09 Απριλίου, 2013

Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται το νέο ευρωσκεπτικιστικό κίνημα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς αναμένεται ότι θα στερήσει αρκετές ψήφους από την κυβερνητική συμμαχία, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να εισέλθει στην ομοσπονδιακή Βουλή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest dimap, που δημοσίευσε η κυριακάτικη «Welt», το 24% των Γερμανών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ψηφίσει στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το νέο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή στο μάρκο.

Το AfD, σύμφωνα με την έρευνα, συγκεντρώνει ελαφρώς μεγαλύτερη υποστήριξη στην ανατολική Γερμανία (27%) έναντι της δυτικής Γερμανίας (23%) και στις γυναίκες (27%) έναντι των ανδρών (21%). Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίχαρντ Χίλμερ, τονίζει ότι η συνέχιση της οικονομικής κρίσης θα ενισχύσει τη δυναμική του AfD, ενώ επισημαίνει ότι αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών θα είναι το εάν οι πολίτες θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην καγκελάριο Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή αν θα υπάρξουν αμφιβολίες για τους χειρισμούς τους όσον αφορά την οικονομική κρίση.

Οι περισσότεροι ευρωσκεπτικιστές γερμανοί ψηφοφόροι, πάντως, εντάσσονται προς το παρόν στα δύο κυβερνητικά κόμματα. Αυτοί που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι οι Φιλελεύθεροι (FDP). Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 46% των ψηφοφόρων τους δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει το νέο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το AfD δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 5% σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να μπει στην Μπούντεσταγκ, θα έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στη Μέρκελ, που θα χάσει τον «προφανή» εταίρο της και θα αναγκαστεί να στραφεί αλλού για σύναψη κυβερνητικής συμμαχίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: