09 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ασυγκίνητους αφήνει τους αρμόδιους η τριτοκοσμική εικόνα ντροπής με τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ να περιμένουν ατελείωτες ώρες, προκειμένου να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας τους. Την Πέμπτη, η ουρά άρχισε να σχηματίζεται από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 08:00 (μία ώρα πριν ανοίξουν οι υπηρεσίες) στην αυτοσχέδια χειρόγραφη λίστα είχαν εγγραφεί 470 ασφαλισμένοι, την ώρα που οι λίγοι υπάλληλοι του Ταμείου μπορούν να εξυπηρετήσουν το πολύ 250 άτομα. «Σέβομαι την ταλαιπωρία των πολιτών· το κράτος φέρει ευθύνη» δήλωσε ο διοικητής του ΟΠΑΔ Μ.Κούτρας.

Πρόσκληση εκ νέου για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς -κατά κύριο λόγο στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ- απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος με άρθρο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτει μέχρι στιγμής τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
  
Συνεχίζεται την Πέμπτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τα εξοπλιστικά προγράμματα, για την οποία δικάζονται και άλλοι 18 κατηγορούμενοι. Το δικαστήριο καλείται σήμερα να αποφασίσει επί των ενστάσεων της υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.

Δεδομένης της άκαρπης συνάντησης που είχε το ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα, Πέμπτη, να αποφασίσουν εάν θα απεργήσουν στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διεμήνυσε ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ένα θέμα προκαλεί έντονες τριβές μεταξύ του Ευ.Βενιζέλου και του Γ.Παπανδρέου, θα τεθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί ένα ακόμα θέμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ της νυν και της τέως ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: Η πρωτοβουλία του γερμανικού SPD για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, «δίπλα» στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γ.Παπανδρέου.

Κόσμος

Σε περίοδο οικονομικής, αλλά και πολιτικής κρίσης βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ημέρα της Ευρώπης, η οποία γιορτάζεται στις 9 Μαΐου. Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης σκιαγράφησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε ομιλία του, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό όνειρο βρίσκεται υπό απειλή από «την επανεμφάνιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού», καθώς και της «ευρωπαϊκής κόπωσης» των πολιτών των 27 κρατών-μελών.

Με μαζικές διαδηλώσεις μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, την ερχόμενη Κυριακή, απειλούν ακτιβιστές στη Βουλγαρία, εκφράζοντας την οργή τους γιατί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση λίγους μήνες νωρίτερα, κερδίζει για μία ακόμη φορά την εκλογική μάχη.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 14 άτομα, μεταξύ των οποίων ο αντιπολιτευόμενος Ίλια Γιασίν, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο πάρκο Γκόρκι της Μόσχας. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. «Με έβαλαν σε αυτοκίνητο της αστυνομίας επειδή χειροκρότησα» λέει ένας από τους διαδηλωτές. «Είναι η αρχή ενός μεγάλου αγώνα» λένε οι διαδηλωτές.

Την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, ανακοίνωσαν δύο Ιρανές. Πρόκειται για δύο 45χρονες γυναίκες, τη Ραζί Ομιντβάρ και τη Σοράγια Μαλεκζαντέ, που δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, το ζήτημα της Συρίας καθώς και η επικείμενη συνάντηση των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οικονομία
  
Ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας από το 2014 και μετά προέβλεψε ο Γ.Στουρνάρας, μιλώντας στην ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων όσο τηρούνται τα συμπεφωνημένα. Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά. Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πάνω από 650 άτομα έχουν μπει στη φυλακή και έχουν γίνει κατασχέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.
  
Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας προχώρησε σήμερα Πέμπτη σε μείωση επιτοκίων. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Κορέας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,5%, από 2,75%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση μέσα σε επτά μήνες.

Αναλυτική λίστα με τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ακολουθώντας τις συστάσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την κατάργηση δεκάδων φορολογικών διατάξεων, αλλά και ρυθμίσεων των επενδυτικών νομών τις οποίες εκμεταλλεύονταν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Αθλητισμός

Η Νάπολι - όπως αναμενόταν - εξασφάλισε την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους του προσεχούς Champions League. Η ομάδα του Βάλτερ Ματσάρι πέρασε εύκολα με 3-0 από τη Μπολόνια (βασικοί Χριστοδουλόπουλος, Κονέ) και «καπάρωσε» τη δεύτερη θέση. Από την άλλη, η Μίλαν νίκησε 4-0 στην Πεσκάρα και έβαλε ένα ακόμη λιθαράκι για την εξασφάλιση του εισιτηρίου στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωση. Οι «ροσονέρι» διατήρησαν το +4, παρά τη νίκη της Φιορεντίνα επί της Σιένα μέσα στην Τοσκάνη και έτσι παρέμειναν στην 3η θέση.

Η ισοπαλία 2-2 στο λονδρέζικο ντέρμπι, Τσέλσι-Τότεναμ, σημαίνει ότι η μάχη για τη συμμετοχή στο Champions League θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το πρωτάθλημα Αγγλίας. Οι «μπλε» θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» με νίκη στο εξ αναβολής ματς που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (8/5) στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και προηγήθηκαν δύο φορές με τον Οσκαρ (11') και τον Ραμίρες (39'). Ομως, οι «Πετεινοί» είχαν τις αντίστοιχες απαντήσεις και με σκόρερ τους Αντεμπαγιόρ (26'), Σίγκουρντσον (80') έμειναν «ζωντανοί» στη διεκδίκηση μιας θέσης στην τετράδα. Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ έχουν εξασφαλίσει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους, όπου θα τους ακολουθήσει η τρίτη της βαθμολογίας, ενώ η τέταρτη θα παίξει στους προκριματικούς.

Η Θέλτα ηττήθηκε εντος εδρας με 3-1 απο την Ατλέτικο Μαδρίτης σε αγώνα που διεξήχθη πρόωρα την Τετάρτη για την 36η αγωνιστική της Primera Division, καθώς την Παρασκευή (17/8) Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο θα «κοντραριστούν» στο τελικό του ισπανικού Κυπέλλου. Με την ήττα της αυτή η Θέλτα βρίσκεται πιο κοντά στον υποβιβασμό αφου δεν κατάφερε να «ξεκολήσει» απο την προτελευταία θέση της βαθμολογίας. Tο τελικό αποτέλεσμα, στέλνει και μαθηματικά πλέον τους «ροχιμπλάνκος» στους ομίλους του επόμενου Champions League.





Δεν υπάρχουν σχόλια: