20 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Να ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ζητεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου «δεν έχει ταυτότητα, δεν φωτογραφίζει κάποιον και δεν στρέφεται εναντίον κανενός». «Θέλω να πιστεύω ότι και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης θα φανούν συνεπή, θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να προχωρήσει το γρηγορότερο η διαδικασία» υπογράμμισε. Ο κ. Ρουπακιώτης θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με θέμα το επίμαχο νομοσχέδιο. Τα πολιτικά κέρδη από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ενώ προετοιμάζεται και για ένα νέο γύρο μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί βέβαιο ότι το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στο Πεκίνο θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες πρωτεύουσες, που ήδη έχουν αρχίσει να ποντάρουν στην επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας.

Επεισοδιακή ήταν η νύχτα στην Πάτρα. Ομάδα αντιεξουσιαστών εντόπισε και προσπάθησε να επιτεθεί σε δυνάμεις της αστυνομίας από την Αθήνα που είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο της πόλης. Ακολούθησε ένταση και 10 προσαγωγές. Νωρίτερα, είχαν γίνει τέσσερις συλλήψεις αντιεξουσιαστών, όταν ομάδα περίπου 20 ατόμων επιχείρησαν να επιτεθούν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση. Ένταση επικράτησε και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που προηγήθηκε.Ένας διαφορετικός ποδοσφαιρικός αγώνας οργανώνεται σήμερα, Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου Deree για την ενίσχυση της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Με πορεία χιλιάδων ατόμων προς το τουρκικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμπλήρωση 94 ετών από τη 19η Μαΐου του 1919. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, δέχτηκε αποδοκιμασίες από μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Κόσμος

Επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι για δύο αδελφάκια που είχαν εξαφανιστεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες στην Ολλανδία: Οι σοροί τους βρέθηκαν σε άλσος κοντά στην Ουτρέχτη. Ο πατέρας τους είχε αυτοκτονήσει στο αυτοκίνητό του, όχι μακριά από το σημείο, και θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο των δύο παιδιών. Οι συνθήκες του περιστατικού είναι υπό διερεύνηση.Στο αίμα βύθισε τη Βαγδάτη και τη Βασόρα του Ιράκ νέα σειρά βομβιστικών επιθέσεων στις δύο πόλεις. Πέντε οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άτομα σε σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης ενώ σε άλλες δύο εκρήξεις στη Βασόρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα.

Την Ινδία επέλεξε για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ο κινέζος νέος πρωθυπουργός Λι Κεγιάνγκ, δείχνοντας την επιθυμία του Πεκίνου για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσων των δύο χωρών. Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκε «αναθέρμανση» στο μέτωπο των συνοριακών διαφορών Ινδίας και Κίνας, ζήτημα που παραμένει άλυτο παρά τους 15 γύρους συνομιλιών στην τελευταία δεκαετία. Καθόλου κολακευτικά σχόλια από τον υπόλοιπο κλάδο δεν έχει βρει διαφημιστικό σποτ της γερμανικής Commerzbank, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες (που χρειάστηκε κρατική βοήθεια) και στο οποίο η τράπεζα παρουσιάζεται ως μετανοημένη και ενάρετη. «Θράσος, αυτά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα» λέει ο ανταγωνισμός, ενώ η ίδια η τράπεζα επιμένει ότι η εικόνα που παρουσιάζει το σποτ είναι αντιπροσωπευτική και η καμπάνια της είναι επιτυχημένη.

Αμφισβητούν οι ισραηλινές αρχές την έκβαση όσων φαίνονται σε βίντεο του 2000, στις πρώτες ταραχές στη δεύτερη Ιντιφάντα, στο οποίο παλαιστίνιος πατέρας προσπαθεί να προφυλάξει το παιδί του έχοντας παγιδευτεί σε διασταρούμενα πυρά μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ενόπλων παλαιστίνιων. Το γαλλικό κανάλι France 2 είχε μεταδώσει το βίντεο, που έγινε εμβληματικό, και ανέφερε πως ο θάνατος του παιδιού οφειλόταν σε ισραηλινά πυρά· η ισραηλινή πλευρά χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την αναφορά με έκθεσή της, ζητώντας από το κανάλι να επανορθώσει.

Οικονομία

Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, αλλά και στη θέρμανση, την ύδρευση, τις μεταφορές και τα φάρμακα, ενισχύει την επιτυχία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με μελέτη των οικονομολόγων Βασίλη Ράπανου, Γεωργίας Καπλάνογλου και Ιωάννας Μπαρδάκα για λογαριασμό του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Συνολικά περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις έως τις 30η Ιουνίου 2013 (δεν αποκλείεται η προθεσμία να παραταθεί).

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα, σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν το χρόνο να καταρτίσουν τα σχετικά σενάρια για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και ως εκ τούτου η συνεδρίαση μετατέθηκε χρονικά.

Αθλητισμός

Και ενώ τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκα είναι σε εξέλιξη ο χάρτης του Champions League της επόμενης περιόδου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Για την Ελλάδα σίγουρα οι προυποθέσεις είναι δύσκολες καθώς ο σίγουρος Ολυμπιακός θα είναι στο γ' γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση τις 29ης Αυγούστου, όσο για την ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στα πλέι οφ θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Με πέναλτι του Μπαλοτέλι στο 84 και γκολ του Μεξές στο 87', η Μίλαν έκανε την ανατροπή επί της αδιάφορης Σιένα και πήρε την 3η θέση της βαθμολογίας που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League και άφησε τη Φιορεντίνα στην 4η και στο Europa League, παρά την νίκη της με 5-1 στην έδρα της Πεσκάρα. Στην ίδια διοργάνωση θα παίξει και η Ουντινέζε που συνέτριψε 5-2 την Ιντερ μέσα στο «Τζιουσέπε Μεάτσα»! Νίκη της Ρόμα με 2-1 εποί της Νάπολι με βασικούς τους Τοροσίδη και Ταχτσίδη.

Η Μπαρτσελόνα στοχεύει... στους 100 βαθμούς και ο στόχος της παραμένει εφικτός αφού νίκησε με 2-1 την Βαγιαδολίδ στο «Καμπ Νόου». Η Ράγιο Βαγεκάνο επικράτησε στη Βαλένθια 3-2 της Λεβάντε, στο πλαίσιο της 36ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και διατήρησε κάποιες αμυδρές πιθανότητες εξόδου στο Europa League. Δυσκολότερη απ' ό,τι δείχνει το τελικό σκορ (2-0) ήταν η επικράτηση της Ντεπορτίβο επί της Εσπανιόλ, που την έφερε (έστω και προσωρινά) πάνω από την ζώνη υποβιβασμού. Με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο η Αθλέτικ Μπιλμπάο γύρισε το ματς και νίκησε εκτός έδρας τη Σαραγόσα 2-1.



Δεν υπάρχουν σχόλια: