές της ΝΔ... Αναπτύσσεται, μάλιστα, τελευταία στην ΚΟ της ΝΔ και μία πολύ «επιπόλαιη θεωρία». Και τι έγινε; Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ας φέρουν το νομοσχέδιο στη Βουλή να το ψηφίσουν. Δεν θα περάσει... Φαίνεται... εισακούσθηκαν και το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται από κοινού από τα δύο κόμματα!

Οι πιθανές όμως συνέπειες είναι, πρώτον, η ΝΔ... μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ να το καταψηφίσουν. Ωραία πολιτική εικόνα! Και το δεύτερο είναι, από εδώ και πέρα, «απελευθερωμένα» από μια «κοινή δέσμευση» το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, να αρχίσουν να ψηφίζουν μόνο όπου συμφωνούν απολύτως, με στενότερα πια πολιτικά και κομματικά κριτήρια. Μήπως έτσι ανοίγει μια «κερκόπορτα» για την τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης; Τι θέλει η ΝΔ, κάτω από τις σημερινές συνθήκες; Μια κυβέρνηση συνεργασίας ή μια κυβέρνηση «τύποις συμμαχική», αλλά στην ουσία μονοκομματικής εξουσίας, με το επιχείρημα ότι η ΝΔ είναι ο «κύριος κορμός» της κυβέρνησης; Ειναι απ' αυτή την άποψη χαρακτηριστική αφενός η «στελέχωση» του κράτους και αφετέρου η «συντηρητική ματιά» σε μια σειρά θέματα που έχουν προωθηθεί και είναι εκτός «μνημονιακών δεσμεύσεων».

Και κάτι ακόμα: Νομίζουν στο Μαξίμου ότι η «θετική εικόνα» του Σαμαρά έχει γίνει ανεξαρτήτως από τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ; Η χώρα δείχνει τάσεις δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης και ευνοείται από τις θετικές ευρωπαϊκές αλλαγές. Η κρίση όμως εξακολουθεί να είναι μπροστά της. Η ανάγκη της ισχυρής πολιτικής σταθερότητας δεν εξέλιπε. Και δείχνουν μεγάλη επιπολαιότητα όσοι είναι έτοιμοι να τη θυσιάσουν στα... μεγαλεπήβολα σχέδια κυριαρχίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: