26 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (Κ΄ ΜΕΡΟΣ)


Λίμνη Τιβεριάδα (Κ΄ ΜΕΡΟΣ)

Η θέα της λίμνης είναι πολύ εντυπωσιακή και  παρά το γεγονός ότι είναι  λίμνη, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μοιάζει με θάλασσα. Ο περίπλους στην Τιβεριάδα αφήνει σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις  Κατόπιν, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα καθολικό μοναστήρι, το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στο σημείο, όπου είχε γίνει η «επί του Όρους Ομιλία» του Κυρίου Ιησού Χριστού πλησίον της Τιβεριάδας. Η έκταση του μοναστηριού είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από το ναό, υπάρχουν και πολλοί εξωτερικοί χώροι.

Οι χώροι αυτοί είναι όμορφα διαμορφωμένοι με μεγάλους κήπους, λουλούδια και πολύ προσεγμένες κατασκευές. Αφού περιηγηθήκαμε σ΄ αυτό το μέρος, αναχωρήσαμε για  το επόμενο προσκύνημά μας. Στή συνέχεια θα συναντήσετε ένα άλλο καθολικό μοναστήρι, εκεί όπου ο Κύριος είχε κάνει τό άλλο θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο μέρος.

Ιερά Μονή Πέτρου και Παύλου Τιβεριάδας.

Το μοναστήρι δεν έχει μεγάλη έκταση, αλλά είναι πολύ γραφικό, μπαίνοντας στο χώρο του μοναστηριού, στην είσοδο του οποίου στολίζει και ομορφαίνει ένας μικρός κήπος, όπου συναντάμε τον Τρισυπόστατο και κατανυκτικό ναό του.

Ιορδάνης ποταμός.

Εκεί σε μεγάλες πλάκες που βρίσκονται στον τοίχο είναι γραμμένη η Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Το αντίστοιχο απόσπασμα από το Ιερό Ευαγγέλιο είναι γραμμένο σε πολλές γλώσσες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και στην ελληνική γλώσσα.

Ιορδανία όρος Ναυάβ.

Το όρος αυτό συνδέεται με το Μωυσή. Μεταφερόμαστε στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Μωυσής ευρισκόμενος σ' αυτό το όρος αντίκρισε τη Γη της Επαγγελίας και κατά Θεία εντολή πέθανε εκεί πριν προλάβει να μπει στον τόπο που είχε υποσχεθεί ο Θεός στους Ισραηλίτες. Σήμερα σ΄ αυτό το μέρος, στην κορυφή,  υπάρχει μια εκκλησία αφιερωμένη στο Μωυσή. Εκεί, επίσης, συναντά κανείς έντονα το ελληνικό στοιχείο. Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν εκεί, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά και να θαυμάσουμε εντυπωσιακά μωσαϊκά παλαιότερων χρόνων, ελληνικές επιγραφές και πανέμορφες ψηφιδωτές παραστάσεις με θεματική από τη φύση - παραστάσεις ζώων και φυτών αλλά και από τη ζωή των ανθρώπων.

Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα φυλάσσονται σε έναν ειδικό χώρο, ώστε να προστατεύονται και να διατηρούνται προς έκθεση στους επισκέπτες. Υπάρχουν και ειδικές πινακίδες με τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ευρήματα αυτά προς την καλύτερη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Κατόπιν, ανεβαίνουμε στον τόπο εκείνο, όπου ο Μωυσής αντίκρισε τη Γη της Επαγγελίας. Από ψηλά και η θέα είναι εκπληκτική, η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, και βλέπει κανείς πολύ καθαρά τήν "Γή της επαγγελίας", δηλαδή τήν Ιεριχώ. Θαυμάζεις από το σημείο εκείνο το γραφικό τοπίο που απλώνεται. Στην ίδια πόλη, τη Μαδηβά, βρίσκεται και ο Ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου.

Οι αγορές που αντικρίζει κανείς είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες. Παρατηρώντας και αντικρίζοντας τις αγορές τους και τα προϊόντα τους, ανακαλύπτεις και μαθαίνεις πολλά για τον πολιτισμό τους, τον τρόπο ζωής τους, τις τέχνες τους, τα ήθη και τα έθιμα του λαού τους.  Φτάνοντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αντικρίζουμε στο δάπεδο τον περίφημο ψηφιδωτό χάρτη που απεικονίζει τους Αγίους Τόπους. Το μεγαλύτερο τμήμα του χάρτη διασώζεται μέχρι σήμερα και είναι άκρως εντυπωσιακό. Οι ψηφίδες είναι διαφόρων χρωμάτων και τοποθετημένες κατάλληλα και με κάθε λεπτομέρεια για την κατασκευή του αξιοθαύμαστου αυτού χάρτη.

Στο χάρτη είναι ευδιάκριτες πολλές περιοχές και πόλεις της Αγίας Γης, από όπου πέρασε και έδρασε ο Κύριός μας. Ο χάρτης αυτός που βρίσκεται στο δάπεδο του ναού, είναι προσταυτευμένος και δεν επιτρέπεται να πατηθεί. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν και να τον θαυμάσουν έξω από τα ειδικά προστατευτικά που έχουν τοποθετηθεί εκεί γύρω για τη φύλαξή του. Στο ναό υπάρχουν, επίσης, πολύ όμορφες και εντυπωσιακές αγιογραφίες που συμπληρώνουν την κατανυκτικότητα του ναού. Στους τοίχους του ναού υπάρχουν πολλές ψηφιδωτές εικόνες του Κυρίου, της Παναγίας και πολλών Αγίων.

Σε ψηφιδωτές εικόνες εικονίζονται και πολλά θαύματα και γεγονότα από τη ζωή του Χριστού, όπως η Ανάσταση του Λαζάρου, η Βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η θαυμαστή Μεταμόρφωση, η Αγία Πεντηκοστή, η Αποκαθήλωση, η Είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, η Υπαπαντή. Στον προαύλιο χώρο του ναού, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία του εξαιρετικού επιδαπέδιου χάρτη που υπάρχει στο εσωτερικό του ναού. Πάνω σ΄ αυτή τη φωτογραφία του χάρτη, οι πόλεις και οι περιοχές είναι αριθμημένες και στον κάθε αριθμό αντιστοιχεί το όνομα της πόλης ή της περιοχής που απεικονίζει ο χάρτης.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν και να παρατηρήσουν το χάρτη καλύτερα και να ενημερωθούν για το πώς ήταν οι Άγιοι Τόποι εκείνα τα χρόνια.. 

Η συνέχεια αύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: