25 Απριλίου, 2013

«ΜΟΝΑΧΙΚΟ» ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, από την πρώτη στιγμή που κινήθηκαν οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης για την υπόθεσή του, δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι ουδέποτε αποφάσισε μόνος οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Διαρκώς ισχυριζόταν ότι η έγκριση για την αγορά αμυντικών συστημάτων ήταν υπόθεση συλλογική και το ΚΥΣΕΑ διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους. Αυτό, φυσικά, είναι ορθό. Είναι πρακτικά αδύνατον τόσοι πεπειραμένοι πολιτικοί, εξοικειωμένοι με τα πάσης φύσεως... τερτίπια, να «παρασυρθούν» από οποιονδήποτε συνάδελφό τους. Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει ο ισχυρισμός ότι δαπανήθηκαν τόσα δισεκατομμύρια ευρώ στον βρόντο, επειδή ο «μάγος» Ακης Τσοχατζόπουλος με σαγηνευτικές ρητορείες παραπλάνησε τα σημαντικότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Σημίτη.

Ετι δε πρέπει να σημειωθεί ότι το δίκτυο πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της κάθε κυβέρνηση είναι εξαιρετικό και αποκλείει το ενδεχόμενο να προετοιμαζόταν και να εκτελείτο «λοβιτούρα» τέτοιων διαστάσεων, δίχως να το έχει υποπτευθεί κάποιος. Είναι αυτονόητο ότι, για να γίνει σωστή διερεύνηση της υπόθεσης, πρέπει να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ -με πρώτο και βασικότερο μάρτυρα τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι στη δίκη Τσοχατζόπουλου δεν εξετάζονται οι παραγγελίες των οπλικών συστημάτων, αλλά η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και η παθητική δωροδοκία υπουργού. Με τούτο το σόφισμα αποσυνδέεται το αίτιο από το αιτιατό και η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα έχει πολλές ατέλειες -με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πώς είναι δυνατόν να ριχθεί φως σε μια υπόθεση, αν δεν εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι σχέσεις συνενοχής μεταξύ των δραστών, τα κίνητρα και οι εντολείς των ενεργειών; Το δίκτυο των μιζών στις παραγγελίες των οπλικών συστημάτων είχε μόνο ως κορυφή μόνο τον Ακη Τσοχατζόπουλο; Δεν μπορεί να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο ούτε και από τους πιο ευήθεις παρατηρητές των εξελίξεων. Εν κατακλείδι: Αν δεν κληθούν να καταθέσουν άπαντες οι συμμετέχοντες στα επίμαχα ΚΥΣΕΑ, η δίκη θα καταλήξει σε κουκούλωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: