25 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνεδριάζει στις 18:30 το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το Υπουργικό Συμβούλιο. Κυρίαρχο αναμένεται να είναι το θέμα του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή και στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Λόγω της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναβάλλεται η τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Την πρώτη του επίσκεψη στην Πορτογαλία θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην πορεία και θα πραγματοποιήσει ομιλία σε δημόσια εκδήλωση, ενώ θα κάνει επίσης μια σειρά συναντήσεων και επαφών με κόμματα και θεσμικούς φορείς της Πορτογαλίας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κρίση που παρατηρήθηκε στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων τα τελευταία 24ωρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κάνει κοινή εμφάνιση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού το πρωί της Πέμπτης.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα κληθεί να καταθέσει για τρίτη φορά στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Παράταση μέχρι τις 17 Ιουνίου των εργασιών της Προανακριτικής αποφάσισαν να ζητήσουν τα μέλη της, καθώς σήμερα, Πέμπτη λήγει τυπικά η προθεσμία που είχαν.

Στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, λόγω της Γενικής Συνέλευσής τους.

Κόσμος

Τα αναπόφευκτα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών διαδικασιών για πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων αναδεικνύει η ακρόαση επιτροπής του Κογκρέσου για το ζήτημα της επίθεσης στη Βοστώνη. ΠΛηροφορίες υποστηρίζουν πως εκτός από το FBI, και η CIA είχε βάλει στο στόχαστρό της τον Τάμερλαν Τσαρνάεφ, τον νεκρό πλέον ύποπτο της υπόθεσης, αλλά η επίθεση δεν απετράπη.

Χαοτική κατάσταση επικρατεί στα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου που στέγαζε εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπαγκλαντές, με επιζώντες να ακούγονται να ζητούν βοήθεια ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 161 -και δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως είχαν διστάσει να μπουν στο κτίριο εξαιτίας των ρωγμών· ξεχωριστές διαδικασίες εναντίον του ιδιοκτήτη του κτιρίου, εκτός των επιχειρηματιών, σχεδιάζει να κινήσει η αστυνομία.

Σε αντιπαράθεση υψηλών τόνων έχουν επιδοθεί η νέα κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά την οριακή επικράτηση του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές: Ο ηττημένος Καπρίλες κατηγορεί την κυβέρνηση για «κλοπή» της προεδρίας και στελέχη της παράταξής του μιλούν για διωγμούς δημόσιων υπαλλήλων που ψήφισαν την αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί το αντίπαλο στρατόπεδο πως η μετεκλογική βία αποδεικνύει ότι η αντιπολίτευση σχεδίαζε πραξικόπημα μετά την ήττα της.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασε στην Κίνα την Πέμπτη για διήμερη επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες για τη διμερή συνεργασία. Συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, ο Ολάντ αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες για πώληση Airbus και γαλλικής πυρηνικής τεχνολογίας.

Στις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ενρίκο Λέτα στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην Ιταλία καθώς κεντροαριστερά και κεντροδεξιά έχουν σε γενικές γραμμές συμφωνήσει να τη στηρίξουν. Αναμενόμενη η αποχή του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, εξάλλου, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν του απηύθυνε σχετική πρόσκληση.

Οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα Πέμπτη στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική ανάταξη πρέπει να συνεχισθούν, σε απάντηση των σχολίων που διατυπώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της άμβλυνσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

Σε διαπραγματεύσεις με τη κυβέρνηση για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ βρίσκονται οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ομίλου της ΔΕΠΑ έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 10 Μαΐου.

Στην κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς για τον ΟΠΑΠ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Πέμπτη, η Emma Delta. Η αρχική προσφορά της Emma Delta ήταν στα 622 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει θέσει ως κατώτατο όριο τα 650 εκατ. ευρώ που είναι η αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Duff & Phelps. Έτσι, η Emma Delta καλείται να βελτιώσει την προσφορά της κατά 28 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται και να πράξει.

Αθλητισμός

Ένα 24ωρο μετά την επιβλητική τεσσάρα της Μπάγερν κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ήταν η σειρά της Ντόρτμουντ για να καθηλώσει το ισπανικό ποδόσφαιρο, διασύροντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με το βαρύ 4-1 μέσα στο «Βεστφάλεν», στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό του Champions League. Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος πέτυχε και τα τέσσερα τέρματα (8', 50', 55', 67' πεν. ) του γερμανικού θριάμβου. Στο 43' ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ισοφαρίσει για τους Μαδριλένους, αλλά στη συνέχεια το γήπεδο έγειρε και... υποκλίθηκε στον ταλέντο του Πολωνού στράικερ.

«Ζωντανή» στη διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ έμενε η Σεντ Ετιέν, που επικράτησε 4-2 της Αζαξιό στο πλαίσιο της 33η αγωνιστικής του «σαμπιονά».Και τα δύο γκολ των ηττημένων σημείωσε ο Αντριαν Μούτου που έφτασε τα 10 και στα 34 του χρόνια πλέον διανύει μία εξαιρετική σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προετοιμάζεται για τον «αγώνα της χρονιάς» με αντίπαλο τον Αστέρα, αφού το Σάββατο θα τον αντιμετωπίσει στη ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου στην Τρίπολη, αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την ΠΑΕ, να τηρήσει το «φερ πλέι» και να στείλει ευχές ταχείας ανάρρωσης στον άτυχο ποδοσφαιριστή των Αρκάδων, Λαουτάρο Φορμίκα. Ο Αργεντινός αμυντικός είχε έναν απροσδόκητο ατύχημα σε εκδρομή του στο Ναύπλιο και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: