02 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τη διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» η Χρυσή Αυγή στο Σύνταγμα την Μ.Πέμπτη. Από νωρίς στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί χρυσαυγίτες, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Ηλ.Κασιδιάρης, Ηλ.Παναγιώταρος και Γ.Λαγός, ωστόσο όταν έφθασε το φορτηγό με τα τρόφιμα, η αστυνομία δεν επέτρεψε να γίνει η εκφόρτωση. Προκλήθηκε ένταση και οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Τελικά, το φορτηγό έφυγε και οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το Σύνταγμα. «Πετύχαμε νίκη της δημοκρατικής συντεταγμένης κοινωνίας» είπε ο κ. Καμίνης.

Με το βλέμμα στην Ιπποκράτους κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι οι εύθραυστες ισορροπίες και πολύ περισσότερο ένα σκηνικό σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην κυβερνητική συνοχή.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνει χωρίς φάρμακα μέσα στον Μάιο ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Ο νέος -βάσει διαγωνισμού- προμηθευτής φαρμάκων του ΟΚΑΝΑ, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενημέρωσε τη διοίκηση του Οργανισμού ότι μετά τις 20 Μαΐου θα είναι σε θέση να παραδώσει τις νέες παραγγελίες μεθαδόνης.

Νέος πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε την Μ.Τετάρτη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόταση του ΑΚΕΛ της Κύπρου περί συντεταγμένης αποχώρησης από το ευρώ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο υπέρ του «Πράσινου Ταμείου», όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το σχετικό νόμο 4014/2011.

Κόσμος

Ένας αφγανός συνοριοφύλακας σκοτώθηκε και δύο πακιστανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο των δύο χωρών. Το περιστατικό φαίνεται ότι ξεκίνησε με αφορμή ένα διαφιλονικούμενο φυλάκιο, γύρω από το οποίο η αφγανική πλευρά έστειλε αργότερα ενισχυμένες δυνάμεις.

Σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας καταδικάστηκε αμερικανός υπήκοος κορεατικής καταγωγής από δικαστήριο της Βορείου Κορέας, για «εγκλήματατα κατά του κράτους». Πρόκειται για το 44χρονο Πάε Γιουν-Χο, ή Κένεθ Μπάε, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέτρα που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση για «επανεκκίνηση της ανάκαμψης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην απασχόληση» εξέφρασε ο Χερμάν βαν Ρομπάι στον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες -τονίζοντας ως κεντρικό στόχο τα «στέρεα δημοσιονομικά». Θερμό το κλίμα που είχε συναντήσει νωρίτερα στο Παρίσι ο ιταλός πρωθυπουργός.

Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες τριών ατόμων που ήταν παρόντα στην επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη της Λιβύης στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, ζητώντας πληροφορίες για την ταυτότητά τους. Στην πυρπόληση του προξενείου, υπενθυμίζεται, είχαν χάσει τη ζωή τους ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι.

Υπό κράτηση τέθηκαν από την αστυνομία της Βοστώνης άλλοι τρεις ύποπτοι, στο πλαίσιο της έρευνας για τις βομβιστικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Μαραθώνιο της πόλης στις 15 Απριλίου. Πρόκειται για συμφοιτητές του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τρεις ημέρες μετά την επίθεση πέταξαν από το δωμάτιό του ένα σακίδιο πλάτης, γεμάτο με πυροτεχνήματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί η πυρίτιδα, προκειμένου να μην ενοχοποιηθεί ο φίλος τους.

Οικονομία

Το ειδικό «Τέλος Παραμονής και Πλόων ιδιωτικών πλοίων αναψυχής», το οποίο προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν θα επιβάλλεται σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής, ανεξαρτήτως ολικού μήκους, σε μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως 10 μέτρων, καθώς και σε ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους ως 12 μέτρων.

Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναγνωρίζουν πως υπάρχουν οι συνθήκες για μείωση των επιτοκίων και τονίζουν πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σε κυκλοφορία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ έχει τεθεί σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. Στο πρώτο τραπεζογραμμάτιο της σειράς «Ευρώπη», έχουν ενσωματωθεί καινούργια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, της ελληνικής μυθολογίας, από την οποία προήλθε και η ονομασία της νέας σειράς τραπεζογραμματίων.

Αθλητισμός

Η Μπάγερν ήταν το απόλυτο «αφεντικό» στη ρεβάνς των ημιτελικών του Champions League, υποβάλλοντας σε δεύτερη βαριά ήττα τη Μπαρτσελόνα με 3-0 μέσα στο Καμπ Νου! Έτσι, οι Βαυαροί ρίχνοντας νέο «χαστούκι» στους Καταλανούς προκρίθηκαν με συνολικό σκορ 7-0 (!) στον τελικό της 25ης Μαΐου στο Γουέμπλεϊ και παράλληλα έστειλαν μήνυμα στους συμπατριώτες τους που την Μ.Τρίτη απέκλεισαν τη Ρεάλ Μαδρίτης, παρά την ήττα τους με 2-0 στο «Μπερναμπέου». Ταυτόχρονα, η Μπάγερν έσπασε και το αήττητο του θρυλικού γηπέδου των Μπλαουγκράνα που είχε γνωρίσει την προηγούμενη εντός έδρας ήττα το 2009 από τη Ρούμπιν Καζάν. Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που δύο ομάδες από την ίδια χώρα θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο!

Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του αγώνα μπαράζ της Ξάνθης με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη εξέφρασαν, με ανακοίνωσή τους, οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου. Σε αυτήν, μάλιστα, οι «Πάνθηρες» τονίζουν ότι «την Πέμπτη 9 Μαϊου ο αγώνας μπαράζ δεν θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Πανιωνίου» και υπογραμμίζουν πως «έτσι και εμμείνει ο συνεταιρισμός της Λίγκας των ηλιθίων με τα κουστούμια στην απόφαση αυτή, θα υπάρξουν πολλές εστίες επεισοδίων, για πολλές ώρες μέσα, έξω και γύρω από το γήπεδο», ενώ αντιπροτείνουν τη διεξαγωγή του αγώνα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Με τους επαναληπτικούς ημιτελικούς συνεχίζεται την Πέμπτη το Europa League. Η Τσέλσι θα υποδεχθεί την Βασιλεία και είναι το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στον τελικό του Αμστερνταμ, μετά την νίκη της με 2-1 στην Ελβετία, ενώ η Μπενφίκα που θα φιλοξενήσει την Φενερμπαχτσέ, καλείται να ανατρέψει την ήττα με 1-0, που γνώρισε στην Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: