24 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων προαναγγέλλει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ζητείται πλήρης καταγραφή των οργανισμών και του προσωπικού που απασχολούν. Τα στοιχεία πρέπει να έχουν υποβληθεί εντός ολίγων 24ώρων και συγκεκριμένα έως τις 31 Μαΐου. Οι δήμαρχοι, πάντως, δεν φαίνεται να συναινούν στη σχετική διαδικασία.  Ανάμεσα σε έναν συμβιβασμό, που θα προβλέπει το πάγωμα του σχεδίου Ρουπακιώτη έναντι αλλαγών στο υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο, και την παράταση της διελκυστίνδας, που μπορεί να οδηγήσει και σε αναμέτρηση στη Βουλή, ακροβατούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η στάση του Μεγάρου Μαξίμου, που προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και οδηγεί σε μια άτυπη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι -λόγω τεχνικού προβλήματος στην επεξεργασία των δεδομένων από το ελληνικό κεντρικό σύστημα θεωρήσεων Schengen - στο Γενικό Προξενείο Μόσχας έχουν παρουσιασθεί καθυστερήσεις στην έκδοση θεωρήσεων για περιορισμένο αριθμό Ρώσων πολιτών, που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν. Τα μαθήματα Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, η Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, η Χημεία – Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) εξετάζονται σήμερα, Παρασκευή, στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση να αντιτάξει ένα άλλο σχέδιο απέναντι στη σημερινή κατάσταση, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο «Αριστερά και Ευρώπη - Η Κύπρος αλλάζει την ατζέντα».

Κόσμος

Σεισμός εντάσεως 8,2 βαθμών σημειώθηκε την Παρασκευή στη ρωσική Άπω Ανατολή, προκαλώντας πρόσκαιρα φόβους για τσουνάμι. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε βάθος 260 χλμ στη θάλασσα του Οκότσκ, δυτικά της χερσονήσου Καμτσάτκα. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη βόρεια Ιαπωνία.Ως έναν πρώην ιδεαλιστή που ξαφνικά μετατράπηκε σε έναν ψυχρό θιασώτη της «ρεαλπολιτίκ» περιγράφει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το γερμανικό Spiegel. Σε άρθρο με τίτλο «Ο Ομπάμα επιστρέφει στην ρεαλπολιτίκ του Χένρι Κίσινγκερ» το περιοδικό αναφέρει: «Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο άνθρωπος που έκανε διάσημη τη "ρεαλπολιτίκ", κλείνει τα 90 του χρόνια στις 27 Μαΐου και ελάχιστοι περίμεναν πως σήμερα ο Ομπάμα θα του έμοιαζε ολοένα και περισσότερο». 

Με μία επιστολή που περιείχε δύο σφαίρες κλιμακώνονται οι ανώνυμες απειλές που δέχεται το τελευταίο διάστημα η εισαγγελέας Ίλντα Μποκασίνι στην πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συνέργεια στην εκπόρνευση ανηλίκου. Η Ίλντα Μποκασίνι εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα εξαετή ποινή φυλάκισης για τον Μπερλουσκόνι και ισόβια απαγόρευση κατοχής δημόσιου αξιώματος, λέγοντας ότι ο Καβαλιέρε είχε «χωρίς αμφιβολία» σεξουαλική επαφή με την Μαροκινή Ρούμπι γνωρίζοντας ότι ήταν ανήλικη. Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές που διερευνούν τη δολοφονία ενός στρατιώτη, ο οποίος μαχαιρώθηκε στο Λονδίνο, εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δύο βρετανοί, νιγηριανής καταγωγής, που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για το έγκλημα, να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας. Υπερασπιζόμενος τις βρετανικές αρχές, πρώην στέλεχος της Mi-6 δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση «ήταν πολύ δύσκολο» να αποφευχθεί. 

Η Ένωση Προσκόπων Αμερικής αποφάσισε να καλωσορίσει ανοιχτά τους ομοφυλόφιλους προσκόπους, βάζοντας τέλος σε απαγόρευση που ήταν σε ισχύ εδώ και 103 χρόνια, από την δημιουργία της Ένωσης. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι ήρθαν σε σύγκρουση με εκκλησιαστικές ομάδες που στηρίζουν τους προσκόπους.
 
 Οικονομία

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, καθώς και στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε πλειστηριασμό τίθεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, που έχει κηρυχθεί σε πτώχευση και αποτελούσε θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, βιομηχανίας πλαστικών σωλήνων.

Αθλητισμός

Βαλίτσες για Ιταλία ετοιμάζει ο Στέφανος Καπίνο καθώς Νάπολι και Παναθηναϊκός ήρθαν σε συμφωνία και ο Ελληνας τερματοφύλακας εντός των επόμενων ημερών θα υπογράψει το συμβολαιό του για τον επόμενο χρόνο, ενώ υπάρχει και οψιόν αγοράς ύψους 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νάπολι έχει κάνει επίσημη πρόταση στο «τριφύλλι» από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας... Οριστικά στη Ντόρτμουντ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Η γερμανική ομάδα ήλθε σε συμφωνία με τον Έλληνα διεθνή κεντρικό αμυντικό, τη Βέρντερ Βρέμης και σήμερα αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Μπάγερν και Ντόρτμουντ γράφουν το Σάββατο τη δική τους ιστορία.

Ωστόσο οι δύο γερμανικές ομάδες έχουν μεγάλο παρελθόν στο Champions League, ενώ τις συνδέουν πολλές περίεργες συμπτώσεις. Ξέρατε ας πούμε ότι ο τωρινός προπονητής της ομάδας του Μονάχου, Γιουπ Χάινκες έχει σκοράρει 5 φορές κατά της Ντόρτμουντ το 1978 και ότι το Σάββατο παίζουν το 100ό μεταξύ τους αγώνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: