30 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αντιμέτωπους με δραματικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, λουκέτα και ρεκόρ ανεργίας βρίσκει τους Έλληνες η εργατική Πρωτομαγιά. Από το 2010 έως το τέλος του 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Μ.Τρίτης στην περιοχή της Κηφισιάς, όταν 43χρονος άνδρας παρέσυρε και σκότωσε με ΙΧ μία 55χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 43χρονος είχε σχέση με την 55χρονη και μετά από έναν καβγά, ο άνδρας μπήκε στο αυτοκίνητό της άτυχης γυναίκας, την παρέσυρε και την τραυμάτισε θανάσιμα. Ο δράστης συνελήφθη.

Συνεχίζονται οι έρευνες του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαπιέντζα, 87 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό των οκτώ αγνοούμενων ναυτικών του φορτηγού πλοίου Piri Reis, που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Cοnsouth, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ναυτικοί και να αγνοούνται άλλοι οκτώ. Στις έρευνες συμμετέχει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα αεροσκάφος.

Η ανακοίνωση της αντικατάστασης του Ηλία Κικίλια από τον Θ.Αμπατζόγλου στην κεφαλή του ΟΑΕΔ προκάλεσε την έντονη ενόχληση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ενημερώθηκαν λίγο πριν από την ανακοίνωση, ωστόσο δεν πρόλαβαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους όπως ζήτησαν. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν νέες αναταράξεις, με επίκεντρο το κατά πόσο το Μαξίμου σέβεται τους κυβερνητικούς συμμάχους του και τα σκάγια να «πάρουν» και τον ίδιο τον νέο διοικητή του ΟΑΕΔ.

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί απόψε η επικύρωση της δανειακής σύμβασης και του τελικού κειμένου του Μνημονίου από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς η υπερψήφισή του εξαρτάται από μόνο μία ψήφο.

Κόσμος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Πόντα Ντελγάδα στο πορτογαλικό Αρχιπέλαγος των Αζόρων. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου στα 10 χιλιόμετρα.

Τον πρώτο της άνδρα μονάρχη μετά από 123 χρόνια αποκτά η Ολλανδία, με το Άμστερνταμ να έχει ντυθεί στα πορτοκαλί -χρώμα του στέμματος- για την παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης και την ανάληψη του σκήπτρου από τον γιο της Βίλχεμ-Αλεξάντερ. Η πόλη του Άμστερνταμ κινείται στους ρυθμούς του γεγονότος ενώ η βασιλική οικογένεια, το βράδυ πριν την άνοδο στο θρόνο του 46χρονου πρίγκιπα, παρέθεσε δείπνο σε μέλη βασιλικών οίκων από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον ιατρικό προσωπικό στάλθηκε στην «αόρατη» φυλακή του Γκουντάναμο καθώς η απεργία πείνας κρατουμένων έχει επεκταθεί σε 100 από τους 166 κρατουμένους. Εξαιτίας της απεργίας πείνας, η οποία είχε αρχικά ξεκινήσει το Φεβρουάριο, 21 κρατούμενοι έχουν χάσει βάρος σε σημείο που σιτίζονται με σωληνάκια. Παράλληλα, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύνδεσμος εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Πεντάγωνο για το εάν τα μέλη του καλούνται να παραβούν τις αρχές τους, εξαναγκάζοντας απεργούς σε σίτιση.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου φαίνονται διατεθειμένες να «χαλαρώσουν» όρους στο ειρηνευτικό σχέδιο του 2002 για το Παλαιστινιακό, με ανώτατο αξιωματούχο του Συνδέσμου να μιλά και για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων παρά «αυστηρή» επιστροφή στα σύνορα του 1967. Κάτι τέτοιο θα ήταν παραχώρηση απέναντι στο Ισραήλ, αν και η ανταλλαγή εδαφών θεωρείτο εδώ και καιρό πως θα ήταν ούτως ή άλλως τμήμα της όποιας λύσης.

Η επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει αγγίξει έως τώρα 70.000 ανθρώπους, άφησε 48 νεκρούς στην Παραγουάη από την αρχή του χρόνου. «Αυτή τη χρονιά η επιδημία ήταν η μεγαλύτερη και η πιο σοβαρή στην ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Αντόνιο Άρμπο, επισημαίνοντας πως πάνω από 110.000 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί ως ύποπτες, ελέγχονται και αναμένονται τα ιατρικά αποτελέσματα.

Οικονομία

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προέβη σε διερεύνηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού με τιμοληψίες σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές – δημοτικές αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών και διαπίστωσε πως το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, όντας μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.

O πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης εξελέγη στην προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών και των εποπτικών αρχών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρους χρήματος θα εγκαταστήσει στο ΣΔΟΕ έως το Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών.

Αθλητισμός

Aπό τη Βρέμη στο Λεβερκούζεν ετοιμάζεται να μετακομίσει ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Συνεχίζεται ή μάλλον ολοκληρώνεται η στελέχωση του τεχνικού τιμ του Παναθηναϊκού εν όψει της νέας περιόδου ολοκληρώνεται. Όπως έγινε γνωστό την Μ. Δευτέρα, άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του «τριφυλλιού» θα είναι ο 45χρονος Στιβ Ρούτερ, που μαζί με τον Ολλανδό γυμναστή Γιουσέφ Φος και πιθανότατα τον Γιάννη Βονόρτα θα αποτελέσουν το τεχνικό τιμ. Ο Γιάννης Βονόρτας στη πρώτη προπόνηση των πράσινων μετά το διήμερο ρεπό είδε τον Γιούρκα Σεϊταρίδη να μην μπαίνει σε φουλ ρυθμούς.

Την επαναδραστηριοποίηση του Δημήτρη Μελισσανίδη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της ΑΕΚ «προδίδουν» διάφορες κινήσεις του πρώην μεγαλομετόχου του Δικεφάλου, όπως οι πληροφορίες για συνάντηση του με τους Τραϊανό Δέλλα, Άκη Ζήκο και Νίκο Λυμπερόπουλο, στο κότερο του Ενωσίτη επιχειρηματία.Και μπορεί η πλευρά του τελευταίου να διαψεύδει τη συνάντηση που όπως λέγεται έγινε την Κυριακή, όμως, είναι δεδομένο ότι συνεχίζει τις επαφές του με ανθρώπους που θέλουν να τον ακολουθήσουν στο πρότζεκτ του γηπέδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: