23 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έντονα επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Eurogroup για την Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία για τη διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραγικό θάνατο βρήκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τρίτης μίας γυναίκα τροχονόμος που ρύθμιζε την κυκλοφορία στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Κηφισιάς. Η τροχονόμος, 41 ετών, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Η οδηγός του ΙΧ συνελήφθη και κρατείται στο Τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς, το οποίο διενεργεί προανάκριση.

Nέο πλήγμα, το δεύτερο σε μόλις λίγες μέρες, δέχεται η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία άρχισε τη διερεύνηση των ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, για το πώς οδηγήθηκε σε τραγικό σημείο η κυπριακή οικονομία. Μετά την αποχώρηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη, αργά χθες έγινε γνωστό ότι από την Ερευνητική Επιτροπή παραιτήθηκε και ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής. Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας σε επιστολή του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου των παιδιών του.

Νέες αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση να απομακρύνει τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. Από το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζεται στον κ. Κικίλια «αδυναμία συνεργασίας» και «αυτονόμηση», ενώ από την πλευρά της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου εξαπολύονται βολές κατά του πρωθυπουργικού επιτελείου για προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του Οργανισμού που διαχειρίζεται το πρόγραμμα απασχόλησης 400.000 ανέργων.

Συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομιλία σε Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με Μπαρόζο, Σβόμποντα, Σουλτς και τους επιτρόπους Χαν, Άντορ και Δαμανάκη.

Κόσμος

Αναζωπυρώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση Ιαπωνίας και Κίνας για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (ή Ντιαoγού, για τους Κινέζους): Ο πλους ιαπωνικού στολίσκου αλιευτικών στην περιοχή των νησιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου για την «παραβίαση» και την αποστολή της κινεζικής ακτοφυλακής. Το κλίμα παραμένει τεταμένο μετά την ομαδική επίσκεψη ιαπώνων βουλευτών σε βωμό στο Τόκιο που θεωρείται πολεμικό αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, σε αποθανόντες εγκληματίες πολέμου.

Ψηφίζεται το απόγευμα της Τρίτης σε δεύτερη και τελική ανάγνωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το γάμο των ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία από πρόσωπα του ιδίου φύλου. Η ψηφοφορία θεωρείται ιστορική, αφού το νομοσχέδιο έφθασε στην τελική ευθεία χωρίς να υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, παρά τις σκληρές αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή καθ' όλη την διάρκεια των συζητήσεων.

Άγνωστοι επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο φρουρών της αποστολής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επρόκειτο για επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά. Επίθεση «σε όλες τις χώρες που πολεμούν την τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το περιστατικό.

Θρησκευτικά φαίνεται πως ήταν τα κίνητρα των δύο αδελφών που πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο 19χρονος Τσετσένος, Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Ωστόσο, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν φαίνεται τα δυο αδέλφια να είχαν επαφές με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Στον αδελφό του ρίχνει την ευθύνη ο 19χρονος.

Η κεντροαριστερή συμμαχία κέρδισε τις τοπικές εκλογές στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, στην βορειοανατολική Ιταλία, με διαφορά μόλις δυο χιλιάδων ψήφων, την ώρα που στη Ρώμη συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Μεγάλη πτώση στα ποσοστά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Οικονομία

Εναντίον προθέσεων της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας σε θυγατρικές μη αμερικανικών τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ στρέφεται η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα. Ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται να προειδοποιεί τον επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι πως κινδυνεύει να προκαλέσει αντιδράσεις που θα στρέφονται στον «προστατευτισμό», ενώ η αμερικανική πλευρά φαίνεται να επιμένει ότι τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να ισχύουν σε επίπεδο θυγατρικής και όχι ομίλου.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της. «Το ποσό που έχουμε συγκεντρώσει είναι 570 εκατ. και στόχος είναι να συγκεντρώσουμε και τα υπόλοιπα έως τα 733 εκατ. ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσουμε Cocos (μη εξασφαλισμένες και μειωμένης κατατάξεως μετατρέψιμες ομολογίες)» είπε στους μετόχους ο πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας.

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη. Με το άνοιγμα, ο γενικός δείκτης σημείωσε υποχώρηση και κυμαίνεται στο -1%, καθώς τους επενδυτές προβληματίζουν οι εξελίξεις σε Eurobank και ΟΠΑΠ.

Αθλητισμός

Όλα δείχνουν ότι το όνομα του Νικολά Ανελκά θα απασχολήσει πολύ κόσμο στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι! Πριν από μερικές ημέρες το όνομά του Γάλλου στράικερ που ανήκει στη Γιουβέντους, αλλά δεν έχει χρόνο συμμετοχής στη «Μεγάλη Κυρία», ακούστηκε για τον ΠΑΟΚ και την Τρίτη, νέο ιταλικό δημοσίευμα τον... στέλνει στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι Ιταλοί, η Γιουβέντους εξετάζει την περίπτωση του Ράφικ Τζιμπούρ και σκέφτεται μια ενδεχόμενη «τράμπα».

H Μπάγερν μπορεί να προετοιμάζεται για τον αποψινό κρίσιμο αγώνα με Μπαρτσελόνα στην πρώτη αναμέτρηση για τα ημιτελικά του Champions League, ωστόσο, από το πρωί φρόντισε να ταράξει τα νερά στο γερμανικό ποδόσφαιρο! Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Bild», ο μέσος της Ντόρτμουντ, Μάριο Γκέτσε, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στους Βαυαρούς.

Με μόλις ένα τρόπαιο στην καριέρα του στην Αγγλία, κι αυτό πριν από οκτώ χρόνια, ο Ρόμπιν φαν Πέρσι φρόντισε να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο 3-0 επί της Αστον Βίλα με το οποίο οι «κόκκινοι διάβολοι» εξασφάλισαν και μαθηματικά το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: