21 Απριλίου, 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙ ΔΡΑΣΕΩΣ

Απηύθυνε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός της χώρας, δύο διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό, ύστερα από παρατεταμένη απουσία, ευθύς όταν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα και κατά το συνέδριο του Economist. Καλώς. Καθησυχαστική η διαβεβαίωσή του ότι εσώθη η Ελλάς εκ νέου από τη χρεοκοπία. Είχε σωθεί και επί πρωθυπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όταν υπεγράφη το πρώτο Μνημόνιο. Εσώθη στη συνέχεια από τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, που διαχειρίσθηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Τρίτη φορά εσώθη τον περασμένο Δεκέμβριο, με την υπογραφή του τελευταίου Μνημονίου. Προφανώς η σωτηρία της Ελλάδος είναι μια αέναη διαδικασία.

Το αδιέξοδο που ανέκυψε κατά την τελευταία «κρίση» αφορούσε στην απόλυση –ή όπως εν πάση περιπτώσει ονομάζεται– 15.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2014. Λόγος διαφωνίας δεν υφίστατο, διότι η τρικομματική κυβέρνηση συμφώνησε επί του θέματος αυτού με την τρόικα ήδη από τον Δεκέμβριο. Το πρόβλημα ανέκυψε από την τάση της Αριστεράς να διαλέγεται ατέρμονα, ωσάν η λύση των θεμάτων να εξαρτάται από ακροβατισμούς ρητορικούς και όχι από τη δράση. Περί αυτού διόλου δεν ευθύνεται ο κ. Σαμαράς, διότι πρόκειται απλούστατα για παιδική ασθένεια της Αριστεράς. Ο μέντορας της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού έλεγε χαρακτηριστικά. Το ρήμα συνεδριάζω είναι αμετάβατο. Ο κομμουνιστές το κατέστησαν μεταβατικό, ταλαιπωρίας σημαντικό. «Τον έκατσα κάτω και τον συνεδρίασα». Οι συνήθειες δεν αλλάζουν.

Στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, συνεχίζει τις ασκήσεις πολυφωνίας. Ο πρόεδρός του κ. Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί προσαρμογές, διόλου πειστικές, κυρίως λόγω της ταχύτητος με την οποία μεταπηδά από τη μία στην άλλη θέση. Ο κ. Τσίπρας διαχειρίζεται την εντονότατη δυσφορία των πολιτών της χώρας δημιουργώντας εντυπώσεις, αλλά όχι αρκούντως πειστικές ώστε να ενισχύσουν τη ροή των πολιτών προς το ιδιόρρυθμο κόμμα του. Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, διαχειρίζεται τις προσδοκίες των πολιτών, αλλά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε υπάρχει κίνδυνος η δεδομένη επικοινωνιακή στρατηγική να καταπέσει ως τέχνασμα και έκφραση πολιτικής αμηχανίας.

Φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα αγνοεί ότι πέραν των επικοινωνιακών ακκισμών υπάρχει και δράση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της φοροδιαφυγής. Η τριανδρία διαλογίζεται ακόμη περί των μέτρων που θα λάβει. Αντιθέτως, μετά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, και μόλις προ ολίγων ημερών, η κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας–Βεστφαλίας, αφού απέκτησε παρανόμως νέο cd με καταθέτες Γερμανούς σε τράπεζα της Ελβετίας, εισέβαλε σε 200 οικίες και συνέλαβε φοροδιαφεύγοντες. Δεν αναμένουμε εφαρμογή βάναυσων γερμανικών μεθόδων στην Ελλάδα. Αλλά η πορεία των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» ξεπέρασε τα όρια του γελοίου. Εκπληξη ευχάριστη θα αποτελούσε νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού και η εκδήλωση συγκεκριμένης δράσεως, έπειτα από πολυετή διαλογισμό περί του θέματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: