01 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της συνάντησης των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Παπανδρέου για τα οικονομικά του κόμματος. Το τετ-α-τετ έριξε λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μιλούν ανοιχτά για τον κίνδυνο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ.

Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των «200» στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί. Οι σκληρές μνήμες θα ξυπνήσουν και πάλι στο Σκοπευτήριο, όπου θα γίνει το καθιερωμένο προσκλητήριο των νεκρών.

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. Ξεχωριστή συγκέντρωση, στις 10:30 οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος. Συγκέντρωση στις 11:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιήσουν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Συνάντηση με την ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη είχε τη Μ.Τρίτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το μεταναστευτικό, καθώς ο κ. Δένδιας ζήτησε από την επίτροπο τη συνδρομή της σε θέματα που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική.

Κλειστοί θα παραμείνουν, με εντολή της ελληνικής αστυνομίας, από τις 9 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, λόγω της συγκέντρωσης και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Οι σταθμοί θα δοθούν ξανά στην κυκλοφορία μετά από νέα εντολή της ελληνικής αστυνομίας.

Κόσμος

Εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η διάθεση στην αγορά χωρίς συνταγογράφηση του αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας για τις έφηβες από 15 ετών. «Έρευνες έδειξαν ότι η πρόσβαση στα αντισυλληπτικά αυτά μπορεί να μειώσει περισσότερο τις ανεπιθύμητες κυήσεις στις ΗΠΑ» δήλωσε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της FDA δρ Μάργκαρετ Χάμπουργκ.

Στιγμές βίας εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, προκαλώντας τον τραυματισμό βουλευτών κατά τη διάρκεια μίας τεταμένης συνεδρίασης. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι επτά από τους βουλευτές της δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν όταν διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης του κοινοβουλίου να τους απαγορευτεί η ομιλία στην Εθνοσυνέλευση μέχρι να άρουν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη νίκη του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Απριλίου.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, παραδέχτηκε ακόμη ότι μαχητές της οργάνωσής του βρίσκονται στο πλευρό του Άσαντ και υποστήριξε ότι «οι πραγματικοί φίλοι της Συρίας» δεν θα επιτρέψουν την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία κλυδωνίζεται από τον εμφύλιο.

Η πλειονότητα των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να καταστεί η σαρία θεμελιώδης νόμος στη χώρα τους, αναδεικνύοντας όμως παράλληλα τις διαφορές στις επιμέρους απόψεις για το περιεχόμενό του, προκύπτει από μεγάλη έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew. Η μελέτη αποδεικνύει πως η σαρία είναι επιθυμητή κυρίως στην ιδιωτική σφαίρα του βίου, αλλά μικρότερη αποδοχή συναντούν οι πτυχές της σαρίας τις σχέσεις με αλλόθρησκους ή τις βίαιες τιμωρίες εγκληματιών.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ιταλία δεν θα παρεκκλίνει από τις πολιτικές οικονομικής εξυγίανσης παρείχε ο Ενρίκο Λέτα στην «επίσημη πρώτη» με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, κομίζοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στην γερμανίδα καγκελάριο πως σήμερα ηγείται της Ιταλίας μία κυβέρνηση πολιτικών που θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της προς δύο κατευθύνσεις: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ακόμη πιο σαφές ήταν όμως το μήνυμα της Μέρκελ: Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής...

Οικονομία

Εργατική Πρωτομαγιά με τις προβλέψεις να μιλούν για πραγματική ανεργία στο 35%, την αγορά εργασίας απορρυθμισμένη και τους εργαζόμενους απελπισμένους. Το κραχ ανεργίας έγινε κοινωνικό κραχ, τονίζει στο sansimera.gr ο Σάββας Ρομπόλης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μιλώντας για επιστροφή της αγοράς εργασίας στο 19ο αιώνα. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, λέει, πριν την πλήρη παραγωγική καθίζηση και «κινεζοποίηση» του ευρωπαϊκού νότου, καθώς η Ευρώπη άρχισε να βλέπει το «αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας».

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έκλεισε για άλλη μια φορά ο Standard & Poor’s, συνεχίζοντας την καλή τάση των τελευταίων ημερών.

«Ύποπτες» θεωρούνται 9.371 συντάξεις λόγω θανάτου (χήροι/χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα), που αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου των συντάξεων θανάτου που χορηγεί το Δημόσιο, μετά τις διασταυρώσεις των μητρώων συνταξιούχων τις οποίες διενήργησε το υπουργείο Εσωτερικών. Η σχετική λίστα παραδόθηκε ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγησή του με αυτοπρόσωπους ελέγχους.

Αθλητισμός

Δεκαέξι χρόνια μετά τον τελικό του Μονάχου με τη Γιουβέντους (3-1), η Ντόρτμουντ θα επιχειρήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της να κατακτήσει το τρόπαιο του Champions League. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, μετά το επιβλητικό 4-1 στο «Βεστφάλεν», στάθηκε «όρθια» στη ρεβάνς των ημιτελικών απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και παρά την ήττα της με 2-0, έγινε η πρώτη φιναλίστ του μεγάλου τελικού που θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου στο Γουέμπλεϊ. Εκεί, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή της αυριανής ρεβάνς, Μπαρτσελόνα-Μπάγερν, με τους Βαυαρούς να έχουν το μεγάλο προβάδισμα μετά το 4-0 στο «Αλιάντς Αρένα».

Με επιτυχία στέφθηκε η εγχείρηση που υποβλήθηκε την Μ. Τρίτη ο Χαβιέ Ζανέτι για την αποκατάσταση του αχίλλειου τένοντα! Οκαθηγητής Φραντσέσκο Μπενάτζο υπό τις εντολές του οποίου έγινε ηεγχείρηση, ανέφερε ότι όλα πήγαν καλά: «Ο Χαβιέ μου είπεότι θέλει να αγωνιστεί και πάλι». Ο Ιταλός γιατρός,επιβεβαίωσε στην ουσία ότι ο αρχηγός της Ίντερ μπορεί να τα καταφέρει, ενώ εκτιμάται ότι σε έξι μήνες θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Στην συνέντευξη τύπου του αγώνα με την Μπάγερν βρέθηκε ο Ζεράρ Πικέ που δήλωσε ότι μόνο η Μπαρτσελόνα μπορεί να κάνει τέτοια ανατροπή και παρά τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν και στην χθεσινή προπόνηση με τον τραυματισμό του Μπούσκετς, εκείνοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την ανατροπή και να βρεθούν στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Δεδομένη θεωρεί την πρόκριση της Μπάγερν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ο Γιουπ Χάινκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: