18 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έντονη κριτική εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως για εύνοια προς τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων, ασκήθηκε στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων είναι και ο δεύτερος δράστης της ληστείας που διαπράχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 41χρονο Αλβανό ο οποίος απέδρασε μαζί με τον Κλεμέντ Κάλα, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν.

Στην στήριξη των οικονομικά αδύνατων οικογενειών στον ακριτικό Έβρο προχώρησαν από κοινού η μητρόπολη Διδυμοτείχου και ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εγκαινιάζοντας στην Ορεστιάδα μονάδα που αποτελείται από κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο και φαρμακείο.Εκστρατεία για την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, την υιοθέτηση των πολιτικών, ιδεολογικών και προγραμματικών του θέσεων, αρχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει από 10-14 Ιουλίου. 

Οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής είναι ήδη έτοιμες και θα αποτελέσουν αντικείμενο εξαντλητικής συζήτησης, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της ΚΕ, το Σαββατοκύριακο. Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από τακτικό έλεγχο, ανίχνευσε DNA αλόγου σε αλλαντικό με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ σε φέτες» και ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση.

Κόσμος

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, «ψαλίδισε» κατά 10% τη χρηματοδότηση για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και άλλες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την σταδιακή κατάργηση της παρουσίας των ΗΠΑ από τη χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Εξήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, από τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στο προάστιο Φέρφιλντ του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών ανακοίνωσε πως στέλνει μια ομάδα ερευνητών για να εξετάσουν τις συνθήκες του ατυχήματος, ενώ ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το προαύλιο κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια.Παρά την εικόνα σύγκλισης που φαινόταν να επικρατούσε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Λευκό Οίκο, οι διαφορές του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των χωρών τους για σειρά κρίσιμων ζητημάτων έγιναν περισσότερο εμφανείς την Παρασκευή: σε παρεμβάσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε μία δυναμικότερη παρέμβαση στη Συρία αλλά (εκ νέου μάλιστα) και την πρόθεσή του να ταξιδέψει στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Είκοσι τρεις νεαροί πέθαναν τις τελευταίες δέκα ημέρες σε επαρχία της Νοτίου Αφρικής κατά τη διάρκεια τελετών μύησης, που βάζουν συμβολικά τον νέο στην ενήλικη ζωή, ωθώντας την αστυνομία να ανοίξει έρευνα για την απόδοση ευθυνών. Οι τελετές αυτού του τύπου δεν είναι ούτε νέες ούτε ασυνήθιστες στη Ν.Αφρική—από παρόμοιες τελετές είχε περάσει μάλιστα και ο Νέλσον Μαντέλα.

Οικονομία

Στην ανοδική τάση των τελευταίων ημερών, παρά τη διόρθωση κατά διαστήματα, επέμειναν οι δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ την Παρασκευή, κλείνοντας μία εβδομάδα καλών επιδόσεων. Μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η επέκταση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια και μέτρα διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά χονδρικής. Για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στο κείμενο του μνημονίου αναφέρεται το το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, με απόσχιση των δικτύων μεταφοράς και δημιουργία «μικρής ΔΕΗ» με την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Εγκρίθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπής η εξαίρεση του αγωγού TAP από την πρόσβαση τρίτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Η εξαίρεση ισχύει για 25 χρόνια και αφορά την αρχική μεταφορική ικανότητα του αγωγού, που είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Αθλητισμός

Με άδεια χέρια έμειναν Ρεάλ Μαδρίτης και Ζοζέ Μουρίνιο την εφετινή σεζόν και έτσι ο Πορτογάλος θα αποχαιρετήσει τη «βασίλισσα» με μια πλήρως αποτυχημένη σεζόν.Οι «μερένγκες» ηττήθηκαν με 2-1 στην παράταση από την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (Copa del Rey) που έγινε στο «Μπερναμπέου». Οι «ροχιμπλάνκος» έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου χάρη στα τέρματα των Ντιέγκο Κόστα (35') και Μιράντα (98'). Η «βασίλισσα» είχε ανοίξει το σκορ στο 14' με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είδε την κόκκινη κάρτα στο 114'.Στον αθλητικό εισαγγελέα κατέθεσε την Παρασκευή ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα Τρίπολης Γιάννης Καϋμενάκης σχετικά με την υπόθεση με τους «στημένους πίνακες» διαιτησίας.

Με αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό απείλησε ο Γιάννης Αλαφούζος εάν οι οπαδοί του «τριφυλλιού» εξακολουθήσουν να τάσσονται κατά του Νίκου Νταμπίζα. «Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, να φύγω και εγώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο της «Θύρας 13». Ο Γιάννης Αλαφούζος αναφέρθηκε επίσης στην ΓΗΠΕΛ, αποκάλυψε ότι συζητά με 2-3 Δήμους την πιθανότητα να χτιστεί σε κάπποιον από αυτούς δεύτερο προπονητικό κέντρο της ομάδας και αναφέρθηκε στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Νωρίτερα, η Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ομόφωνα ενέκρινε το ομολογιακό δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όπως έγινε γνωστό θα αποπληρωθεί σε 7 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: