09 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αμηχανία στον κυβερνητικό συνασπισμό και εκνευρισμό στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα προκαλεί το μπλόκο της τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, το οποίο άνοιξε κι έναν νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και επικεντρώνονται στα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πάντως, αιχμές για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου άφησε το ΠΑΣΟΚ και το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα το πρωί της Τρίτης.

Ένα χώρο και συγκεκριμένα ένα στρατόπεδο εντός του Ν.Αττικής, που θα μετατραπεί σε χώρο κράτησης κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα αναζητά η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης «αυτό είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, δεν είναι κάτι που το λέμε για να το πούμε».

Την ώρα που εκατοντάδες μετανάστες πραγματοποιούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη κράτησή τους στα κέντρα κράτησης, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προαναγγέλλεται η λειτουργία και νέων στρατοπέδων στην Ήπειρο και νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να διπλασιαστεί η δυνατότητα κράτησης μεταναστών στις 10.000.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Νεάπολης Λακωνίας στις 06:36 το πρωί της Τρίτης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ακόμη και μέχρι την Αθήνα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Ανακοινώσεις σχετικά με την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, την Κυριακή, εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Κόσμος

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Εν μέσω φημών ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμα πυρηνική δοκιμή, η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νότιο Κορέα. Εν τω μεταξύ, οι 53.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι της Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκαν την Τρίτη στη δουλειά τους στη βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί από κοινού με την Νότιο Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη φορά διακοπής λειτουργίας της ζώνης από τότε που ξεκίνησε το 2004.

Η πορτογαλική κυβέρνηση τελεί μεταξύ της αγωνιώδους προσπάθειας να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αντισταθμίζουν εκείνα που απορρίφθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και της έντονης πίεσης της αντιπολίτευσης: Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών ενώ ο πρωθυπουργός προετοιμάζει τους Πορτογάλους για οδυνηρές περικοπές στην Υγεία και στην Παιδεία. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο «σηκώνει τα μανίκια» για την εμβόλιμη άφιξη της τρόικας, ενώ η Λισαβόνα ελπίζει ότι δεν θα συναντήσει προβλήματα στο Eurogroup για την παράταση της αποπληρωμής του δανείου στήριξης.

Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για την ανάγκη να ψηφιστεί στο Κογκρέσο η νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον μαζί με μέλη των οικογενειών των θυμάτων που σκοτώθηκαν στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ.

Μια νέα λέξη, ο «θατσερισμός» μπαίνει τη δεκαετία του '80 στο λεξιλόγιο των Βρετανών. Η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει στη μνήμη ως «Σιδηρά Κυρία» που αναδιοργάνωσε τη χώρα, ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που δίχασε και διχάζει ακόμη. Ποιο ήταν το «πολιτικό φαινόμενο» Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι δηλώσεις της που έμειναν στην ιστορία.

Το πολιτικό θάρρος που απαιτήθηκε για τον ιστορικό συμβιβασμό του 1976 μεταξύ Χριστιανοδημοκρατίας και Κομμουνιστικού Κόμματος υπενθυμίζει ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλώντας την μπερλουσκονική δεξιά και την Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να βρουν σημεία σύγκλισης για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα εγκαλεί τον Μπέπε Γκρίλο «για στείρο φανατισμό και ηθικολογίες». Και η έκκληση δείχνει να αποδίδει καρπούς. «Ο αξιότιμος κύριος Μπερσάνι δέχτηκε επιτέλους να με συναντήσει» ανακοίνωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι...

Οικονομία

Σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αξίας 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει σήμερα Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Συνολικά ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να αντλήσει από την έκδοση 1,6 δισ. ευρώ.Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείσθηκε με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.Κατά τη εν λόγω δημοπρασία σημειώθηκε οριακή αποκλιμάκωση στην απόδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, καθώς η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,25% έναντι 4,27% που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 5 Φεβρουαρίου.

Πώληση του συνολικού πακέτου μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (74,27%) σε δύο φάσεις είναι το τελικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών στην κυβέρνηση μαζί με το μοντέλο αξιοποίησης και των άλλων μεγάλων λιμανιών της χώρας. Στην ουσία με την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΘ, που τοποθετείται τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ανοίγει το παιχνίδι για την απόκτηση των μεγάλων λιμανιών της χώρας, όπου φυσικά το νούμερο ένα φιλέτο είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, με την κινεζική Cosco να έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου έρχεται, με πιέσεις από τη Γερμανία και την «ώθηση» της Κομισιόν, στο τραπέζι του Eurogroup την Παρασκευή στο Δουβλίνο. Από τα δύο τελευταία «οχυρά», το Λουξεμβούργο έχει ήδη δείξει την πρόθεσή του να προσχωρήσει στο ισχύον διευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής στοιχείων ενώ η Αυστρία εμφανίζεται να κρατά διαφορετική στάση: Η μεν υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δεσμεύεται ότι θα «παλέψει σαν λέαινα» για να υπερασπιστεί το τραπεζικό απόρρητο, αλλά ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν λέει πως η Βιέννη είναι «πρόθυμη για συνομιλία».

Αθλητισμός

Χάνει το πρωτάθλημα, κέρδισε όμως τις εντυπώσεις η Μάντσεστερ Σίτι με τη νίκη της 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ».

Εννέα ημέρες πριν την πρώτη αναμέτρησή τους για τον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, Ρόμα και Λάτσιο μοιράστηκαν τους βαθμούς στο ντέρμπι της Ρώμης, που έληξε ισόπαλο 1-1. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε περιοχή της «αιώνιας» πόλης πριν την έναρξη του ματς.

Φανερά εκνευρισμένος ήταν ο Έβαλντ Λίνεν μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα και δεν δίστασε να μιλήσει για απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων από τους παίκτες του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των προηγουμένων ημερών, κάνοντας ακόμα και λόγο για ντροπή για την ΑΕΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: