19 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής σε δήμους της ανατολικής Αττικής, στον δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης, στο κέντρο της Αθήνας, στη Νέα Σμύρνη και τον Άγιο Δημήτριο, λόγω διεξαγωγής αθλητικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της 34ης Μαραθώνιας πορείας ειρήνης στη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη. Επίτιμος διδάκτορας της Ελληνικής Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης. Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση και την τιμή που του έγινε και τόνισε ότι «η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια».

Απειλητικό σημείωμα το οποίο στρέφεται κατά των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα και το οποίο φέρει το σήμα της Χρυσής Αυγής καταγγέλλει ότι δέχθηκε -μέσω ταχυδρομείου- η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας. Για γελοία προβοκάτσια κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ζητά από τις αρμόδιες αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των μουσουλμάνων πολιτών. Ένας 74χρονος πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε γυναίκα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο, σε διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής. Σύμφωνα με την αστυνομία η γυναίκα πιθανό να είναι ανιψιά του δράστη.

Στην μάχη της καθημερινότητας επανέρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι του στην Κίνα για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Σαμαράς φέρεται προβληματισμένος από τις δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αποφάσεις για την λειτουργία της.

Κόσμος

Πρόφαση για «ενδεχόμενο πόλεμο της Δύσης εναντίον της Συρίας» θεωρεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ τις αναφορές περί χρήσης του χημικού οπλοστασίου στον εμφύλιο, μένοντας σταθερός στην απόρριψη του όρου των αντικαθεστωτικών για αποχώρησή του και επιμένοντας πως θα φύγει μόνο εάν αυτή είναι η έκβαση των προεδρικών εκλογών. «Η χώρα είναι σε κρίση και όταν το πλοίο πέφτει σε καταιγίδα, ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει» είπε ο σύρος πρόεδρος. Ο δικτάτορας Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα μετέτρεψε σε θλιβερό «προνόμιο» της Αργεντινής την ισπανική λέξη desaparecido («εξαφανισμένος»). Ο θάνατός του στη φυλακή ένωσε τους πολίτες που συνήθως διαφωνούν με πάθος για τα πολιτικά. Χωρίς ένταση ή φασαρία, η σκέψη που βγήκε από τα περισσότερα στόματα ήταν μία: το τέλος βρήκε τον Βιντέλα στη φυλακή.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να βάλει τάξη στο ζήτημα του πώς σερβίρεται το ωμό, συνοδευτικό, ελαιόλαδο στα εστιατόρια των «27» -όχι τόσο λόγω περιεχομένου όσο λόγω της ίδιας της ενασχόλησης με το θέμα. «Όταν καταπιανόμαστε με τέτοια τρελά πράγματα, πώς να μην αμφισβητείται η ευρωπαϊκή ιδέα» λέει ευρωβουλευτής, ενώ δεν έχουν λείψει οι συσχετισμοί με την ιστορική οδηγία για το σχήμα των αγγουριών. Τα νέα μέτρα ισχύουν από το 2014 και απαγορεύουν το σερβίρισμα από φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν -απόφαση που δεν ελήφθη ωστόσο ομόφωνα.

Την ασφυκτική πίεση στον ιταλό νέο πρωθυπουργό αναδεικνύει η ογκώδης διαδήλωση στη Ρώμη για την οικονομική κρίση, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν ζητώντας επιτακτικά πολιτικές για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Ηγεσίες συνδικάτων αλλά και πολιτικοί παρόντες στην συγκέντρωση στη Ρώμη, «προτεραιότητα είναι η δουλειά, όχι ο φόρος κατοικίας» φώναξαν οι συμμετέχοντες. Στη διαδήλωση έκαναν την εμφάνισή τους πόστερ με την Άνγκελα Μέρκελ φορώντας στολή ναζί, αλλά και με τον Μπερλουσκόνι ως Μουσολίνι.

Οικονομία

Πέρα από τα καλά λόγια για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, εκτενής είναι αναφορά στην έκθεση της τρόικας και στα τρωτά του προγράμματος. Στο επίκεντρο μπαίνουν ο φορολογικός μηχανισμός, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τα επαγγέλματα που δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Αναλυτικά οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η επέκταση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια και μέτρα διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά χονδρικής. Για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στο κείμενο του μνημονίου αναφέρεται το το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, με απόσχιση των δικτύων μεταφοράς και δημιουργία «μικρής ΔΕΗ» με την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Να είναι πιο προσεκτικοί όσοι αβασάνιστα μιλούν ή διαρρέουν πληροφορίες για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων κάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αθλητισμός

Βαλένθια και Ρεάλ Σοσιεδάδ εξακολουθούν να κοντραροχτυπιούνται για την 4η προνομιούχο θέση, που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της περιόδου στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν αυτός που φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Παρί Σεν Ζερμέν στο τελευταίο της εντός έδρας ματς για εφέτος της πρωταθλήτριας Γαλλίας. Οι οπαδοί των Παριζιάνων αποθέωσαν τον Άγγλο σούπερ-σταρ που αποχαιρετά την ενεργό δράση και τον ανάγκασαν να ξεσπάσει σε λυγμούς μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Μπρεστ, το οποίο η ΠΣΖ νίκησε με 3-1. Η πρωταθλήτρια Γιουβέντους ολοκλήρωσε με ήττα, 3-2, από τη Σαμπντόρια τη σεζόν στη Serie A. Αν και βρέθηκε μπροστά στο σκορ, η «βέκια σινιόρα» δέχτηκε δύο γκολ στο δεύτερο μέρος, στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 38ης αγωνιστικής και τελευταίας του καμπιονάτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: