29 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τραγωδία με τουλάχιστον δύο νεκρούς και οκτώ αγνοούμενους σημειώθηκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη. Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με άλλο φορτηγό. Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες από πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα αεροσκάφος C-130 και ελικόπτερο. Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλης, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος.

Θέσεις μάχης ετοιμάζονται να πάρουν οι καθηγητές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις, αντιδρώντας στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως από την επόμενη σχολική χρονιά. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν συνελεύσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ. Αγωνιούν μαθητές και γονείς.

Στον ανακριτή θα οδηγηθεί αύριο, Μ.Τρίτη, για να απολογηθεί ο 31χρονος που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου για τη δολοφονική επίθεση στην Πάτρα, όπου έπεσε νεκρός από σφαίρες ένας 38χρονος και τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητό του.

«Παρά τη δύσκολη συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε το greek success story» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια. «Παρά τις κασσάνδρες που διαψεύσθηκαν, η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη» συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο Πάνος Καμμένος τις πληροφορίες περί κατοχής σκάφους αναψυχής, το οποίο είναι δηλωμένο σε offshore εταιρεία. Σε δήλωσή του κάνει λόγο για συκοφαντίες από τη ΝΔ και προειδοποιεί ότι «όσοι αναπαράγουν μετά τη διάψευση τη λάσπη, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Κόσμος

Βομβιστικές επιθέσεις σε ανοικτές αγορές σε δύο σιιτικές περιοχές στο Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα. Οι επιθέσεις έγιναν με παγιδευμένα οχήματα.

Ανησυχία προκαλεί στη Βραζιλία η διεξαγωγή του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, κυρίως σε σχέση με τους χιλιάδες άστεγους των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οργανώσεις μιλούν για «κοινωνική εκκαθάριση», ώστε όλα να είναι λαμπερά και ασφαλή, και σπεύδουν να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ζητώντας εξηγήσεις.

Σε βαλίτσες, σάκους, ακόμη και πλαστικές σακούλες, παραδίδονταν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» από την CIA στο γραφείο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, όχι μόνο τα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη η ποσότητα των «αόρατων χρημάτων» αλλά στο τέλος δεν κατάφερναν να αγοράζουν την επιρροή που ήθελε η CIA και κατέληγαν να τροφοδοτούν τη διαφθορά και τοπικούς πολέμαρχους.

Μάχες ξέσπασαν εκ νέου στο Μπαρζέχ της Δαμασκού το βράδυ της Κυριακής, κοντά στο συγκρότημα που συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί θεωρείται ότι δεν έχουν τα μέσα να καταλάβουν τη μονάδα, η οποία για αυτό χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για επιθέσεις. Οι αναφορές των δυτικών χωρών στο ζήτημα του χημικού οπλοστασίου, και της ενδεχόμενης χρήσης του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, έχουν αρχίσει να πληθύνονται.

Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος άσκησαν την Κυριακή πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την ανάληψη δράσης στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτεθούν στις συριακές αεροπορικές βάσεις με πυραύλους. Ωστόσο, οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η Αμερική δεν θα πρέπει να στείλει χερσαίες δυνάμεις.

Οικονομία

Η Coca-Cola HBC AG ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι από τις 8.00 π.μ., ώρα Αγγλίας (10 ώρα Ελλάδος) 355.023.939 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 6,70 ελβετικών φράγκων (CHF) έκαστη, θα εισαχθούν στην premium κατηγορία της Επίσημης Αγοράς της UK Listing Authority και προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά κινητών αξιών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, υπό το σύμβολο «CCH». Η Credit Suisse Securities (Europe) Limited και η J.P. Morgan Cazenove ορίστηκαν από κοινού ως «corporate brokers».

Το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο του Πάσχα. Τη Μ.Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους του ΙΚΑ-ETAM, ενώ οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα καταβληθούν τη Μ.Τρίτη, όπως και το δώρο Πάσχα στους ανέργους και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στις δικαιούχους. Τη Μ.Πέμπτη θα πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα των μακροχρόνια ανέργων.

Πτώση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε ο Όμιλος Frigoglass SAIC στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ευθυγραμμίζονται με το επιχειρηματικό πλάνο και η υλοποίηση των έργων στρατηγικής προτεραιότητας συνεχίζεται απρόσκοπτα, με στόχο τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά τις χρήσεις 2013 και 2014.

Αθλητισμός

Ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του Championnat έκανε το βράδυ της Κυριακής η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς επικράτησε με 1-0 εκτός έδρας της Εβιάν. Μάλιστα, οι Παριζιάνοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με εννιά παίκτες (!), καθώς αποβλήθηκαν οι Βεράτι στο 80’ και Μπέκαμ στο 90+3’.Αντίθετα, η Λιόν έμεινε στο 1-1 στην έδρα της με τη Σεντ Ετιέν. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 20' με τον Ζουμά, για να ισοφαρίσουν οι «Λιονέ» στο 54ο λεπτό με τον Γκουρκίφ. Η Νις επικράτησε άνετα της ουραγού Τρουά με 3-1 και παρέμεινε σε «τροχιά» Ευρώπης.

Σημαντικό βήμα για μία θέση στο νέο Champions League, έκανε απόψε η Σοσιεδάδ, καθώς επικράτησε της Βαλένθια με 4-2 και παρέμεινε στην 4η προνομιούχο θέση της κατάταξης. Σε τροχιά Ευρώπης έμεινε και η Μάλαγα, καθώς επικράτησε της Χετάφε με 2-1 και παρέμεινε στην 6η θέση της κατάταξης μαζί με την Βαλένθια, που έχει έναν αγώνα λιγότερο.

Μετά από συναρπαστικό αγώνα, η Μίλαν νίκησε την Κατάνια με 4-2 και έπειτα από 34 αγωνιστικές, παρέμεινε στην 3η θέση του Campionato που ισοδυναμεί με συμμετοχή στο νέο Champions League. Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας ανέβηκε η Φιορεντίνα μετά το εμφατικό 3-0 στο στάδιο «Μαράσι» επί της Σαμπντόρια. Εντυπωσιακή και η Ρόμα στο «Ολίμπικο», συνέτριψε 4-0 τη Σιένα με χατ-τρικ του Οσβάλντο και «σκαρφάλωσε» στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας προσπερνώντας την Ουντινέζε, ενώ το «δράμα» της Ίντερ συνεχίζεται, με τους «νερατζούρι» να χάνουν ακόμη ένα παιχνίδι, αυτή τη φορά από την Παλέρμο. Η Γιουβέντους πήρε το ντέρμπι του Τορίνο (2-0) και την επόμενη αγωνιστική είναι πολύ πιθανό να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: