14 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εκλέχθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του κόμματος και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 11 το πρωί της Κυριακής από τον Πειραιά μέχρι τη Νέα Σμύρνη λόγω ποδηλατοδρομίας που συνδιοργανώνουν οι δήμοι Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης και η Ένωση Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 98η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αγόρασε τον Σκορπιό, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται την εταιρεία επενδύσεων του Ρώσου μεγιστάνα. Την είδηση επιβεβαιώνει και η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes, το οποίο αναφέρει ότι αγοραστής είναι επισήμως εταιρεία του ομίλου του, η οποία ενήργησε για τα συμφέροντα της κόρης του Γεκατερίνα.

Στο πλαίσιο απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014 φαίνεται πως κατέληξαν οι αρχηγοί στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου με την συμμετοχή Μανιτάκη. Με την αξιολόγηση, την κινητικότητα, τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών, αλλά και εθελούσια έξοδο οι περισσότερες αποχωρήσεις. Επείγον να τελειώσει η διαπραγμάτευση, είπε ο Βενιζέλος, δεν κόβουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως, είπε ο Κουβέλης.

Άνεργος ήταν τελικά ο άνδρας περίπου 50 ετών που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών και οδηγών στη διασταύρωση των οδών Αναπαύσεως και λεωφ. Πεντέλης στα Βριλήσσια. Ασθενοφόρο παρέλαβε τον άνδρα και τον μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κόσμος

Τα πάρτι και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ καλά κρατούν στη Βρετανία: στο Λονδίνο – και μάλιστα στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ μερικές χιλιάδες άτομα έδωσαν ραντεβού για να γιορτάσουν το τέλος της πρώην πρωθυπουργού οι πολιτικές της οποίας σημάδεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη χώρα και τους πολίτες της.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος και την έκανε δεκτή. Πληροφορίες φέρνουν τους δύο άνδρες να διαφωνούν για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Η παραίτηση φέρνει πολιτική αναταραχή στην Παλαιστινιακή Αρχή σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται άλλη μία προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το αίτημά του, για τον άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή εναλλακτικά για επιστροφή στις κάλπες, επανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Μπάρι το κόμμα του, ο «Λαός της Ελευθερίας», οργάνωσε μαζική συγκέντρωση. Ο Καβαλιέρε εξαπέλυσε επίθεση κατά του δικαστικού σώματος, ένα 'αγαπημένο' και διαχρονικό του στόχο και κατηγόρησε την κεντροαριστερά ότι θα ήθελε να μονοπωλήσει όλα τα μεγάλα θεσμικά αξιώματα της Ιταλίας.

Κυρώσεις αντιμετωπίζει καθηγητής γυμνασίου στο Όλμπανι της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την έμπνευση του να βάλει εργασία στους μαθητές του, στην οποία θα επιχειρηματολογούσαν ότι «οι εβραίοι ευθύνονται για τα προβλήματα της ναζιστικής Γερμανίας».

Την αντίθεσή του σε μια λύση συγκυβέρνησης με την κεντροδεξιά επανέλαβε ο επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σε συγκέντρωση «κατά της φτώχειας και για μια κυβέρνηση πραγματικής αλλαγής» που οργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα στη Ρώμη. «Δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας», τόνισε ο Μπερσάνι και πρόσθεσε ότι δεν θα ενδώσει στις πιέσεις του Μπερλουσκόνι.

Οικονομία

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ήδη στείλει επιστολές σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ζητώντας έκτακτη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει από το 2011, δήλωσε ο ίδιος.

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με βάση πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο από παράγοντες που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις. Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία - κυρίως όσον αφορά στο Δημόσιο στην υπό εξέλιξη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τότε «ανοίγει» ο δρόμος για τα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να χρησιμεύει μόνο ως ύστατη λύση, επισημαίνει ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung.

Αθλητισμός

Η Βαγιαδολίδ επικράτησε εντός έδρας 2-1 της Χετάφε, σε αναμέτρηση για την 31η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Σπουδαίο «διπλό» για τη Λα Κορούνια, η οποία πέρασε νικηφόρα με 4-0 από την έδρα της Λεβάντε και βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Το μεγάλο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κλέβει την παράσταση από το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Αντιθέτως, καθοριστικό είναι για τον Άρη το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, όπως και για την ΑΕΚ ο «τελικός» με τον Πανθρακικό, με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της για πρώτη φορά. «Μάχες ζωής» και για Βέροια, ΟΦΗ...

Βαθιά βαθμολογική ανάσα στην έδρα της Πεσκάρα πήρε η Σιένα, η οποία επικράτησε 3-2, «κρατώντας» τους γηπεδούχους στο «βυθό» της βαθμολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: