06 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση, τόσο της γερμανικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τη δίκη για την υπόθεση δολοφονιών ενός Έλληνα, οκτώ Τούρκων και μίας Γερμανίδας από νεοναζιστική οργάνωση στη Γερμανία. Η δίκη θα αρχίσει στις 17 Απριλίου χωρίς την παρουσία ξένων δημοσιογράφων αφού τις περίπου 50 θέσεις του Τύπου κατέλαβαν με σειρά προτεραιότητας Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Ανέβηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι τόνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα φέρεται να απορρίπτει εξ ολοκλήρου και το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη. Το σχέδιο συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα αποτελεί ένα από τα κύρια «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, που συνεχίστηκε την Παρασκευή χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ξεκίνησε την Παρασκευή η αποκομιδή απορριμμάτων από γειτονιές της Τρίπολης για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην πόλη.

Να επιστρέψει στο αρχικό του επάγγελμα, την οδοντιατρική, το οποίο άσκησε για λίγο πριν να μεταπηδήσει στην πολιτική, επιθυμεί ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναλαμβάνοντας το ρόλο οδοντιάτρου στις φυλακές Διαβατών, στις οποίες είναι έγκλειστος από τις 27 Φεβρουαρίου μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί από την έκρηξη τροφοδοτικού ηλεκτρονικού υπολογιστή στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου την ώρα που οι μικροί μαθητές βρίσκονταν στην τάξη τους. Τραυματίστηκαν πολύ ελαφριά τρία παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Κόσμος

Αδυνατώντας να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, ένας 62χρονος Ιταλός και η συνταξιούχος σύζυγός του έβαλαν τέλος στη ζωή τους αφού αντιμετώπιζαν τόσα οικονομικά προβλήματα που πλέον δεν μπορούσαν να πληρώσουν το σπίτι τους. Άνεργος ο άνδρας, με σύνταξη 500 ευρώ η γυναίκα. Αυτοκτόνησε και ο αδελφός της γυναίκας, όταν έμαθε την τραγική είδηση.

Με σταθερά βήματα και παρά την έντονη αμυντική προεργασία στον περίγυρό της, η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Νότιο Κορέα, και κατ’επέκταση τις ΗΠΑ, με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα: όπως διεμήνυσε στους (μάλλον λίγους) διπλωμάτες στο έδαφός της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους σε περίπτωση σύρραξης και τους κάλεσε να εξετάσουν την περίπτωση εγκαταλείψουν τη χώρα για δική τους προστασία.

Πυρά κατά της καγκελαρίου Μέρκελ εξαπέλυσε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας ότι με την επιμονή της στη δημοσιονομική λιτότητα παρασέρνει τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε φαύλο κύκλο, καθώς οδηγεί σε υψηλή ανεργία και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Σχεδόν 4.000 Ρομά αναγκάστηκαν από την αρχή της χρονιάς να εγκαταλείψουν την τοποθεσία όπου ζούσαν στην Γαλλία, εκ των οποίων περίπου 1.000 έπειτα από πυρκαγιές ή επιθέσεις στους καταυλισμούς τους, δείχνει μελέτη στην οποία καταγγέλλεται η «ριζοσπαστικοποίηση της απόρριψης» της πληθυσμιακής αυτής ομάδας.

Οικονομία

Με μικρή πτώση έκλεισαν οι αγορές στις ΗΠΑ, πολύ μεγαλύτερη όμως ήταν η υποχώρηση στην Ευρώπη την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν εξαιτίας των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο Standard & Poor's επιβεβαίωσε ότι διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο της Βρετανίας στο τριπλό Α, την μέγιστη δυνατή βαθμίδα, αλλά με αρνητική προοπτική. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι το ενδεχόμενο να σημειωθεί μια επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας ή να υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμισή της.

Η κυπριακή τραπεζική κρίση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Μόσχας υποστήριξε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να επενδύσουν στη χώρα τους, αφού, όπως είπε, η περιπέτεια της Κύπρου κατέδειξε την «αστάθεια» των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Όσο περισσότερο 'κουρεύετε' τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς» είπε σε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, παραμονές της επίσκεψής του σε Γερμανία και Ολλανδία.

Αθλητισμός

«Ζωντανή» στο παιχνίδι του τίτλου διατηρήθηκε η Μαρσέιγ, η οποία με το γκολ του Ζινιάκ λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, επικράτησε 1-0 της Μπορντό. Η Χοφενχάιμ επιβλήθηκε άνετα στην έδρα της επί της Φορτούνα Ντίσελντορφ με 3-0, αλλά εξακολουθεί να ψάχνει ένα θαύμα για να παραμείνει στην κατηγορία.

Με απουσίες και χωρίς επιλογή για άλλο αποτέλεσμα, πέρα από τη νίκη, με δεδομένη τη δυσχερή βαθμολογική θέση του, θα παραταχθεί ο Αρης το Σάββατο απέναντι στον Ατρόμητο στο γήπεδο του Περιστερίου. Πριν την έναρξη της προπόνησης, στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου βρέθηκαν και μίλησαν σε παίκτες και τεχνική ηγεσία οι νέοι διοικούντες την ΠΑΕ.

Το ντέρμπι της Ρώμης δεσπόζει στο πρόγραμμα της 31ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. Η Ρόμα υποδέχεται τη Δευτέρα -ως τυπικά γηπεδούχος- τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο». Παράλληλα σε ένα όχι καθοριστικό ματς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι στην 32η αγωνιστική της premier league.




Δεν υπάρχουν σχόλια: